Så kallad malware tog sig in i datorerna hos den amerikanska administrationen för ekonomisk utveckling (Economic Development Administration). De första rapporterna sade att 146 av de 250 aktiva datorerna blivit drabbade, och i ett försök att minska den potentiellt massiva spridningen beslutade administrationen att skrota all it-utrustning. Inklusive skärmar. Inklusive tangentbord. Inklusive datormöss.

Nej, inte ens mössen kom undan den absurda överreaktionen mot cyberhotet. Den märkliga proceduren uppmärksammades i en rapport från det amerikanska departementet för handel som släpptes förra veckan och som finns att läsa här. Där specificeras hur slapphänt och förvirrad kommunikation ledde till att 170 000 dollar av en total budget på 2,75 miljoner dollar spenderades på att enbart förstöra utrustning. Inklusive tv-apparater. Inklusive kameror. Inklusive skrivare.

Den enorma slutnotan hade lätt kunnat undvikas, om administrationen bara hade följt rutinerna kring borttagande av skadlig programvara. Det är inte svårare än att installera ett program, eventuellt byta ut någon hårddisk och sedan fortsätta som vanligt. Enligt Gizmodo är det här precis vad NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) under samma tidsperiod. För dem tog det fyra veckor att råda bot på problemet. Och de gjorde det inte genom att bränna datormöss.

På något sätt känns det om möjligt ännu mer otryggt att veta att den nation som verkar bevaka resten av världen via internet anlitar personal som inte ens kan hantera ett simpelt datorvirus. Livet är stundtals fascinerande.