Gsm-nätet kom igång 1992 men till en början var mobilerna inte bara klumpiga och fula – det enda du kunde göra med dem var att ringa. Och i bästa fall ändra mellan ett fåtal förvalda ringsignaler och programmera in några kontaktpersoner i en snabbvalslista.

Missa inte: Från mp3-kung till magplask – här är historien om Jens of Sweden

1994 släppte Nokia sin första gsm-modell, Nokia 2110, och den blev en stor succé. Det var den första mobilen med stöd för sms, och det var här den klassiska ringsignalen Nokia Tunes introducerades. Året efter släpptes uppföljaren 2100i men det skulle dröja till 1997 innan Nokia fick till en riktigt vass gsm-mobil som kombinerade både slimmat format med nya funktioner och spel. Nokias 6110 presenterades 1997 och nådde svenska butiker i början av 1998.

Businesslur från början

Nokia riktade in sig på business-­segmentet med sin nya mobil, och här blev den väldigt populär. Det var inte länge sedan mobilen kallades för biltelefon och Nokia erbjöd bra bil-kit för den som ville ha en fast installation i instrumentbrädan.

Möjligheten att lägga upp olika profiler i telefonen var en riktigt smart nyhet. Du kanske inte ville släppa igenom dina jobbsamtal efter klockan 17 på vardagar och bara tillåta vissa utvalda kontakter i telefonboken att släppas igenom under helgen? Inga problem. Dessutom kunde du tidsstyra volym och ringsignal i luren vilket Nokia var ensamma om vid den här tiden.

En annan smart detalj var den inbyggda ir-porten. Om din kollega också hade en 6110:a kunde ni skicka över kontaktuppgifter trådlöst mellan varandra. Kalendern i 6110:an gjorde också att early adopters lade undan filofaxen.

Samtidigt började gemene man att sukta efter gsm-mobiler, och jämfört med alternativen som fanns 1997–1998 framstod Nokias 6110 som både extremt snygg och slimmad, och den fantastiska batteritiden var ett stort plus i kanten. Mobilen satt även bra i handen, och kvalitetskänslan var hög trots plastskal och gummiknappar. Men framför allt var den intressant då finnarna var först med att introducera spel i mobilen.

Snake blev en succé

Om du var med i slutet av 90-talet har du knappast kunnat undgå spelet Snake i mobilen. Nokia byggde in tre olika spel i 6110:an: Memory, Logic och Snake. Men det var enbart det sistnämnda som blev en hit. Vi minns att vi slog ihjäl många timmar på buss- och tågresor med att styra den växande masken, och en kul finess med just 6110:an var att du kunde spela mot en kompis över den inbyggda ir-porten. Inte illa för att vara 1998! Det gällde att mobilerna var riktade mot varandra och att ni stod stilla och spelade, annars bröts kontakten. Men att gå från inga spel alls i mobilerna till Snake i multiplayer-läge var ingenting annat än en revolution.