Läs: Lan-spel kräver tillstånd

Gustavw:

Läser man hela domen (RÅ 2007 ref. 44) som Lotteriinspektionen stödjer sig på så inser man rätt snart att det är ett medvetet arbete från just dessa som ligger bakom avgörandet. De ser sin chans att utöka tillsynsverksamheten helt enkelt.
Den aktuella lagen är för övrigt helt och hållet avskaffningsbar. Skapades i början av åttiotalet på socialpolitiska grunder för att skydda de yngre medborgarna från "olämpliga ungdomsmiljöer" i form av flipper/tvspelshallar (som ju har försvunnit sen dess). Från Lotteriinspektionens egen beskrivning av historien:
"Med en olämplig ungdomsmiljö avsågs i första hand miljöer som kunde vara skadliga för ungdomars sociala utveckling och mindre lämpliga utifrån social- och kulturpolitiska utgångspunkter. Det kan t.ex. röra sig om passiviserande och kommersialiserade miljöer med brist på meningsfull sysselsättning."
En lag lika mycket i takt med tiden som parabolförbud, alltså. Extremt cyniskt av Lotteriinspektionen att utnyttja detta för att utöka sin makt.

Greve von Boegroff:
Den lag som det handlar om är lika sjuk som lagen om TV-licens då det här landet besudlat av nitiska tjänstemän på Lotteriinspektionen och Radiotjänst som tävlar i att driva in skatter och avgifter till staten. Det är nog dags att uppdatera ett par lagar för lagvrängarna, så det framgår VILKA typer av spel som är lotteriverksamhet, liksom VILKA typer av apparater som är avsedda att ta emot TV-sändningar.

M W:
Fantastiskt. Man kan tro att det är första april varje dag nu för tiden.
Först ska utländska studenter betala TV-avgift för att få studera, snart ska de väl också betala avgift för att de har en dator som det går att spela datorspel på. Dator som dator. Men varför stövlade de inte in och stängde ner Dreamhack? Det hade varit något det...

Aibo…:
Härliga maffiametoder av Lotteriinspektionen. Företaget i fråga har två val:
Betala eller försöka driva en rättsprocess som blir ännu dyrare...
"I'm gonna make him an offer he can't refuse" - Michael Corleone

Nils Andersson:
Dags återför tjänstemanna ansvaret ingen. En tjänsteman inom kommun och stat får max begå 3 tjänstefel, sedan får det sparken på livstid.

Bebb:
Hur är det med det där stora schack-spelet som står nånstans i Stockholm på nåt torg, tillgängligt för allmänheten? Har Stockholms Stad tillstånd för det?

Bebb skriver även:
TV-licens för internetanslutningar och nu tillstånd för att ha speldatorer för uthyrning. Fri- och rättigheterna minskar snabbt nu!

Skiftnyckel:
Detta innebär väl att barnen får se höjd timavgift när de ska spela med polarna. Inte så schysst mot de familjer som inte har råd med speldator hemma. Dessa LAN-ställen är briljanta fritidsgårdar eftersom vuxenvärlden har checkat ut och monterat ned nästan alla gratis alternativ.

Javanface
... Nyckelordet är alltså teknikneutral. Så länge vi har lagar som skrivs på detta sätt så kommer detta fortsätta att hända.

Vissa tar Lotteriinspektionen i försvar.

MartinWel skriver: 
Det är inte Lotteriinspektionen som säger det. Regeringsrätten tog beslutet, och myndigheten måste följa det.

Gandir skriver:
Lagen är lagen och lagen är meningen att du skall följa, utan lagar har vi anarki. Vill du ändra lagen får du gå till politikerna och be att få lagen ändrad, eller själv engagera dig i politike och på det sättet ändra en lag. ...

Gandir skriver även:
Det har alltid varit lagkrav på att ha tillstånd för att erbjuda spelmaskiner, du behöver tillstånd för flipperspel och arkadmaskiner och det har alltid krävts. Så detta är inte annorlunda, det ända konstiga är att det inte har hänta föränn nu.