Vi tar det från början. När forumet Shadowcrew öppnade år 2002 var det något av en pionjärsajt. Från början kretsade diskussionerna där mest kring falskleg och annat småbus. Så småningom växte sajten till att bli nätets kanske främsta mötesplats för kriminella. När Shadowcrew var som mest populärt fanns där flera tusen registrerade medlemmar, som med stor entusiasm diskuterade bedrägerier och köpslog om stulna kortnummer, magnetläsare och annat som hörde deras verksamheter till. Forumets officiella slogan var "For those who like to play in the shadows".

Vad få av medlemmarna visste var att amerikanska Secret Service följde deras diskussioner med intresse - och de gjorde det från insidan. Med hjälp av en informant hade polisen infiltrerat forumet och höll kommunikationen där under ständig uppsikt. Bedragaren som bytt sida hette Albert Gonzalez, på Shadowcrew mer känd under sina alias “Cumbajohnny”, “Soupnazi” och “Segvec”. Hans beslut att samarbeta med polisen var inte svårt att förstå. År 2003 hade han gripits framför en bankomat på Manhattan med en uppsättning falska kort i näven. Polisen hade gett honom ett ultimatum: Jobba med oss eller spendera 20 år bakom lås och bom. Albert Gonzalez valde det förstnämnda alternativet och gick in i rollen som dubbelagent.

Med Albert Gonzalez hjälp lyckades Secret Service identifieramerparten av de mest aktiva bedragarna på Shadowcrew. När forumet stängdes ned år 2004 kunde Secret Service räkna till 28 gripanden i sex länder. “En dolkstöt i hjärtat på den organiserade brottsligheten”, konstaterade USA:s justitieminister John Ashcroft i ett triumfatoriskt pressmeddelande. Albert Gonzalez hyllades för sin insats och accepterade en anställning hos Secret Service som avlönad informant. Obekräftade uppgifter gör gällande att han fick hela 75 000 dollar om året i lön, motsvarande drygt 40 000 kronor i månaden.

Men det Secret Service inte kände till var att Albert Gonzalez inte lagt sina gamla vanor på hyllan. Parallellt med sitt arbete som polisinformant orkestrerade han nämligen den i särklass största korthärvan i amerikansk historia. Tillsammans med ett nätverk av kumpaner lyckades han knäcka datorsystemen hos bland andra T.J Maxx, en av USA:s största detaljhandlare med mer än 1000 butiker. Över 90 miljoner kortnummer plockades ut och såldes vidare på nätet.

Närmare 200 miljoner dollar ska ha stulits med hjälp av Albert Gonzalez uppgifter. Mellan åren 2005 och 2008, då de flesta av brotten begicks, drog han sannolikt in miljonbelopp på sin verksamhet – samtidigt som han lyfte en stadig lön från den amerikanska federala polisen.

Under lång tid såg kuppen ut att lyckas. Först mot slutet av 2007, tre år efter att Albert Gonzalez börjat arbeta som informant, fick Secret Service upp ett spår - men då var Albert Gonzalez redan långt borta. Först sommaren 2008 greps han på ett hotell i Miami beach. I en tunna nedgrävd på hans föräldrars bakgård hittade polisen 1,2 miljoner dollar i kontanter.

Albert Gonzalez, då 28 år gammal, dömdes år 2010 till tjugo år i fängelse. “Du lurade myndigheten som du samarbetade med. Du var i allt väsentligt en dubbelagent”, konstaterade domaren. Hans straff var då det i särklass strängaste som utdömts i USA för ett it-relaterat brott.

Läs också:
Del 1: Anti-antivirus för miljarder
Del 2: A311 Death - Trojanen som sänkte Nordeas säkerhetssystem
Del 4: Darkmarkets förfall och den obesvarade frågan - Vem är Cha0?
Del 5: Alphacash - om Sveriges störta korthärva och flykten till Brasilien