Vibrator inbyggd i batteriet

Vibratorfunktion fanns i den nya mobilen, men inte som standard. Den var nämligen inbyggd i ett speciellt batteri som du kunde köpa som tillbehör. Det här var på den tiden då halva mobilen bestod av ett gigantiskt batteripack och du kunde välja mellan flera olika typer av batterier beroende på om du prioriterade format och vikt eller lång passningstid. Med det stora 900 mAh-batteriet hade 6110:an en imponerande passningstid på 270 timmar – drygt 11 dygn. Lite annat än dagens smartphones som i bästa fall håller ut i två dagar.

Parallellt med 6110 släppte Nokia en konsumentvariant, 5110, men den blev aldrig riktigt lika populär. Den hade ett enklare användargränssnitt och saknade ir-port, och dess yttre var något enklare och billigare, med fulare knappsats.


Klassisk gsm-representant

Nokias 6110 är en riktig klassiker som symboliserar starten på en fantastisk utveckling av den moderna gsm-mobilen. Finnarna var tidiga med att inse vilka funktioner och detaljer som skapade habegär hos oss konsumenter. Om du var med i början av 90-talet och var det minsta prylintresserad hade du antagligen Nokias flaggskepp, eller så sneglade du avundsjukt på kollegan eller vännen som hade en. Ett par år senare skulle den lite billigare 3310:an lanseras, mobilen som fortfarande är en av de mest sålda mobilerna genom tiderna. Men det är en annan historia…