För är det något som mobiltillverkarna fortfarande har kvar att sträva efter så är det bättre kamerateknik. Nokia har ju redan varit där och pillat med sin 808 Pureview. Den mobilen hölls dock nere av Symbian som under tiden höll på att dra sina sista andetag.

Lumia 1020 är dock Windowsmobilen som får ärva Pureviews mantel. Hur pass stor bildsensorn är vet vi inte, men megapixelantalet är 41. Enligt WP Central som har fått tag i uppgifterna på förhand tar dock kameran en bild med 32 megapixlar och en med 5, varav den sista består av så kallade "superpixlar". Enkelt förklarat ska varje bildpunkt bestå av sju originalpixlar, vilket vi får anta ger bättre bilder. Nokia kan kanske själva fylla i informationshålen på torsdag.

Utöver kameran finns det inte så mycket som imponerar på samma sätt. Ram går från en GB i Lumia 920 till två här, nfc finns ombord, trådlös laddning av batteriet via ett tillhörande mobilskal och 32 GB inbyggt minne är allt som erbjuds. Inga sd-kort tillåtna.

Enligt WP Central ska du kunna ändra bildinställningar som iso, vitbalans, fokusområde, slutartid och blixtläge. Lumia 1020 ska få både en led och xenonlampa, något som dramatiskt bör ge snyggare bilder i mörker. Den stora sensorn hjälper förmodligen till att ge bättre foton i dålig belysning överlag.

Bilder av Nokias nya monstermobil finns för övrigt på WP Central.

Lumia 1020, eller EOS som den har hetat i rykteskarusellen, ska bli genuint intressant att få se. Om Nokia lyckas skapa en mobil vars bilder inte bara matchar kompaktkameror utan även kan överträffa dem finns det ingenting som hindrar mobilmarknaden att helt äta upp våra traditionella bildskjutare. Personligen får jag lite ångest över att tänka på att vi i framtiden kommer likställa smarta mobiler med kompaktkameror, men sådan ser teknikens utveckling ut. Det är ju dessutom dumt att dra i för stora växlar redan nu, innan vi fått se vad det är Nokia har att komma med. På torsdag har vi svaret. Och kanske det svar som Nikon så desperat letar efter.