Lajka.se är en premiumtjänst från pcforalla.se, macworld.se och m3.se. Läs mer på lajka.se/om.


Efter år av misslyckade satsningar har den nya generationen lagliga filmtjänster på nätet, med Netflix, Filmnet och Viaplay i spetsen, äntligen fått luft under vingarna. I januari 2013 betalade 350 000 svenska hushåll för någon form av strömmad filmtjänst på nätet, enligt analys­företaget Mediavision.

Men just som rättighetshavarna gjorde sig redo att korka upp champagnen – striden mot piraterna tycktes äntligen vara vunnen – så började en ny huvudvärk göra sig påmind.

Parallellt med de lagliga alternativens framgångar växer nämligen också den uppsjö av olicensierade piratalternativ som finns på nätet. Med namn som ­Swefilmer.com, Dreamfilm.se och Megashare.info erbjuder de strömmande kopior av mängder med tv-serier och de senaste Hollywood-filmerna – helt gratis. Ingen av dem redovisar några pålitliga siffror, men av allt att döma drar de stora mängder besökare. Kanske är det inte så konstigt. Bara ett par musklick bort finns just det som etablerade filmtjänster vill få oss att betala dyrt för. Med den skillnaden att det inte kostar någonting.

– Det är ett stort problem för oss, säger Johan Kleberg.
Han är vd på företaget C More, som driver bland annat film­tjänsten Filmnet.

Några siffror om betalande besökare vill han inte uppge, men han är tydlig med att Filmnet upplever hård – och enligt honom inte helt rättvis – konkurrens från de olicensierade alternativen.

Samma utbud – utan kostnad

Johan Kleberg är uppfriskande självkritisk när han pratar om piratsajternas framväxt. Till viss del har filmbranschen sig själv att klandra, säger han.
– Tidigare har det inte funnits några bra legala alternativ. Till exempel brukade vi hålla på populära serier lång tid efter USA-premiären, trots att folk ville se dem direkt. Piratsajterna har historiskt sett varit bättre, det kan man inte blunda för, säger han.

Men det var då, för ett par år sedan. Numera finns ett stort utbud av lagliga filmsajter även i Sverige. Det är svårt att förklara piratsajternas framgångar med annat än att de är just gratis, säger han.
– Nu sänder vi mycket direkt efter USA-premiären och vårt utbud växer hela tiden. Argumenten som funnits för att inte betala gäller inte längre, säger Johan Kleberg.

Juridiken kring piratsajterna är komplicerad. Men trots att det är olagligt att skicka ut olicensierade filmströmmar arbetar C More inte aktivt för att få stopp på piratsajterna. Vad gäller sportsändningar utan tillstånd tar bolaget regelbundet kontakt med sajtägare och kräver att de stoppar sina utsändningar. Vad gäller film- och tv-serier är inställningen en annan. Än så länge låter C More de olicensierade alternativen hållas, men det kan komma att ändras.

– Hittills har vi låtit det bero, just för att vi känt att piraternas tjänster faktiskt varit bättre. Nu är situationen en annan, och då kanske vi måste byta strategi och börja agera, säger Johan Kleberg.

Rättighetshavarnas irritation stavas, givetvis, pengar. Att få svenskarna att betala för film och tv-serier är av naturliga skäl betydligt svårare så länge samma utbud finns att tillgå utan kostnad. Utvecklingen, menar Johan Kleberg, påverkar i förlängningen hela den svenska filmindustrin:
– I grunden tycker jag det är ett moraliskt ställningstagande, jag tycker man ska betala för sig. Men klart är också att utan intäkter blir det svårare att få in pengar till nya produktioner. Det påverkar direkt hur mycket svensk film som görs, säger Johan Kleberg.

”Var försiktig”

Inte sällan hörs varningar om att den som ger sig ut i nätets bakvatten på jakt efter gratis film eller musik utsätter sig för en säkerhetsrisk. Men stämmer det verkligen? Inte nödvändigtvis, säger experterna. De flesta piratsajter livnär sig i dag på annonser. Då är det besökare som räknas, och det bästa sättet att få fler besökare är att ge dem vad de vill ha. Dit räknas inte virus och annan skadlig kod – däremot ett brett utbud av filmer och tv-serier i hög kvalitet.
– Visst ska du alltid vara försiktig, men det gäller på hela internet. De här sidorna fungerar som affärsdrivande företag,
och det är enklare att tjäna pengar på annonser än på att sprida virus, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure.

F-Secure, liksom de flesta andra säkerhetsföretagen, följer noga rapporteringen om vilka sajter på nätet som upptäcks sprida skadlig kod. Johan Jarl säger sig inte ha sett några belägg för att piratsajter som erbjuder strömmad film skulle vara flitigare på just det än andra.
– Tidigare sa man alltid ­”undvik de mörkare sidorna av internet”, men det fungerar inte riktigt så längre. Snarare gäller det att alltid vara försiktig, oavsett vilken sajt du ­besöker, säger han.

Han får medhåll av Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.
– Skadlig kod finns överallt. Vid ett tillfälle spreds det till och med via Cnn.com, som är en av världens största nyhetssajter. Jag tvivlar på att ens de som driver sådana här sajter försöker infektera sina besökare med flit, säger han.

Däremot påpekar de båda att man – som alltid – bör vara uppmärksam på potentiella säkerhetsrisker (se faktaruta nedan). Ett uppdaterat antivirus är ett måste, likaså en förståelse för grundläggande internethygien.
– Se till att din webbläsare och alla insticksprogram är uppdaterade, och var försiktig med vad du laddar ned för program. Det är grundtips, men de räcker ganska väl, säger Johan Jarl.

Fotnot: Lajka har sökt personerna bakom flera av nätets största piratsajter. Ingen av dem har tackat ja till att medverka i den här artikeln.