Missa inte de andra delarna i M3:s guide till det digitala hemmet!

Del 1. Så bygger du ditt digitala hem
Del 2. Kom åt dina filer – överallt
Del 3. Så styr du prylarna i ditt digitala hem – med mobilen
Del 4. Så strömmar du film och musik i ditt digitala hem
Del 5. Så trimmar och säkrar du ditt digitala hem


Att kunna prata med sitt hem och säga ”brygg kaffe” är inte riktigt verklighet än även om filmer som Tillbaka till framtiden förutspådde att vi skulle ha kommit dit vid det här laget. Men det finns förstås enorma möjligheter att styra och automatisera hemmet – utan att det behöver bli särskilt dyrt. Så medan grannen ställer in sin mekaniska timer för att tända och släcka belysningen kan du på ett enkelt sätt låta lamporna slås på styrda av dagsljus eller varför inte om någon rör sig i rummet?

Det ska redan nu sägas att det finns väldigt många olika sätt att styra sitt hem via en dator eller en smartphone. Bygger du ett nytt hus är det måhända enkelt att installera utrustning när sladdar ändå ska dras, och även om du vill utveckla ditt befintliga hem har du många varianter och lösningar att välja bland.

En del tillverkare erbjuder färdiga paket, men dessa kostar ofta rätt mycket – allt från ett par tusenlappar och uppåt beroende på omfattning. Vi har här valt att fokusera på ett billigare system som bygger på enkla, billiga och lättinförskaffade produkter och får därför nöja oss med grundläggande funktioner, men vi menar att de bör täcka behoven för de flesta.


Hemma bäst – eller borta

Tekniken att styra eluttag på distans har funnits länge. Både via fasta telefoner och via gsm-nätet. Det som har hänt på senare år är att smidiga och billiga lösningar har ploppat upp och i takt med att fler och fler skaffar mobila bredband för att komma åt internet i sommarstugan är det inte längre särskilt svårt att fixa till en riktigt avancerad lösning med lampor, element, temperatursensorer och annat som är intressant att hålla koll på även när du inte är i närheten.

Det enklaste och billigaste sättet är om du redan har internet på platsen du vill kunna fjärrstyra. Är det hemmavid är sannolikheten förstås stor, men är det sommarstugan kanske det inte finns en fast internetuppkoppling. Det behöver dock inte stoppa dig. I dag kan du nämligen köpa ett usb-modem för några hundralappar och teckna dig för ett enkelt abonnemang för mobilt bredband för ett så lågt månadspris som runt 80 kronor per månad. Det låga priset innebär förstås en begränsad mängd dataöverföring samt oftast låga hastigheter, men då det handlar om att fjärrstyra elektronisk utrustning är inte det något problem.

Tillvägagångssättet för att styra prylar via internet är i stort sett detsamma om du vill göra det på distans eller hemma. Ett mobilt bredband är förstås inte nödvändigt om du redan har en internetuppkoppling, men utrustningen och tjänsterna bryr sig inte om var du är. Därför kan du testa olika lösningar hemma i lugn och ro innan du eventuellt installerar dem i en sommarstuga. Det gäller bara att identifiera vad du vill göra och hur du vill göra det.

Förutom internetuppkopplingen krävs någon form av utrustning som kan sända signaler och en annan som kan ta emot dem. Det är så de billigaste och enklaste lösningarna fungerar, medan mer avancerade varianter kan kommunicera mellan enheterna och exempelvis rapportera om en lampa är släckt eller ett element är på.

Den enklaste mottagaren är till exempel en strömbrytare som du ansluter till ett vägguttag och sedan till den ansluter en elektrisk produkt, exempelvis lampa. Den fungerar alltså precis som en timer, med skillnaden att den måste få en signal för att släcka eller tända.

Men vi ska börja i den andra änden: sändaren. När det gäller mottagare brukar det gå att köpa ett trepack strömbrytare tillsammans med en fjärrkontroll för under 200 kronor. I det fallet är fjärrkontrollen sändaren, men det kräver att vi aktivt trycker på en knapp för att tända och släcka i vårt exempelhem, och det vill vi ju inte alltid behöva. Då behövs en mer avancerad och datorstyrd sändare.

Med dator – eller utan

Lundabaserade Telldus Technologies grundades 2006 och har förenklat fjärrstyrningen enormt genom sin produkt Tellstick som för närvarande finns i tre olika utföranden. Grundidén för den ­enklaste produkten, Tellstick, är att du via usb-porten ansluter en liten pryl som ser ut som ett usb-minne med antenn på. Den kan i sin tur sända signaler till de flesta fjärrstyrningsprodukterna på ­konsumentmarknaden. Den kan bara sända, inte ta emot några signaler. För att tända och släcka lampor duger den dock utmärkt och eftersom den kostar kring 500 kronor slukar den inte hela budgeten på en gång.

Det finns också Tellstick Duo och Tellstick Net som är mer avancerade varianter. Båda dessa kan också ta emot signaler från exempelvis trådlösa temperatur­givare som du kan hitta för runt hundra­lappen på exempelvis Clas Ohlson. Skillnaden mellan Duo och Net är främst att Net kopplas in direkt i en router och inte behöver vara ansluten till en dator. Tellstick Net kostar kring 900 kronor och alla inställningar görs via ett webbaserat gränssnitt – Telldus Live – som du kan logga in på från vilken webbläsare som helst. Självklart finns det mobilappar som låter dig styra anslutna enheter.

Det går att komma runt behovet av en dator även för den enklaste Tellstick-modellen. Dovado heter ett annat svenskt företag som tillverkar routrar specialiserade för mobila bredband. Några av deras modeller, bland annat Dovado Pro, har stöd för att ansluta en Tellstick till usb-porten och kunna styra hopkopplade enheter via ett webbgränssnitt hos routern eller via sms. Med Tellstick Net spelar det dock ingen roll vilken router du använder eftersom den ansluts via nätverksuttaget.

Startpaket för en tusenlapp

För enkelhetens skull utgår vi från Tellstick Net och det webbaserade gränssnittet Telldus Live. Främst för att vi inte vill behöva ha en dator som står igång. Men vill vi vara mer avancerade och styra många saker beroende på vad som händer runtomkring oss kan det vara intressant att ha en dator med ett mer avancerat ­program installerat. Det finns nämligen program (både gratisvarianter och sådana som kostar pengar) som gör att du kan trixa ihop ett automatiskt hem där bara fantasin sätter gränserna.

Startpaketet för att kunna styra några prylar hemma som ansluts med stick­kontakt blir i vårt fall strax över tusen­lappen med en Tellstick Net och ett trepack strömbrytare. Att successivt bygga ut med nya strömbrytare är inte alls dyrt, och med väldigt små medel kan du göra riktigt roliga saker.

Visst är tanken lockande att lamporna tänds när du vaknar och bilens motor­värmare automatiskt startar beroende på temperatur och tid? Eller varför inte ladda kaffebryggaren kvällen innan och låta den gå igång automatiskt när ditt hus känner av att du går upp ur sängen? Det går. Och det är inte ens speciellt svårt!

Elsäkerhet - det här får du inte göra själv

Faktum är att det enligt lag inte är tillåtet att göra vilka elarbeten som helst. Generellt sett rekommenderas du att alltid anlita en behörig elektriker, speciellt då du själv kan hållas ansvarig om någonting går fel och inte en behörig elektriker har gjort installationen. Du får göra vissa saker under förutsättningen att du har tillräckliga kunskaper. Vid minsta tvekan och vid mer avancerade installationer ska dock en elektriker ­konsulteras. Läs mer om vad du får och inte får göra på Elsäkerhetsverkets sajt. Du hittar snabbt dit via den här länken: surftips.se/elasakerhet


Kom igång med Telldus Live

Vi börjar med att få igång en Tellstick Net och webbtjänsten Telldus Live. Det första du gör är att ansluta Tellstick Net till ström och sedan koppla in den i ett nätverksuttag på routern. För att kunna lägga till strömbrytare måste du ha satt in någon i ett uttag. Sedan är det dags att konfigurera. Så här ställer du in det grundläggande:

Titta på undersidan av Tellstick Net och notera koden som står efter Code for activation. Öppna sedan en webbläsare och skriv in adressen live.telldus.com/activate/koden där du byter ut ordet koden mot koden på undersidan av din enhet. Du kommer då till en sida där du får skapa ett konto. Du kan också välja att logga in med exempelvis ditt Google-konto.

När du har loggat in är det dags att aktivera och namnge Tellstick Net. Välj ett namn som passar och tryck på Accept.

Nu är enheten aktiverad och redo att sättas igång, men först ska vi ställa in var enheten står rent fysiskt. Gå in under My Locations, klicka på namnet du gav enheten och på raden som börjar med Position klickar du på knappen Change.

Här kan du antingen ange koordinater i form av longitud och latitud, eller helt enkelt söka på din adress. Anledningen till att du bör ange platsen är att Telldus Live då har koll på tiderna för solens upp- och nedgång just där. På så sätt kan du styra enheter beroende på skymning utan att behöva något skymningsrelä. Det här är förstås frivilligt och inget som krävs för att fjärr­styrningen ska fungera.

När du har angett var enheten befinner sig, tryck då på Save coordinates och du är redo att konfigurera enheter och lägga upp scheman.

Tellstick utan internet

Om du inte vill använda tjänsten Telldus Live för att styra dina enheter kan du använda datorn och något av de många program som finns.

Telldus har utvecklat ett program som heter Tellduscenter som låter dig styra och schemalägga enheter men inte så mycket mer.
Nexahome (www.nexahome.se) är ett gratisprogram som låter dig göra ännu mer avancerade saker än Tellduscenter, men gränssnittet är inte direkt något för nybörjaren.

Switch King (www.switchking.se) är gratis för upp till fem enheter, därefter kostar det 279 kronor första året och 189 kronor nästföljande år. För det får du tillgång till deras mobilapp, men vill du inte använda den behöver du inte fortsätta betala varje år. Switch King finns på svenska och har ett relativt välputsat gränssnitt som låter dig styra enheter utifrån temperatur, soltider och en massa annat.

Inget av dessa program är lika enkelt som Telldus Live, men kan i gengäld oftast göra mer avancerade saker.


Autodidakt kontakt – kan styras av flera sändare

Det finns i regel två sorters sändare och mottagare: självlärande och icke självlärande. Att en mottagare (exempelvis en ström­brytare), är självlärande innebär att sändaren (exempelvis en fjärrkontroll eller en Tellstick Net) kan ”synkroniseras” med mot­tagaren och får en unik kod (i Nexas fall 1 av 67 miljoner möjliga kombinationer). En mottagare kan styras av flera sändare, oftast 3-6 stycken olika beroende på modell. Du kan alltså ha en lampa som går igång när solen går ned via Tellstick Net, men som du också kan styra med en fjärrkontroll och för den delen en rörelsedetektor.

De icke självlärande varianterna blir mindre vanliga och dessa mottagare och sändare konfigureras oftast genom att vrida på små vred på enheterna och ställa in så att sändare och mottagare använder samma kanaler. De är inte bara krångligare utan har också färre möjliga kanaler varför det går att råka styra grannens prylar med dina sändare, eller tvärtom.

Bland sändarna finns också aktiva och passiva modeller. Aktiva sändare är exempelvis fjärrkontroller och väggströmbrytare eller Tellstick-enheter. Passiva kan vara rörelsedetektorer som skickar en signal när någon rör sig, magnetkontakter som du till exempel monterar på ett fönster och som aktiveras när fönstret öppnas, eller ett skymningsrelä som tänder lampor när det blir mörkt, om du inte vill använda Telldus Live som via internet kan hämta information om solens upp- och nedgång.

Det finns också temperatur­givare som kan skicka temperatur till din Tellstick Net eller Tellstick Duo. De enklaste modellerna kostar runt hundralappen.

Inköpslista för att styra elen hemma

Vi börjar rätt billigt i vårt med projekt att automatisera och fjärrstyra hemmet. Ett trepack strömbrytare och en temperatursensor för att kunna se temperatur och styra mer avancerade saker i fram­tiden.

Tellstick Net
Pris: Cirka 1 000 kronor.
Det här är sändaren och också hjärtat i vårt nya automatiserade hem. Den kräver en router med ett nätverksuttag och ström. Strömmen kan dock oftast tas från en usb-port, på exempelvis routern den är kopplad till, utan att du behöver ansluta den till ett nätuttag.

Strömbrytare, trepack
Pris: Cirka 200 kronor.
Nexa PE-3 är självlärande ström­brytare som kommer med en liten fjärrkontroll. Du kan använda både fjärrkontrollen och Tellstick Net för att styra dem.

Temperaturgivare
Pris: Cirka 100 kronor.
Clas Ohlsons temperaturgivare fungerar med Tellstick Net. Den mäter både temperatur och luftfuktighet och din Tellstick Net kommer automatiskt att känna av den. Med framtida versioner av ­Telldus Live kommer vi att kunna styra händelser beroende på ­temperatur, men just nu visar den bara temperaturen.

Apparna låter dig styra hemmet från mobilen

Självklart finns det appar för mobilen. Det finns dessutom så många olika att det ­lättaste är att söka på exempelvis Tellstick eller Telldus i Itunes eller Google Play. Vissa är gratis, vissa kräver en dator med speciellt program och vissa kostar pengar. Vill du bara tända och släcka lampor fungerar gratisapparna från Telldus till­räckligt bra.

Så konfigurerar du din första enhet

När du har installerat och aktiverat Tellstick Net är det dags att automa­tisera! I det här exemplet är det en altan­belysning vi vill ska ­tändas och släckas baserat på solens upp- och nedgång.

Det optimala här är att använda sig av exempelvis Nexas WMR-252 som är en mottagare som klarar såväl led-lampor som vanliga glödlampor och som dessutom är dimbar. Den monteras ”bakom” den befintliga strömbrytaren och du kan därför använda strömbrytaren som vanligt och ändå styra den via Tellstick. Just den är dock för fast installation och kräver således en behörig elinstallatör (se faktarutan om elsäkerhet). Därför väljer vi här att konfigurera en vanlig strömbrytare för vägg­uttaget, men det är i stort sett samma tillvägagångssätt för att lägga till liknande mottagare.

I menyn upptill på sidan väljer du My Devices och därefter trycker du på det gröna plustecknet. Du får nu välja vilket slags mottagare du ska lägga till.

Eftersom vi här utgår från en strömbrytare som levereras med fjärrkontroll har vi varit smarta och redan kopplat ihop fjärrkontrollen (sändaren) med strömbrytaren (mottagaren) enligt instruktionerna som följer med. Därför kan vi välja Scan remote och därefter använda fjärrkontrollen för att tända den lampa vi vill styra.
Tellstick Net känner av koden och fixar resten själv. Nu kan både fjärrkontrollen och Tellstick Net styra mottagaren.

Nu är själva mottagaren inlagd och du ser den under My Devices. Här kan du manuellt tända och släcka lampan och även konfigurera en ny mottagare om du skulle vilja byta ut den. Det gör du genom att trycka på Learn längst till höger och återupprepa proceduren med fjärrkontrollen i steg 1 eller enligt bruksanvisningen.

Klicka på Scheduler högst upp och sedan det gröna plus-tecknet för att skapa ett nytt schema. I och med att vi har angett var enheten befinner sig kan vi här välja att tända och släcka beroende på solen. Vi väljer Altanbelysningen som är vår hittills enda enhet, att den ska tändas (On) vid solnedgången (Sunset) och samtliga ­veckodagar. Sedan sparar vi genom att trycka på Save.

Här ser vi nu en översikt över schemat hittills. Tiderna är automatiska beroende på tid på året. Just nu tänds lamporna bara, men släcks aldrig. Vi klickar på det gröna plus-tecknet direkt under schemat för att lägga till ett nytt schema för den här enheten. Vi fyller i på samma sätt som i steg 3, fast nu att lampan ska stängas av vid soluppgången i stället. Sedan trycker vi på Save.

Schemat är klart! Du ser tydligt lampans av- och påtider bredvid symbolerna för tänd och släckt lampa. Du kan laborera med att tända och släcka vid specifika tider, eller tända lite mer slumpartat kring ett visst klockslag.

Det här kan du göra med Telldus Live. Vill du ha mer avancerade möjligheter får du titta på några av programmen som kräver att du har en dator igång (se faktaruta nedan). Men Telldus Live kommer att utvecklas och ska kunna styra enheter på mer avancerade sätt i framtiden.

3 mer avancerade alternativ

Givetvis finns det alternativ till såväl Telldus som Nexas produkter. Ofta fungerar de med varandra, men det är bäst att kolla kompatibiliteten innan köpet. Det finns dock betydligt mer avancerade lösningar och för den delen bättre system.

Z-Wave heter en standard som på flera sätt är bättre än de lösningar vi har använt oss av i den här guiden. Bland annat kan enheterna kommunicera med varandra och berätta om en strömbrytare verkligen tände en lampa eller om signalen inte har kommit fram. Dessutom kommer signalen fram bättre eftersom enheterna kan skicka signalen mellan varandra. Det blir ett enda stort nätverk som pratar med alla hopkopplade enheter.

Nackdelen är att Z-Wave är relativt dyr. En enkel mottagare (strömbrytare) kostar vanligtvis runt 300-400 kronor och vill du ha en riktigt avancerad lösning kan du titta närmare på Fibaro Home Center 2 som kostar kring 5 000 kronor i sitt grundutförande, sedan tillkommer mottagare. Då får du i gengäld ett väldigt snyggt och desto mer avancerat system.

Vi ska heller inte glömma fjärrstyrningens moder: telefonfjärrstyrningen. Förr styrd av vanliga telefonledningar är den i dag en liten mobiltelefon inbyggd i en strömbrytare. Dessa kostar mycket och är ganska klumpiga, men kan definitivt vara ett alternativ om det är en otillgänglig strömbrytare ute i skogen du vill kontrollera.

Ögon på distans

När du kan styra ditt hem från var som helst kan det också vara intressant att se vad som händer därhemma. Webbkameror låter dig inte bara i realtid se hur det ser ut i huset, utan kan med fördel också användas till allt från att kolla om posten har kommit till att automatiskt bevaka dörren eller fönster och börja spela in automatiskt om något rör sig.

D-Link DCS-932L, som kostar 800 kronor, är en tillräckligt kompetent webbkamera. Den är inte bara trådlös utan kan också spela in i mörker genom att använd ir-dioder. I nästa del i Digitala hemmet-guiden som handlar om säkerhet går vi in närmare på vad du kan göra med webbkameror och hur du kan skydda ditt hem för en ganska billig penning.