Vad händer egentligen i sommarstugan när du inte är där? Och hur ser det ut i trädgården i villan när du själv inte är hemma? Avlägsna stugor är lätta objekt för illasinnade tjuvar, och antalet inbrott är stort.

Vi har tagit in ett antal övervakningskameror med nätverksfunktion för att se hur du enklast kan skydda dina tillhörigheter, och givetvis funkar detta lika bra i en villa eller lägenhet som i stugan. Samtliga kameror kan anslutas till ett befintligt nätverk och spara bilder och video, och skicka dem på olika sätt till dig. Alla kameror erbjuder också ett webbgränssnitt där du kan se livevideo och göra olika inställningar.

I testet har vi bedömt kamerornas bildkvalitet i såväl dagsljus som i mörker, men vi har också tittat på hur enkla de är att använda. Det är inte alltid så lätt att ställa in kameran på att mejla en filmsnutt när en inkräktare rör sig framför linsen, och det finns en del skillnader mellan de testade modellerna. Vi konstaterar också att manualerna i flera fall inte räcker till, vissa inställningar får du pröva dig fram till, vilket är tidsödande. Rätt inställd är dock en ip-kamera ett praktiskt sätt att skaffa dig kontroll över stugan när du har annat för dig eller bara vill ha lite sinnesfrid.