Fairphone är ett initiativ som startade i Nederländerna och bygger på en simpel idé: Att tillverka en telefon under så rättvisa och miljövänliga förhållanden som möjligt. Att genomföra det har varit långt ifrån enkelt, och den första versionen av Fairphone är inte så pass nyskapande som skaparna bakom den ville se från början. Men den är ett stort steg på vägen.

Telefonen i sig är en tekniskt blek historia. Den matchar förra årets mobiltelefoner med en 4,3-tumsskärm med 540 x 960 pixlar, fyrkärniga processorn Mediatek MTK6589M, 1 GB ram-minne och 16 GB internminne. Den har en kamera på åtta megapixlar på baksidan samt en på 1,3 megapixlar på framsidan. Batteriet är på 2 000 mAh, Fairphone väger 165 gram och har måtten 123 x 64.5 x 9.8 mm. Den positiva nyheten är att mobilen kör Android 4.2 och ska vara lätt att roota.

Fairphone är med andra ord ingen prestandabest, men det är inte heller poängen. I alla steg av produktionen har tillverkarna arbetat med att finna de bästa arbetsförhållandena och skapa ett hållbart system för vår konsumtion. Minst lika viktigt är att exponera de rådande normer som gäller för tillverkning av smarta mobiler idag, och att upplysa kunder om deras eget ansvar för miljön och klimatet.

Även om den första versionen inte är rakt igenom rättvist tillverkad så representerar den ändå en vilja om att förändra vårt synsätt på hur vi hanterar prylar. Prislappen för Fairphone ligger på 325 euro. Det priset reflekterar vad telefonen faktiskt kostar att tillverka, till skillnad från de lågt prissatta modeller du hittar i var och varannan butik.