Om du så har följt nyheterna om nästa generation spelkonsoler från undersidan av en sten så måste du ha noterat den mest övergripande inställningen: Alla hatar Microsoft och Xbox One, medan Sony fick fans att nicka gillande inför Playstation 4. Kopieringsskydd, krav på ständig uppkoppling, rejäla hinder för begagnade spel. Och en presentation som handlade om allt utom spel. TV! TV. TV TV! (SPORTS!) TV!

Pressad av kritiken började Xbox-chefen Don Mattrick prata om att de som hade en svajig uppkoppling alltid kunde skaffa en Xbox 360. Ingen fin publicitet för efterföljaren Xbox One.

Samtidigt – för en koloss som Microsoft är det ingen liten sak att bara lyssna, göra helt om och rätta sig efter kritiken. Varje detalj kring Xbox One måste omges med mängder av avtal och strategier med parter både inom och utanför företaget. Spelförlag, distributörer, utvecklare, studios, operatörer – det finns så många som på ett eller annat sätt krokar in i Xbox-systemet att dess tentakler borde ha nitat fast strategin stenhårt. Så hårt att det inte borde gå att ändra riktning.

Ändå är det precis vad som nu händer. I ett uttalande på Xbox.com gör Microsoft en närmast total avbön och gör helt om på de viktigaste områdena:

  • Ingen uppkoppling ska krävas. Spel på skiva ska fungera precis som på Xbox 360. En enda gång kräver konsolen uppkoppling mot nätet – när den just har plockats upp ur förpackningen och ska konfigureras.
  • Begagnade spel ska fungera. Så länge spelet ligger på en skiva kan man låna ut det, sälja det vidare eller ta med det till en kompis konsol. Inga konstigheter, inga speciella begränsningar.

Det råder ingen tvekan om att det är arga kommentarer som har lett till den här pudeln. Jag skulle vilja veta hur mycket det har svurits på möten innan det här beslutet togs.