Asus är riktigt duktigt på att lansera stabila byggen. Nexus 7 från förra året var i princip en glasskiva med en baksida av plast. Ingenting kändes knepigt eller överflödigt med den. Nexus 7 var liten, kraftfull och låg bra i handen. Sedan skapade Asus också den första plattelefonhybriden Padfone (får inte blandas ihop med Fonepad) som inte bara var ett skevt koncept, utan också en riktigt bra telefon. Kombinationer mellan plattor och telefoner är något som Asus är riktigt bra på helt enkelt. Vilket får oss att bli lätt besvikna på Fonepad.

Långt från en prestandabest
Fonepad är en av de första enheterna med Intel Atom-processor, mer specifikt Intel Atom Z2420. Processorn är ingen fyrkärnig historia, utan en enkelkärnig rackare med en klockhastighet på 1,2 GHz. Tillsammans med 1 GB arbetsminne lyckas Fonepad prestera bra utan några större konstigheter vid användning av vardagsapplikationer. Problem dyker dock upp vid spelande av tyngre spel. I benchmarkprogrammet Antutu fick vår Fonepad strax över 9 000 poäng medan den första versionen av Nexus 7 fick över 12 000. Men som sagt, prestandan duger till vardagsanvändning.

Fördelen med Intel Atom-processorn är att den är riktigt strömsnål. Tillsammans med ett batteri på 4270 mAh går denna platta med ringfunktion att använda under längre perioder utan några som helst problem. Vill du titta på en två timmar lång dokumentär om hajar, eller något annan majestätisk best, kan du göra det med en fulladdad Fonepad och fortfarande ha ungefär 80 procent batteri kvar. Till och med mer om du inte kör på högsta ljusstyrkan. Skulle du vilja titta på samma film på en S4 eller HTC One hinner du knappt se slutet av dokumentären om du inte har en micro usb-laddare i närheten. Enligt Asus har Fonepad en standby-tid på upp till 751 timmar och en taltid på 32,5 timmar. Batteriet kommer alltså att räcka väldigt, väldigt länge.

Dimensionerna har Fonepad ärvt från Nexus 7 rakt av. Måtten är 196,4 x 120,1 x 10,4 mm och vikten ligger på 340 gram. Likheterna tar dock slut där. Borta är den baksida av gummi som har blivit ersatt av en platta av aluminium på Fonepad. Borta är också den hårda glasskiva som sitter på Nexus 7:an. På Fonepad sitter det en mer plastig skärm som känns betydligt billigare än kusinens. Den nya skärmen är också en riktig jävel när det gäller att samla på sig fettfläckar och fingeravtryck. En putsduk är därför ett måste att ha med sig.

Under den nya plasthinnan hittar vi ändå en riktigt bra bildskärm. Med en upplösning på 1280 x 800 pixlar blåser den inte precis konkurrenterna ur vattnet, men i den här prisklassen håller den ändå måttet. Färgåtergivningen är betydligt bättre än väntat och med hjälp av Splendid-mjukvaran (se nedan) kan du göra färgerna, och i sin tur bilder, mer levande. Ips-panelen gör också att betraktningsvinkeln är väldigt hög.

Bortsett från skärmens yttre känns Fonepad som en stabil platta. Knapparna på sidan är mjuka och bekväma att trycka på. Aluminiumbaksidan ger ifrån sig en lyxigare känsla som Nexus 7 inte hade. Det tråkiga är att du tittar betydligt oftare på Fonepadens fingeravtrycksberikade framsida än den lyxiga baksidan. På baksidans topp hittar vi också en lucka som döljer plattans sim- och sd-kortläsare. Luckan är av hård plast och kan vara svår att få upp. Men detta är inget större problem om du inte känner för att byta micro sd-kort flera gånger om dagen.

Fakta

Pris: 2 290kr
Tillverkare: Asus

Mått: 196 x 120 x 10mm
Vikt: 340g
4G: Nej
Skärm: 7 tum isp-lcd
Upplösning: 1280 x 800 / 216 ppi
Minne: 16 GB inbyggt, plats för microsd-kort
Kamera: Frontkamera med 1,2 megapixlars upplösning
Processor: Intel Atom 1,2 GHz
Arbetsminne: 1 GB
Batteri: 4270 mAh
Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean
Övrigt: Micro sd-kortläsare
Under Computex-mässan i Taiwan berättade Asus att företaget kommer släppa en uppgraderad version av Fonepad med en 1,6 GHz processor i stället för 1,2 GHz.