Missa inte de andra delarna i M3:s guide till det digitala hemmet!

Del 1. Så bygger du ditt digitala hem
Del 2. Kom åt dina filer – överallt
Del 3. Så styr du prylarna i ditt digitala hem – med mobilen
Del 4. Så strömmar du film och musik i ditt digitala hem
Del 5. Så trimmar och säkrar du ditt digitala hem


I ett digitalt hem lagras inte mycket media på analoga medium. Är du riktigt ambitiös har du digitaliserat dina fotografier och eventuella filmer och med all sannolikhet tar du numera bara digitala bilder. Men att organisera alla filer och kunna titta eller lyssna på dem kan vara knepigt om du inte vill vara begränsad till en dator.

Lösningen är en medieserver, och i dag finns det otroligt kompetenta sådana som du själv kan installera på din dator och därmed komma åt all din musik, dina filmer och dina bilder varhelst du befinner dig.

Det spelar alltså ingen roll om du har en bärbar dator, mobiltelefon, surfplatta eller vill få ut dina filmer på tv:n. En ­medieserver tar hand om jobbet och ser till att den enhet du vill titta på får det den kan spela upp.

Plex – heltäckande mediesystem

Vi har valt att använda systemet Plex ­eftersom det har stöd för nästan alla plattformar du kan tänka dig, och som dessutom är snyggt och fyllt med massa intressanta funktioner.

Plex består av två delar: Plex Media ­Server som håller koll på och identifierar de filer du vill organisera samt laddar ned information om filmer och musik du har sparat. Plex Media Center är programmet för att spela upp media.

Plex Media Server kan du installera på din dator och finns för Windows, Mac OS X, Linux och även för en del nas-servrar. Det är gratis och är en förutsättning för att Plex ska fungera oavsett vilken plattform du sedan vill använda för att titta på materialet.

Plex Media Center är gratis för Windows och Mac OS X, men finns också som app för Android, IOS, Windows Phone 7 och Windows 8. Gemensamt för dessa appar är att de kostar pengar, oftast runt 40 kronor. Dessutom har vissa tv-apparater, ­blu-ray-spelare och spelkonsoler mer eller mindre kompetenta klienter inbyggda som kan använda en Plex-server som du har satt upp.

Att systemet är tvådelat med en server och en klient har sina fördelar då servern kan omvandla en högupplöst film i realtid till en lägre upplösning som exempelvis en mobiltelefon klarar av att spela upp. För att det här ska fungera krävs det att servern har vissa prestanda.

Men det räcker faktiskt med Plex Media Server. Du kan nämligen komma åt allting via webben om du registrerar ett konto hos Plex. Det kostar ingenting och vi återkommer till hur du gör nedan. Men först ska vi samla ihop alla våra mediefiler.

Plex använder sig främst av filnamn för att identifiera filmer och musik. Den hämtar informationen från internet och laddar ned bilder på omslag och information om filmen eller skivan. Har du bilder eller filmer som du har gjort själv kommer den förstås inte försöka hitta information om dem. Men för att Plex ska kunna göra sitt jobb bäst krävs det att du sorterar upp filerna. Enklast är att skapa en katalog på valfritt ställe med till exempel namnet Media. I den katalogen kan du sedan skapa kataloger för Bilder, Musik, Filmer, Serier eller vad du vill organisera för kategorier.

I dessa respektive underkataloger lägger du dina filer. Du behöver inte göra såhär utan kan ha kataloger bäst du vill, men det brukar bli enklare att spara allt på samma ställe. Och du kan förstås ta bort eller lägga till filer allt eftersom.

När du har samlat ihop dina mediefiler är det dags att installera själva hjärtat i systemet: Plex Media Server.

Inköpslista för dig som vill strömma ljud och bild

Nas: Qnap TS-253 Pro. Cirka 4 000 kronor.
QnarpHårddiskar: Två Western Digital Red 2 terabyte. Cirka 900 kronor styck.
Totalt: Cirka 5 800 kronor.

En nas med stöd för att omvandla videofiler i realtid gör att du ­slipper ha datorn igång. Lägg alla mediefiler på din nas och göm den i en garderob såtuffar den på medan du är ute i världen och får allting strömmat till dig.

Dator: Raspberry Pi Model B Rev 2. Cirka 350 kronor.
Snabbt sd-kort: Sandisk Extreme Pro SD 8 GB. Cirka 200 kronor.
Totalt: Cirka 550 kronor.

Ett roligt projekt om du inte är rädd för att meka själv. Raspberry Pi behöver bara en mobilladdare med micro usb-kontakt som strömförsörjning. Ett snabbt sd-kort gör också sitt eftersom datorn är ganska slö från början. Koppla in den i tv:n med en hdmi-sladd. Vill du inte använda ett usb-tangentbord för att styra den måste du hitta en fjärrkontroll som fungerar. Se vad andra användare har hittat på för lösningar på rasplex.com.

Om du inte vill ha datorn igång

En dator som är igång hela dygnet är kanske inte önskvärt. Är du villig att lägga lite pengar finns det nätverkshårddiskar – nas – som kan fungera som medieservrar. De som har kapacitet att omvandla videofiler i realtid är ofta lite dyrare eftersom det krävs en del prestanda.

En hyfsat billig lösning är en Qnap TS-253 Pro som har plats för två hårddiskar. Du får då inte bara en nas som kan köra Plex Media Server, utan också plats att lägga dina mediefiler på nätverket. Qnap TS-253 Pro har dessutom hdmi-utgång som gör att du kan koppla den direkt till en tv. Då är det dock inte Plex som används för att spela upp material utan XBMC som är en mediespelare som inte kräver en server. Det är också XBMC som ligger till grunden för såväl Plex som Boxee box. Med XBMC kan du dock inte lika enkelt strömma vidare till en mobil eller surfplatta.

Boxee Box – ett alternativ till Plex

Vi är i vår guide väldigt fokuserade på Plex och anledningen är att det är det hittills mest omfattande och enklaste systemet för att hantera media. Men det finns förstås andra möjligheter och lösningar för dig som inte är intresserad av att komma åt dina filer utanför hemmet.

Boxee Box är till exempel en mediespelare som du kopplar in direkt till din tv. Precis som Plex Media Server indexerar den dina mediefiler som du kan komma åt från nätverket, sd-kort eller usb-minnen och hårddiskar.

Så installerar du Plex Media Server

Installationsprogrammet till Plex Media Server finns tyvärr inte på svenska, men installationen är enkel. Det första du gör är att ladda ned den senaste versionen genom att surfa till plex.tv/downloads, välja computer och därefter Windows för att ladda ned den engelska versionen. När filen som är kring 80 megabyte är nedladdad kör du igång installationen.

1. Du kommer först få välja var du vill installera Plex Media Server. Välj en lämplig plats eller låt Windows sköta processen på egen hand.

2. När installationen är klar är det bara att klicka på Launch. För nu börjar den roliga delen då vi konfigurerar vår nyinstallerade mediaserver.

Plex


Det här kräver Plex av systemet

Plex Media Server
För att fungera kräver serverdelen minst en dator med Windows XP SP3 med en Intel Core 2 duo-processor på minst 1,6 gigahertz och minst 512 megabyte internminne. Det räcker dock inte till att omvandla högupplösta filmer. För det krävs minst en Intel Core 2 duoprocessor på 2,0 gigahertz och uppåt samt två gigabyte internminne för material i 720p eller en Intel Core 2 duoprocessor på 2,4 gigahertz och uppåt samt två gigabyte internminne för material i 1080p.

Vill du köra servern på en nas beror det på olika faktorer. Enklast är att se efter hos olika nas-tillverkare vad som krävs. I dagsläget finns Plex Media Server för bland annat nas-enheter från Synology, Qnap, Readynas, Asustor och Unraid.

Plex Media Center
Vad som krävs för att använda klienten beror på vilken klient du använder. Den som är gratis och körs på datorn kräver en Intel Core 2 duo-processor eller bättre och minst två gigabyte internminne, samt ett grafikkort som stöder Directx 9.0c. Vad de olika apparna för exempelvis mobiltelefoner och surfplattor kräver får du reda på i appbutiken för respektive plattform.


Lägg till dina mediefiler

Själva medieservern har än så länge inte så mycket att göra. Du måste konfigurera den och berätta var dina mediefiler finns och hur du vill organisera dem. Det behöver bara göras en gång, sedan håller Plex själv reda på filer du fyller på med. Så här går du till väga.

1. När Plex Media Server är igång syns en svart fyrkantig ikon med en orange pil nere i Aktivitetsfältet. Dubbelklicka på den för att komma direkt in i inställningarna. Du kan också höger­klicka på den och välja Media Manager för att komma dit. Här kan du också styra om du vill att programmet ska gå igång automatiskt när datorn startas, leta efter uppdateringar, avsluta programmet och välja att uppdatera biblioteket manuellt.

2. Det absolut första som händer är att du får acceptera villkoren för att komma vidare. Tryck på Agree.

3. Om du har en svensk version av Windows börjar nu Plex prata svenska, men eftersom översättningarna har gjorts av frivilliga får du räkna med lite svengelska och rena fel. Tryck på Nästa.

Plex_1

4. Namnge nu din medieserver. Det spelar inte just någon roll men det är det namnet du kommer se i dina klienter (till exempel mobilen) senare. Vi kallar vår för Digitala Hemmet. Tryck sedan på Nästa.

5. Nu är det dags att börja lägga till media. Du kan skapa olika sektioner som helt enkelt är uppdelningar av ditt mediebibliotek. Exempelvis kan du ha en sektion för tv-serier, en för filmer, en för musik eller kanske en för svenska filmer och en för utländska filmer. Börja med att välja Lägg till bibliotek.

Plex_2

6. Välj vilken typ av media du ska lägga till. Skillnaden mellan de olika typerna är att Filmer, TV-serier och Musik försöker hämta hem information från internet så att filerna presenteras snyggt. Bilder och Hemvideor är till för dina privata filer som du har skapat själv och därför hämtas inte någon information om dem från internet. Vi börjar med att lägga till en sektion för filmer genom att helt enkelt klicka på Filmer.

Plex_3

7. Välj vad biblioteket ska heta. I det här fallet väljer vi att kalla den rätt och slätt för Filmer och anger sedan var film­filerna finns. I vårt fall har vi skapat en katalog som heter Media på vår andra hårddisk. Välj en katalog och tryck på Lägg till bibliotek. Du kan också välja svenska som språk för att informationen om filmer och serier som laddas ned ska vara på svenska. Kvaliteten och mängden information som faktiskt finns på svenska är dock rejält mycket sämre än den engelska, men vill du prompt ha så mycket som möjligt på svenska väljer du det.

8. Upprepa proceduren för de sektioner du vill skapa. Klicka på Nästa när du är klar.

9. Kanaler gör det möjligt att titta på video från bland annat en del svenska kanalers play-tjänster. Läs mer om det senare och klicka på Nästa.

10. Att registrera ett konto är inte något du måste, men gör du det kan du enkelt koppla upp dig mot din server var du än är och något vi rekommenderar att du gör nu. Du börjar med att välja ett passande användarnamn och ett säkert lösenord, därefter fyller du i födelsedatum och klickar på sign up. I nästa steg får du välja på om du vill du köpa ett Plexpass-konto. Plexpass gör att du bland annat kan synka ditt material för att få tillgång till det offline. Vi rekommenderar dock att du testar Plex först innan du betalar för det, så välj no thanks just nu.

Sign

11. Klart! Nu har du en medieserver som i bakgrunden håller på att indexera och organisera dina filer. Så länge datorn och Plex Media Server är igång kan du nu komma åt allt från nästan var som helst på vilken enhet som helst! Men för att kunna göra det krävs en lämplig klient, vilket också blir nästa steg.


Kanaler och play-tjänster

Kanaler ger dig möjlighet att titta på exempelvis play-tjänster för en del svenska tv-kanaler, men också titta på video från alla möjliga olika källor. Du lägger till en kanal via Media Manager genom att klicka på plustecknet till höger om vinjetten Kanaler. Därefter kan du bläddra runt bland olika kanaler som du klickar på för att installera.

Om du exempelvis installerar SVT Play dyker den upp under Kanaler och tar dig till en Plex-anpassad version av SVT Play. Du kan även spela upp kanaler om du använder en surfplatta eller mobiltelefon, Plex Media Server tar hand om omvandlingen så din enhet kan visa videon utan problem.

Så når du allt från webben

Det räcker faktiskt med Plex Media Server för att du ska kunna titta på dina filer. Om du går in i Media Manager där du lade till alla sektioner kan du helt sonika bläddra runt bland filerna och titta på video eller lyssna på musiken direkt i webbläsaren.

Har du skapat ett konto och loggat in via rutan till höger när du är inne i Media Manager kan du komma åt allt material från webben på vilken annan dator som helst. Det kräver inga extra program förutom webbläsaren, vilket är perfekt när du exempelvis är ute och reser. Det är enkelt också. Gör bara så här:

1. Surfa in på plex.tv och välj Sign in, fyll i dina uppgifter och logga in.

2. Längst uppe på sidan finns en flik som heter Launch. Där klickar du varpå din nyinstallerade server dyker upp.Nu är du uppkopplad mot din server via webbläsaren. Inget trassel med att konfigurera din router eller brandvägg. Här kan du välja att bläddra runt bland och spela upp alla filer som du har organi­serat i Plex Media Server. Vi tittar in under sektionen Filmer.

Plex

5. I kategorin finns de filmer du har lagt till i mappen Filmer, i detta fall Avatar. Här är det bara att trycka på Spela så ser din server till att omvandla filen till ett format som passar. Smidigt!

Avatar

Raspberry Pi – billigt mediecenter

Det går alltså att klara sig med bara Plex Media Server. Men det finns också Plex Media Center för Windows som mer är tänkt att användas på en dator kopplad till en tv. Styr du sedan datorn via en fjärrkontroll behöver du inte bry dig om mus och tangentbord. Plex Media Center är gratis att ladda ned men innehåller ännu sämre svensk översättning än vad vi stötte på under installationen av Plex Media Server. Den engelska versionen är dock mycket vältalig.

Precis som med alla olika Plex-klienter måste du i inställningarna i Plex Media Center logga in med ditt myplex-konto för att komma åt din server, såvida du inte är på samma nätverk då den faktiskt hittar servern automatiskt.

Vill du använda Plex på en mobiltelefon eller surfplatta får du betala några tior, vilket det definitivt är värt om du vill kunna strömma allt material oavsett om du är på tåget eller i sängen. Det kräver inget mer än en internetuppkoppling och att du har registrerat ett myplex-konto som du anger när du startar appen första gången.

Om du inte bryr dig så mycket om mobila enheter utan mest vill kunna använda tv:n som mediecenter finns det några olika lösningar. En del tv-apparater och blu-ray-spelare har inbyggda Plex-klienter. Men det finns ett mer avancerat sätt för den som är sugen på att meka lite själv, nämligen Rasperry Pi.

Raspberry Pi kostar bara några ­hundralappar och drivs av en mobiltelefonladdare, men har trots det kapacitet att spela upp högupplöst film och har inbyggd hdmi-kontakt. Den levereras som ett kretskort och du måste själv ordna med ett sd-kort som blir datorns hårddisk. Raspberry Pi Model B Rev 2 heter en modell med 512 megabyte internminne, vilket också är den som går att använda som klient för Plex.

Det här låter komplicerat, men faktum är att det är busenkelt. Rasplex heter det program som fortfarande är under kraftig utveckling. Men du kan ladda ned ett automatiskt installationsprogram som hämtar de filer som krävs och lägger dem på ett sd-kort. Du behöver inte göra någonting själv och kopplar du sedan datorn till tv:n med en hdmi-sladd och stoppar in en nätverkskabel (eller ett trådlöst usb-nätverkskort) startar Rasplex automatiskt och guidar dig vidare. Din Plex Media Server hittas direkt om du är på samma nätverk, annars får du logga in med ditt myplex-konto.

Även om du kan använda ett tangentbord för att styra din Raspberry Pi vill du nog ha en fjärrkontroll. Det finns många modeller, men en som använder sig av radio i stället för ir är att rekommendera. Det knepiga ligger i att alla prylar inte passar. Du måste själv ta reda på vad andra har testat och rekommenderat. Starta med ett besök på Rasplex sajt (rasplex.com).

Netflix – för dig som vill att någon annan tar hand om själva filmfilerna

Om du inte kan eller vill kopiera dina dvd-skivor till datorn för att strömma själv kan du ändå komma åt ett gigantiskt utbud av tv-serier och filmer – lagligt och ganska så billigt. Förutom tjänster från tv-kanaler såsom SVT Play kan du sedan några år tillbaka abonnera på Netflix.

Netflix är en tjänst som erbjuder tusentals (inga exakta siffror lämnas ut) filmer och serier med svenska undertexter, och du kan titta på Netflix på nästan vilken plattform som helst oavsett om det är en dator eller mobil enhet. Det finns ingen begränsning på hur mycket du kan titta på, men abonnemanget kostar från 79 kronor per månad. Det är ingen bindningstid och du kan säga upp det när som helst. Dessutom får du en gratis provmånad.

Utbudet är inte komplett och vissa serier och filmer finns inte hos Netflix medan de finns hos andra liknande tjänster som
HBO Nordic. Men Netflix stöder flest enheter och är otroligt enkelt att komma igång med.

I det här exemplet använder vi appen för Ipad, men det fungerar ungefär likadant ­oavsett om du använder webb­versionen på www.netflix.se eller Netflix på exempelvis din smart-tv eller spelkonsol.

1. Innan du börjar använda Netflix måste du registrera ett konto på www.netflix.se. Du måste dessutom uppge dina kortuppgifter, men du har en månad på dig att avsluta abonnemanget innan det dras några pengar. Avslutar du inte abonnemanget kostar det 79 kronor per månad för baspaketet. Standardpaketet kostar 89 kronor per månad och då går det att se på två skärmar samtidigt. Med premiumpaketet för 119 kronor går det att se på fyra skärmar samtidigt och dessutom få tillgång till den högsta upplösningen i de fall där det är möjligt.

Netflix

2. Om du redan har registrerat dig loggar du in i appen första gången du startar den. Du behöver inte logga in varje gång utan informationen sparas. Du kan välja att spara informationen om du loggar in och tittar via webbläsaren också.

3. Nu är det bara att välja och vraka. Ju mer du tittar desto mer kommer Netflix föreslå filmer och serier som den tror att du gillar. Du kan också söka på namn eller bläddra bland kategorier. Sedan klickar du bara på något du vill titta på.

Netflix_ipad

4. En sammanfattning av vad filmen handlar om, betyg och liknande filmer visas när du har valt en film. Här ser du också om det finns undertexter. Tryck på filmen och den börjar spelas upp.

5. När filmen börjar rulla eller när du trycker en gång på skärmen dyker det upp kontroller för att styra uppspelningen. Längst upp finns också en pratbubbla. Trycker du på den kan du välja olika ljudspår och under­texter. I inställningarna som du bland annat kommer åt på www.netflix.se kan du välja vilket språk som ska vara standard och även ställa in vilken bildkvalitet du vill använda (högre bildkvalitet kräver mer bandbredd och det varierar ­mellan 0,3 och 2,3 gigabyte per timme video).

Netflix_2

Så säger lagen

Kopiering av material som är upphovsrättskyddat är tillåtet för privat bruk i några enstaka exemplar. För att få ladda ned filmer, serier, musik eller annat från internet krävs dock att upphovsrätts­innehavaren lämnat tillstånd till det.

Men får du kopiera en dvd- eller blu-ray-skiva till en fil på datorn för att kunna titta på via Plex till exempel? Det korta svaret är ja, det långa svaret är ”det beror på”.

Dvd- och blu-ray-skivor innehåller skydd för att inte kunna kopieras, och lagen säger att du inte får kringgå ett sådant kopieringsskydd. Alltså kan du inte ens säkerhetskopiera en blu-ray-skiva. Men lagen säger också att du faktiskt får kringgå ett kopieringsskydd om skyddet i sig hindrar dig från att kunna använda exempelvis en film du har köpt. Så hur ska man tolka det?

Moderna bärbara datorer saknar ofta en optisk läsare, och en blu-ray-skiva är svår att få in i en surfplatta eller mobil­telefon. Därför kan man hävda att det är okej att kringgå kopieringsskydd för att kunna titta på en lagligt införskaffad film på en bärbar dator eller surfplatta.

Men du får på intet sätt vidaredistribuera det material du har i någon omfattning. Att låta en enstaka vän få tillgång till din Plex-server kan vara okej, men tar den i sin tur och delar med sig till familj och vänner kan du göra dig skyldig till brott mot upphovsrättslagen.