Kortstölder är ofta simpla historier. Med hjälp av en riggad bankomat eller falsk betalterminal samlar tjuven på sig kortnummer. Dessa används sedan för att köpa varor över nätet, eller präglas på nya kort som stoppas in i bankomater utomlands.

Alphacash var annorlunda. Företagets kassaterminaler var godkända av alla nödvändiga instanser. De användes i första hand på restauranger i Norrköpingstrakten, där företaget hade sin hemvist. Men i utrustningen fanns också en bakdörr, som gjorde det möjligt att smussla undan kortnummer bakvägen och plocka fram dem för senare bruk.

Bakdörren upptäcktes när en expert från det brittiska säkerhetsföretaget Cybertrust besökte Alphacash. Hans jobb var att utreda den stadiga ökning av kortbedrägerier som inträffat i trakten, och som alla hade Alphacash-utrustning som gemensam nämnare. Bankerna och kortföretagen kallade Alphacashs tre grundare till Stockholm. Det fanns frågor att besvara.

Nästan omedelbart väcktes misstankar mot en av dem. Han, 30-åringen, var den som hade programmerat bakdörren i systemet, och anklagades nu av sina två kollegor för att ha fört dem bakom ljuset.

En polisanmälan lämnades in, men 30-åringen hade redan lämnat landet.

– De misstänker ju att det är ett insiderjobb från vår kollega som har stuckit och vi tror väl det vi också. Även om det är svårt att fatta, sa en av de två kvarvarande delägarna något senare, i en intervju med tidningen Computer Sweden.

En kort tid senare dök en märklig sajt upp på nätet. Den kallades för “Fly till Brasilien”.

“Våga ta steget. Våga släppa taget och fly till Brasilien, fly in i framtiden. Fly till en bättre ekonomi och stabilare framtid”, stod att läsa på startsidan.

Sajtens upphovsman, som även startat en blogg med samma namn, var 30-åringen – den huvudmisstänkte i Alphacash-härvan.

En strid ström av inlägg följde. I många lovprisade skribenten sitt nya hemland. I andra häcklade han journalister som tog sig an det snåriga Alphacash-fallet. Dessutom presenterades ett par företagsidéer: Alphacashs gamla hemsida gjordes om till en annonsplats för spelsajter. På bloggen talades det om en tjänst för att surfa anonymt. Alltid framhöll han sin egen oskuld. “Sverige är ett mörkt kapitel som man gärna vill lägga bakom sig. Tur att man kom på det är man var 30 och inte gjorde det när man var 50”, skriver han i ett inlägg.

Polisutredningen kring Alphacash lades ned i slutet av 2008, delvis som ett resultat av att en av de huvudmisstänkta befann sig i Brasilien. Åklagaren sade sig vara övertygad om att brott hade begåtts, men kunde inte visa av vem.

Vissa uppskattningar gör gällande att de svenska bankerna bytte ut närmare 80 000 betalkort som ett resultat av kuppen. Gärningsmännen kan ha kommit undan med över 10 miljoner kronor.

Det sista inlägget på Fly till Brasilien-bloggen är daterat 13 december 2009. I det konstaterar 30-åringen att luciafirande i Brasilien inte är detsamma som i Sverige. Var han befinner sig idag är inte känt.

Läs mer:
Del 1: Anti-antivirus för miljarder
Del 2: A311 Death - Trojanen som sänkte Nordeas säkerhetssystem
Del 3: Cumbajohnnys dubbelspel och den största korthärvan i amerikansk historia
Del 4: Darkmarkets förfall och den obesvarade frågan - Vem är Cha0?