Här är alternativen

Vi har här testat de hybrider som klarar Windows 8 men fortfarande är slimmade och fläktlösa som surfplattor.

Det finns ett helt gäng andra alternativ. För det första har vi de som vi kunde bekanta oss med redan innan Windows RT och Windows 8 lanserades, ett par riktigt spännande Android-­hybrider från Asus. Den senaste och bästa heter Transformer Pad Infinity och kan skryta med Tegra 3-processor, 10-tumsskärm med 1 920 x 1 080 bildpunkter och Android 4.1.

Tidigare i våras testade vi också Microsoft Surface RT, den första och mer surfplatteinriktade av Microsofts nya egna datorutbud. Den är också baserad på Tegra 3, men kör givetvis Windows RT i stället. Skärmen är inte heller lika högupplöst, och den har inte extra batteri.

Det släpps också en handfull kraftfullare hybrid-plattor främst för företag, som kör Windows 8 Pro och har Intel Core i3 och till och med Core i5-processorer istället. Då pratar vi om ett rejält lyft i prestanda, men också om datorer som är tjockare och tyngre, har fläktkylning och kortare batteritid.

Samsung har en bastant Pro-variant av Ativ Smart PC som du bland annat kan få med 3g-modem inbyggt. Från Lenovo hittar vi Thinkpad Helix i typisk lätt ruggad Lenovo-stil och till och med Intel Core i7 under skalet. Och så har vi ju kommande Microsoft Surface Pro, som vi hoppas ska dyka upp i Sverige inom snar framtid.

Fakta

Vi tog in samtliga datorer i kategorin som vid testtillfället var lanserade, och som hade Atom-processor och Windows 8. Samtliga fyra tillverkare deltog.

Datorerna prestandamättes med Cinebench 11.5 för processorprestanda, Sunspider i Internet Explorer 10 för webbprestanda, samt HD Tune Pro för att mäta lagringsprestanda.

Prestanda bedömdes sedan manuellt med uppspelning av videofiler i wmv och xvid-­format upp till 1 080p samt strömning från Youtube och Netflix, laddning och navigering i stora pdf-filer i Adobe Reader samt webbnavigering i Internet Explorer 10. Batteritiden mättes med Imtec Battery Mark 1.1.

Då datorerna inte har rörliga delar gjordes ingen mätning av ljudnivåer.