Tillverkarna har kommit på något: Folk vill gärna ha en surfplatta, men många vill också ha en lätt bärbar pc!

Nu när tekniken är så ­kompakt att vi kan få in allt – processor, grafik, minne, wifi, disk med mera i ­skärmen, varför inte bygga små bärbara datorer som är det bästa av två världar?

Redan innan Ipad och Galaxy Tab gjorde entré och gjorde surfplattan till en riktigt populär pryl fanns det en handfull sådana datorer, fast med kompakt ­pc-hårdvara och Windows i.

Även sedan operativsystemen IOS och Android blev p­opulära har en del tillverkare fortsatt att försöka göra plattor med ”riktig” pc-teknik under skalet. Det finns om inte annat en viss användning för sådana på företag där program och ­säkerhet kan vara Windows-baserade.

Men tyvärr, för de flesta har dessa ­plattor tidigare varit en ganska tråkig historia. Tjocka och klumpiga saker med fläkt-­kylning, tveksamt pekgränssnitt och knackiga prestanda.

Pc-tekniken fungerade alltså riktigt dåligt i det formatet och Intel och Microsoft hade inget att sätta emot ARM, Apple och Google när det gällde kompakt och lätt design, strömsnål prestanda och smarta gränssnitt i det här formatet.

Tre viktiga krav uppfylls

Under 2012 hände något som ändrade på det. För det första kom det till slut Intel-­processorer, senaste generationen av Atom, som uppfyllde tre viktiga krav.

De var snabba nog för att driva Windows och enklare program, som webbläsare, mediespelare och Word, de var strömsnåla nog för att driva en tunn, kompakt maskin med litet batteri i flera timmar, och de var så svala att datorer med dem inte behövde fläktkylning.

För det andra lanserade Microsoft ­Windows 8, som designats just för surf-plattor, med ett helt nytt menysystem ­baserat på pekskärmsstyrning, pekbaserade appar, webbläsare med mera.

Andra tillverkare hängde på konceptet: Sätt allt det viktiga i skärmen och gör den löstagbar, med underdelen som komplement när du hellre vill sitta vid ett bord med riktigt tangentbord och muspekare.

Det här är samma datoridé som i Microsofts Surface RT, som har ARM-processor och Microsofts nya surfplattesystem Windows RT, eller Asus Transformer Pad som gör det samma fast med Android. Frågan är, vad kan de nya Windows 8-hybriderna göra som inte dessa två kan?

System i ny kostym

Svaret på den frågan är enkel, datorerna i det här testet är vanliga bärbara pc med vanliga Windows, och allt du kan göra på en annan liten notebook kan du göra här. Kör samma program, koppla in samma tillbehör, anslut till nätverk och dela media, mappar och filer på precis samma sätt. Detta samtidigt som den även har ett smidigt surfplatteläge för att peta i appar, spela lite Angry Birds eller surfa i sängen.

Windows 8 har blivit något av ett irritationsmoment för många som är vana vid Windows 7 eller Vista, men det är i den här sortens datorer det kommer till sin rätt.

Det som kan ställa till bekymmer är prestanda. Förvänta dig inte att du ska kunna köra massor med program parallellt, eller ­krävande saker som 3d-spel och fotoredigering. Det är samtidigt inte något som så många vill göra på en så pass kompakt skärm, här är arbetsytan på mellan tio och tolv tum.

Räkna dessutom inte med att installera massor med program. Med bara 64 gigabyte disk får du ­precis plats med Windows, ­kanske Office och en handfull program till.

I stället har alla enheterna plats för ­minneskort för att få plats att lagra sådant som foto, musik och film. Vissa har till och med plats för två kort, ett i plattan och ett i dockan.l

Fakta

Vi tog in samtliga datorer i kategorin som vid testtillfället var lanserade, och som hade Atom-processor och Windows 8. Samtliga fyra tillverkare deltog.

Datorerna prestandamättes med Cinebench 11.5 för processorprestanda, Sunspider i Internet Explorer 10 för webbprestanda, samt HD Tune Pro för att mäta lagringsprestanda.

Prestanda bedömdes sedan manuellt med uppspelning av videofiler i wmv och xvid-­format upp till 1 080p samt strömning från Youtube och Netflix, laddning och navigering i stora pdf-filer i Adobe Reader samt webbnavigering i Internet Explorer 10. Batteritiden mättes med Imtec Battery Mark 1.1.

Då datorerna inte har rörliga delar gjordes ingen mätning av ljudnivåer.