Nyheten om att de amerikanska myndigheterna kan tjuvläsa mer eller mindre allt som skrivs på nätet - med god hjälp från jätteföretag som Google, Microsoft och Facebook – slog ned som en bomb under våren.

Reaktionerna har varit många. Vissa har avslutat sin relation med de utpekade nätjättarna. Andra utövar politiska påtryckningar för att få amerikanerna att sluta lägga näsan i blöt.

Allt det är jättebra, verkligen. Men det slår mig hur lite det pratas om den mest uppenbara lösningen av alla. För i praktiken är det mycket enkelt att ta saken i egna händer och hålla sin kommunikation hemlig för snokande myndigheter.

Krypteringstekniken PGP, Pretty Good Privacy, skapades redan på 90-talet av utvecklaren Phil Zimmerman (hans egen historia om varför är mycket läsvärd). Idag är det världens kanske mest spridda krypteringsstandard, och rätt använd är den i praktiken oknäckbar. Förutsatt att lösenorden är tillräckligt starka så är det nästintill omöjligt för en utomstående att tjuvlyssna på vad som sägs i en PGP-krypterad konversation (pgp.net har ett par roliga räkneexempel).

Problemet är att krypteringsverktyg alltid varit krångliga att använda. Mycket pill har krävts för att få dem att funka, på tok för mycket för att den breda massan ska orka bry sig. Det är talande att Guardian-reportern Glenn Greenwalds avslöjande om PRISM försenades i flera månader – eftersom han inte lyckades få PGP att fungera ordentligt på sin dator. Jag tror att många känner igen sig.

Men nu börjar det hända saker. De senaste dagarna har jag provkört Mailvelope, en Chrome- och Firefox-plugin som implementerar PGP direkt i webbläsaren på ett synnerligen smidigt sätt. Mailvelope kopplas direkt till ditt webbmailkonto hos Google, Yahoo, Microsoft eller GMX, och kräver ingenting förutom en webbläsare för att fungera. Ett par knapptryckningar räcker för att kryptera din egen text eller avkryptera någonting du fått skickat till dig.

Självklart sker allting lokalt, utan någon som helst kommunikation med Googles servrar. Med andra ord: även om Google släpper in NSA på ditt mejlkonto så kommer de bara hitta oläslig text på det.

Sådant här, menar jag, är det enda rimliga för den som tycker att myndigheternas nätövervakning har gått för långt. Mailvelope gör det i praktiken omöjligt att tjuvläsa dina mejl (men kom ihåg att PGP bara döljer VAD du säger, inte VEM du säger det till). Men framförallt ger programmet dig makten tillbaka över din egen kommunikation. Sköter du din egen kryptering är det inte längre upp till Google, Yahoo, Microsoft eller något annat jätteföretag (som förmodligen kommer vika sig efter minsta påstötning) att hålla din korrespondens privat. Bara du själv kan göra texten läsbar, och så länge du håller dina lösenord för dig själv är hemligheterna i tryggt förvar.

Tänk vad vackert det vore om alla världens nätanvändare började tänka på det viset. Om Mailvelope och liknande verktyg fick sitt stora genombrott tack vare Prism-skandalen. Det skulle effektivt slå undan benen för den enorma övervakningsapparat som byggts upp.

Det skulle vara ett välförtjänt finger i ansiktet på den amerikanska underrättelsetjänsten – och de internetföretag som lydigt går i dess ledband.

Mailvelope är gratis att använda och finns att ladda ned här.

/Daniel (@danielg0ldberg)