HP Envy X2
Högklassig kombination

HP visar med Envy X2 att ­Windows-plattor kan se ut och kännas som en Galaxy Tab eller Ipad, trots att det är pc-teknik hela vägen. Skärmen är på 11,6 tum och därmed är plattan lite större än konkurrenterna med Android och IOS, men formen och hanteringen är i stort sett likadan.

Jämfört med de bästa ­plattorna är skärmen inte direkt högupplöst. Ljusstyrka och färger är utmärkta i ips-panelen, men vi hade gärna sett en 1 920 x 1 080-display som i till exempel Dell XPS 12, i ­stället för 1 366 x 768 pixel.

Det är samma skärmupplösning på alla hybrid-datorerna i testet. Kanske är det så att grafiken i dessa (det är samma processor och grafikkort i alla fyra) inte riktigt klarar av att driva en större skärm.

Envy X2 har ett slimmat bakstycke i borstad metall och heltäckande Gorilla-glas fram. Dock inte senaste versionen Gorilla Glass 2, vilket gör att den är lite sämre på att hantera reflexer än vissa konkurrerande surfplattor. På baksidan hittar vi en diskret på-knapp, volymkontroll och en 8-megapixel-kamera med led-blixt.
Ena långsidan av plattan är platt och har dockningsportar, vilket påverkar greppvänlig-heten en aning. Men trots de stora måtten är den bara ­marginellt tyngre än en Ipad.

Docka med tangentbordet

HP Envy X2 har läsare för micro sd, men förutom kombinerad hörlurs- och mikrofonkontakt finns inga externa anslutningar. Tanken är att du ska docka i det medföljande tangentbordet för fler funktioner. Med dockan får du usb och hdmi, extra batterikapacitet, tangentbord och musplatta. Använd som surfplatta räcker batteriet i datorn ungefär sex timmar.Med tangentbordet lika länge till. Envy X2 är lätt att docka med tangentbordet. Hörlurs-uttaget sitter dock i vägen och lurarna måste pluggas in i en kontakt på sidan av dockan istället. Det känns som en lite onödig lösning.

HP:s docka är inte lika flexibel som Acers och Samsungs. Du kan inte vända skärmen till fotoramsläge eller trycka dit plattan med skärmen utåt. Den gör ändå det den ska på ett utomordentligt sätt. Plugga in och plattan blir en slimmad 11 tums notebook av högsta klass, och inte lika benägen att tippa bakåt som Acers och Samsungs modeller. Ryck ut och du har en riktigt lyckad surfplatta, själva växlingen är sömlös.

Prestanda är inget att skryta med. Atom Z2760 matchar de ARM-processorer som sitter i nyare Android-plattor, men Intels grafik i Atom-systemet ligger en hel del efter de bästa ARM-systemen som Exynos och Tegra 3. Det räcker ändå till för att driva Windows app-miljö, jobba i Office, surfa, hålla videokonferens i Skype och spela upp högupplöst film i de flesta format, inklusive ­nätbaserad Flash i 1080p, vilket för bara något år sedan hade fått en Atom-dator att kräva fläktkylning på fullt blås.

Nu är det fläktfritt, tyst och för det mesta fortfarande svalt. Pc-spel är fortfarande en utmaning, men det kan vi leva med. HP har fattat vad det här går ut på. Surf­plattor är en väl etablerad formfaktor, liksom ultratunna 11 tums notebook. Tack vare att HP fokuserar på just dessa lyckas de klockrent med plattan, den vanliga bärbara och förvandlingen mellan dessa.

+ Design och bygg-­kvalitet. Klockren dockning. Batteritiden.
- Inte så mångsidig som en del andra. Något dyr.


Acer Iconia W510
Kantig Acer med möjligheter

Utseendemässigt följer de flesta plattorna i Galaxys och Ipads spår, men Acer vill gå sin egen väg och den kantiga formen och färgvalet i mjölkvitt och silver sticker ut i mängden. Iconia W510 har en 10,1 tums ips-skärm som precis som de andra i testet bjuder på utmärkta betraktningsvinklar, rena färger och hög nog ljusstyrka för att bekvämt kunna användas även utomhus. Dess kantiga form, med räta vinklar på sidorna i stället för avsmalnande kanter gör att Acer får plats med lättåtkomliga portar och tydliga ­knappar, vilket vi gillar.

Skärmen går att böja tillbaka extra långt, så att du kan vända datorn ut och in och få tangentbordets knappar neråt med skärmen liksom en digital fotoram. Smart om man till exempel ska kolla film i ett trångt flygplanssäte. Tyvärr gör formen samtidigt att W510 inte känns lika skön att bära runt på som de andra tre. Om du gillar eller ogillar designen är en smaksak, men den är definitivt inte diskret.

Tangentbordsdockan går i samma stil. Inte särskilt strömlinjeformat slimmad, men å andra sidan med en del praktiska detaljer. Vi är däremot tveksamma till utformningen av tangentbordet. Det beror på tio-tumsformatet i netbookstorlek, vilket aldrig är optimalt. Acer har dessutom klämt ihop en del knappar på ett inte så smart sätt.

Skärmupplösningen på 1 366 x 768 pixlel gör att det blir en liten fördel med tiotumsskärm, då du får högre punkttäthet. Det är märkbart just mellan 10,1 tum och 11,6. Nackdelarna är ett trångt och opraktiskt tangentbord och liten musplatta.

Slutligen får Iconia W510 ett litet minus för de inbyggda ­högtalarna, som låter som något man kunde hitta i en medel-måttig mobiltelefon. Här klarar sig ett par av de andra datorerna bättre, men ljud som motsvarar en bättre surfplatta. Hörlurar rekommenderas.

+ God skärmkvalitet. Flexibel dockning. Lång batteritid.
- Kantig och plastig. Halvdana högtalare. Trångt tangentbord.


Asus Vivotab Smart
Bekväm platta med bökigt tangentbord

Asus Vivotab Smart är en lite annorlunda lösning jämfört med de andra datorerna i testet. I stället för en tangentbordsdocka som du trycker fast plattan i får du ett löst tangentbord med musplatta inbyggt som kopplas till plattan med bluetooth. Plattan har sedan ett skyddande lock som fästs med magnet längs ena långsidan, och som också kan vikas bakåt och fungera som ställ.

Så i stället för att trycka fast plattan i tangentbordet dukar du upp allting i lösa delar på bordet framför dig. Effekten blir i princip den samma. Stället är lite bökigt att hantera, men man lär sig snabbt hur det är tänkt.

Tangentbordet är en tunn och stadig metallbit med knappar av hög klass. Den ger så bra arbetsyta som det är möjligt på den bredd du får med en tiotums-dator. Vivotabs skärm är på just 10,1 tum, precis som Acer Iconia W510, och har i princip samma allmänt goda ­kvalitet.

Asus lösning har dock några tydliga nackdelar. För det första missar du möjligheten till extra batteri, och därmed är driftstiden för Vivotab Smart ungefär hälften av vad du som mest får ut av de andra.

För det andra måste tangentbordet också ha ström och laddas separat. Det räcker dock länge, under en veckas användning behövde vi aldrig plugga in det.

För det tredje är det inte lika praktiskt. Du kan inte sitta med datorn i knäet och skriva, utan måste ha en flat bordsyta för att ställa upp allt.

Å andra sidan är Asus platta det mest behändiga alternativet om du bara vill ha den som surfplatta och för det mesta struntar i ­tangentbordsmöjligheter. Det kan finnas en hel del användare som ser värde i det.

Med samma hårdvara som konkurrenterna är prestanda ungefär som förväntat, men vi upplever en del små irriterande stopp och hackande vid fönsterhantering och diskåtkomst.
Kanske det behövs en bios- eller drivrutinsuppgradering?

+ Slimmad och lätt. Hög kvalitet. Bra pris.
- Omständlig tangentbordslösning. Inget extra batteri. Få anslutningar.


Samsung Ativ Smart PC
Stilig Samsung orkar länge

Ativ är namnet på alla Samsungs nya produkter med touch och Windows 8, även kommande smarta telefoner med Windows Phone 8. Formatet är samma som HP Envy X2, 11,6 tum och alltså är den snäppet större än de flesta surfplattor. Vikten är också i överkant med sina 745 gram, men formen är ­slimmad och inbjudande att hålla i. Formen och materialvalet för ­tankarna till Samsung Galaxy Note.

Liksom den har Smart PC också en pekpenna infälld i ena sidan. Det är en helt klart kul detalj som anteckningsboks- och ritappar extra användbara.

Plattan trycks ned i dockan och med ett diskret snäpp sitter den sedan stadigt. Anslutningen dem emellan är en ytkontakt som du inte märker av när delarna är monterats isär.

Tangentbordsdockan inne-hållet förutom fullstort tangentbord och en kompakt men fullt fungerande musplatta också två extra usb-portar. Det gör Ativ Smart PC till en hyfsat väl-­utrustad liten notebook.

Ett litet problem är att skärmen inte går att fälla upp lika långt som de flesta bärbara pc när datorn är i notebookläge. Två små lister på kortsidorna runt skärmen innehåller stereohögtalare, som tyvärr inte låter något vidare. Hörlurar är en klar tillgång hör.

Bildskärmen är precis som på de flesta bättre surfplattor en ips. Det är välkommet, då det ger fina färger och generös betraktningsvinkel. Den har också en generös maximal ljusstyrka, även om kontrasterna blir rejält lidande om du kör den för fullt.

Tiden då Atom innebar ett handikapp för dig som
vill göra lite mer prestandakrävande saker som att titta på film är sedan länge förbi. Vi körde utan problem 1080p-film i flera olika format, inklusive strömmat från webben.

Ativ Smart PC är ett bra exempel på vad pc-plattformen och Windows är kapabla till år 2012. Den är inte minst i klassen men ändå smidig nog som surfplatta. Som bärbar är den lite tung och tjock i denna ultrabooks-era, och prestanda är i underkant, men priset är inte alls dumt för en bärbar med ips-skärm.

+ Relativt goda prestanda. Bra batteritid. Pekpenna.
- Kan tippa. Tung och tjock. Tunt ljud.


Fakta

Vi tog in samtliga datorer i kategorin som vid testtillfället var lanserade, och som hade Atom-processor och Windows 8. Samtliga fyra tillverkare deltog.

Datorerna prestandamättes med Cinebench 11.5 för processorprestanda, Sunspider i Internet Explorer 10 för webbprestanda, samt HD Tune Pro för att mäta lagringsprestanda.

Prestanda bedömdes sedan manuellt med uppspelning av videofiler i wmv och xvid-­format upp till 1 080p samt strömning från Youtube och Netflix, laddning och navigering i stora pdf-filer i Adobe Reader samt webbnavigering i Internet Explorer 10. Batteritiden mättes med Imtec Battery Mark 1.1.

Då datorerna inte har rörliga delar gjordes ingen mätning av ljudnivåer.