Med en skärmstorlek på 6,4 tum gör att Sonys nya stora telefon hamnar i segmentet ”phablet” (eller tlatta/pelefon som vi har möjlighet att säga i Sverige) där den delar sin existens med andra plattelefoner som Galaxy Note 2 och kommande Asus Fonepad FHD. Till skillnad från andra phablets har Ultra en betydligt mindre volym då den, precis som andra Z-lurar, har en väldigt smal profil. Tjockleken är nämligen endast 6,5 mm. Den är alltså smalare än föregångaren Z på 7,9 mm.

Den 6,4 tum stora skärmen har upplösningen 1920 x 1080 pixlar och kommer alltså att köra den starka systemkretsen Snapdragon 800 från Qualcomm. Klockhastigheten på processorns fyra kärnor ligger på 2,2 GHz vilket tillsammans med 2 GB arbetsminne vara mer än nog för att spela tunga spel och kolla på högupplöst film. Du kommer också kunna lagra filer på det lilla lagringsutrymmet på 16 GB. Vill du ha mer grejer på mobilen får du satsa på extra lagring med via micro sd-kort. För att du ska kunna använda telefonen under en längre tid har Sony pressat in ett batteri på 3 000 mAh i telefonen. Enligt Sony själva ska du kunna lyssna på musik i upp till 120 timmar utan att telefonen dör. Som vanligt när det gäller batteritider så tar vi även denna tid med en nypa salt. Förhoppningsvis kommer du slippa ladda din telefon varje natt. Kanske.

Sony har plockat skärmteknik från sin Bravia-serie och satt in den i Xperia Z Ultra. Med Triluminos- och X-reality teknik blir bilder och filmer mer skarpa och färggranna när de visas på den stora skärmen.

Tillsammans med Xperia Z Ultra släpper Sony också bluetoothhandsetet SBH52. Ni läsare såg garanterat att jag skrev handset och hoppas på att det är en felstavning. Men så är inte fallet. Bluetoothhandsetet är i princip som en egen liten mobiltelefon. I stället för att lyfta upp dasslocket som kallas Ultra mot örat kan du i stället lyfta upp en väldigt liten mackapär och börja prata. På SBH52 sitter det en oled-skärm som berättar vem det är som ringer eller vad det står i ditt senast mottagna sms. Om du varken vill trycka en väldigt stor telefon mot ansiktet eller prata i en pytteliten rackare så kan du använda ett vanligt headset som du kopplar in i antingen Ultra eller SBH52 då båda har 3,5 mm ljudingång.

Xperia Z Ultra kommer dyka upp i butik någon gång i augusti eller september. SBH52 släpps i samband med telefonen. Priset är ännu inte satt, men räkna med en prislapp som ligger över Sony Tablet Z.

Kika in på M3.se senare under eftermiddagen för att läsa en förhandstitt på enheten. Missa inte!