Direkt från testlabbet
Fågel, fisk eller mitt­emellan?

Mitt uppe i detta test hörde en av er läsare av sig via mejl, som ni gör då och då, och ville ha mitt råd inför ett nytt datorköp. Det är alltid trevligt och ofta lärorikt att höra direkt från läsarna vad de har för behov och funderingar när det gäller teknik, så även denna gång.

Han hette Lars, jobbade med ­mekaniska konstruktioner i CAD och behövde en ny kraftfull jobbdator att ta med sig ut till kunder.
Problemet var att han inte var nöjd med skärmarna på datorerna han ­hittade – de var alldeles för små.

Minst 20 tum hade varit bra, men den största han hittade var på futtiga 17,3, ett nedköp från den Acer-dator med 18,4 tum han hade och som började kännas slö. Efter att ha letat runt lite hittade jag ett par lite udda modeller med 18-tumsskärm som såldes i ­Sverige, men större än så finns inte.

Samtidigt satt jag med bedömningen av dessa datorer och dividerade fram och tillbaka om för- och mackdelar på 10 och 11 tum.

Det kändes helt plötsligt lite bagatellartat. Kanske är det dags att lyfta blicken, konstatera att det är i stort sett samma format – surfplattestuket, och tacka Lars för perspektivet.

Det fanns en tid då 13 tums bärbar dator var något extra litet, och nu börjar elva till tolv tum bli det nya normala. Då kan det vara nyttigt att bli påmind om att ens egna perspektiv inte alltid är allmängiltigt och att andra letar efter helt andra egenskaper.

Mattias Inghe,
testredaktör

Fakta

Vi tog in samtliga datorer i kategorin som vid testtillfället var lanserade, och som hade Atom-processor och Windows 8. Samtliga fyra tillverkare deltog.

Datorerna prestandamättes med Cinebench 11.5 för processorprestanda, Sunspider i Internet Explorer 10 för webbprestanda, samt HD Tune Pro för att mäta lagringsprestanda.

Prestanda bedömdes sedan manuellt med uppspelning av videofiler i wmv och xvid-­format upp till 1 080p samt strömning från Youtube och Netflix, laddning och navigering i stora pdf-filer i Adobe Reader samt webbnavigering i Internet Explorer 10. Batteritiden mättes med Imtec Battery Mark 1.1.

Då datorerna inte har rörliga delar gjordes ingen mätning av ljudnivåer.