925 placerar sig mitt emellan gamla flaggskeppet 920 och den i USA nyligen lanserade 928. Trots det är det alltså Lumia 925 som är den nya toppmodellen, med sin 4,5 tumsskärm som i konkurrensen med Androidmobiler från Samsung och HTC får anses som liten.

Storleken är dock inte allt, och i skärmen hittar vi en amoled-panel med 1 280 x 768 pixlar. Glaset består av Corning Gorilla Glass 2 och Nokia fortsätter att göra pekskärmar som fungerar även om du har vantar på dig. Välkommet!

Det som kan förbrylla något är att processorn bara är en dubbelkärnig Snapdragon på 1,5 GHz. Det tillsammans med skärmen berättar för oss att Nokia ställer sig utanför prestandahetsen som drivs på av framförallt Samsung och LG. Lumia rör sig mer åt att tilltala människor som vill ha något annorlunda i form av Windows Phone 8 och en design som står ut.

Och det som står ut med designen är framförallt den nya kameran. Med linser från Carl Zeiss och den nya appen Smart Camera vill Nokia övertyga oss om att Lumia är mobilen för de som tar många bilder. 8,7 megapixlar går det att klämma fram ur det vanliga kameraläget, men i Smart Camera sjunker antalet till fem. Anledningen är att Smart Camera fungerar mer som en blandning mellan stillbildsfotografering och film.

Varje gång du tar en bild med Smart Camera sparas tio bildrutor. Av dessa väljs automatiskt den bästa bilden ut, men du kan gå tillbaka och redigera varje individuell bildruta för sig. Du kan byta ut ansikten på människor i bilden, ta bort störande element som rört sig i vägen för motivet eller lägga till actioneffekter som rörelseoskärpa. Det häftigaste alternativet är att ha ett motiv exponerat flera gånger.

Tyvärr har vi redan sett den här tekniken hos både HTC och Samsung, i deras respektive telefoner One och Galaxy S4. Om något kan de trumfas av Nokias gränssnitt som ser otroligt lätthanterat ut. Och bildkvaliteten ser ut att bli en avgörande faktor, även om vi inte kan säga något om Lumia 925 på den fronten ännu.

Den trådlösa laddningen som varit en stor dragkraft hos Nokias senaste mobiler är intakt, men du behöver numera ett plastskal som fästs på chassit till 925. En märklig lösning, men det är priset vi får betala för en metalldesign.

Lumia 925 får också ett batteri på 2 000 mAh, 1 GB ram-minne och 16 GB internminne för lagring. Telefonen ska släppas i juni och kostar 469 euro.

UPPDATERING
Det svenska priset för Lumia 925 blir 5 200 kronor. Dessvärre ska den inte dyka upp i Sverige, Norge och Danmark förrän under fjärde kvartalet i år, så räkna med en lång väntan.