En kund som känner sig trygg på nätet kommer aldrig investera pengar i att skydda sig. Därför gäller det att påtala farorna så ofta det bara går, och samtidigt erbjuda lösningen i utbyte mot en billig peng.

Det är ett smart affärsupplägg, men inte lika smart som det Ängelholmsbon Daniel Sundin anklagas för att ha legat bakom. Det antivirusprogram som han och kollegan Sam Jain uppges ha sålt, med ännu mer utstuderade skrämselmetoder än de etablerade säkerhetsföretagen, var nämligen mer att likna vid ett helt vanligt virus.

Upplägget var lika enkelt som listigt. Genom bolaget Innovative Marketing Incorporated marknadsförde de två vännerna sina produkter via bombmattor av billiga bannerannonser. I dem blinkade ilskna varningsmeddelanden: “din dator är infekterad”, “en angripare har tagit sig in i din pc”, och så vidare. Företagets antivirusprogram utmålades som ett botemedel, men förvärrade snarare situationen: I bästa fall gjorde det ingenting. I värsta fall spammade det användarens dator med ännu fler annonser och popup-fönster tills dess att mer pengar betalades in.

Många tycks ha gått på bluffen. Mellan 2006 och 2008 misstänks över en miljon personer ha köpt de antivirusprogrammen. Uppgifterna om hur mycket pengar duon tjänade varierar - enligt det åtal som lades fram vid en domstol i Chicago år 2010 drog verksamheten in drygt 600 miljoner kronor. Säkerhetsföretaget McAfee uppskattar intäkterna till svindlande 1,4 miljarder kronor, bara under år 2008. Ett reportage i tidningen Wired berättar hur Innovative Marketing Incorporated växte till ett multinationellt storföretag med kontor på flera kontinenter. Bara vid huvudkontoret i Ukraina arbetade vid en tidpunkt 600 personer.

Daniel Sundin finns i dag med på FBI:s lista över världens mest eftersökta brottslingar. Både han och kollegan Sam Jain har gått under jorden. Det är kanske inte så konstigt - om de grips och ställs inför rätta i USA riskerar de sammanlagt 480 år i fängelse. FBI utlovar ersättning på upp till 20 000 dollar till den som bidrar med information som leder till att Daniel Sundin grips och döms.

Kanske märkligast av allt är att svensk polis – åtminstone så sent som i januari – hade full koll på var han befann sig, nämligen i Sverige. Men då Sverige saknar utlämningsavtal med USA har rättsprocessen i allt väsentligt gått i lås.

“Han finns i Sverige, och det har vi underrättat FBI om. Men vi utlämnar inte svenska medborgare till USA”, sa Bertil Olofsson, chef för Rikskriminalens internationella sektion, till Aftonbladet i vintras.

En tänkbar lösning är att Sverige tar över utredningen från USA. Då skulle Daniel Sundin kunna ställas inför rätta i Sverige, och avtjäna ett eventuellt fängelsestraff på hemmaplan. Men för att det ska ske måste de amerikanska och svenska myndigheterna nå en överenskommelse, och någon sådan finns inte.

I augusti 2013 fyller Daniel Sundin 35 år. Förutsatt att inget oförutsett inträffar innan dess har han då hållit sig undan det amerikanska rättsväsendet i tre års tid.

Läs vidare:
Del 2:A311 Death - Trojanen som sänkte Nordeas säkerhetssystem 
Del 3:Cumbajohnnys dubbelspel och den största korthärvan i amerikansk historia
Del 4:Darkmarkets förfall och den obesvarade frågan - Vem är Cha0?
Del 5:Alphacash - om Sveriges störta korthärva och flykten till Brasilien