Om en och en halv miljon människor känner till en hemlighet, är den hemlig då? Ungefär så många har tillgång till säkerhetsklassad amerikansk information, liknande den Edward Snowden läckte. Nästan 500 000 av dem är, precis som Snowden, inte ens anställda av den amerikanska staten utan av företag som utför arbeten åt den.

Med tanke på siffrorna kan det tyckas märkligt att inte mer läcker. Men givetvis finns säkerhetsmekanismer som säkerställer att inte vem som helst släpps in i denna exklusiva (nåja) skara. En del i mekanismen är formuläret Standard Form 86, som måste fyllas i av alla som ska få kika på hemliga dokument. Det är ett sant nöje att läsa.

Den som har rest till USA kommer känna igen sig. Där gäller det att tydligt deklarera hur lite man hade med nazityskland att göra. Här är frågorna ännu mer rättframma:

Sidan 120, punkt 29.2: "Have you EVER knowingly engaged in any acts of terrorism?"

Att “ever” är fetat och skrivet i versaler ger en skarp signal till den som tänker “Jo, men jag var ju ung... ” Ordet “knowingly” kan bara tolkas som en förlåtande inställning till den som blivit terrorist genom rent slarv.

Punkt 29.6: "Have you EVER knowingly engaged in activities designed to overthrow the U.S Government by force?"

Samma sak här. Även om det har gått några år så är det banne mig inte okej att ha iscensatt en väpnad revolution.

Å andra sidan: Om det inte var meningen... För det är inget oresonligt formulär vi pratar om. Skulle man känna sig nödgad att svara ja på någon av dessa frågor så finns en rad där man kan förklara sig närmare.

Bredvid två datumfält: När man började kullkasta regeringen med våld och när man slutade. Den som ännu inte har kunnat slita sig, men ändå vill bli NSA-spion, kryssar i rutan “present”.

(Trams är inte allt här i världen. På The Guardian svarar Edward Snowden just nu på läsarfrågor live.)