I förra veckan var det nobelpristagaren Mario Vargas Llosa, vars yranden i SvD sablades ned av journalisten Sam Sundberg på ett föredömligt vis. I helgen tyckte Dan Larsson, till vardags informationssäkerhetsanalytiker på FRA, att det var läge att haka på. I en debattinlägg publicerat i Computer Sweden riktar han sex öppna frågor till Edward Snowden. Den som vill kan läsa dem här.

Frågeformen är givetvis är ett retoriskt grepp (Edward Snowdens svenskakunskaper torde vara högst begränsade), så att gå i svaromål på varje enskild punkt känns förmätet. Modermodemet nöjer sig med att konstatera att Dan Larsson genom hela texten undviker själva sakfrågan: de uppgifter som Snowden läckt till medierna, och som fått både ex-presidenter och EU-kommissionen att kritisera USA:s och NSA:s övervakning. Istället fokuserar han på agerandet inför och efter publiceringen: Har Snowden verkligen tänkt igenom sina asylsökningar? Hur ser han på konsekvenserna av sina handlingar? Vore det inte mer rakryggat att ta sitt straff i USA?

Underförstått: är han verkligen pålitlig, den där Snowden? Eller bara en uppmärksamhetstörstande fegis?

Det är ett simpelt försök att misskreditera uppgiftslämnaren. Ett sätt att flytta fokus från sak till person, och att slippa de svåra frågorna om huruvida hemlighetsmakeri och avlyssning är befogat i en rättstat eller ej.

Nåväl, kanske inte svåra för gemene man. Men nog så knepiga för Dan Larsson, som lyfter lön från en myndighet som sysslar med just sådant.

Vilket för oss till nästa obesvarade fråga. Dan Larsson undertecknar artikeln med sin arbetsgivares namn. Betyder det att FRA delar hans uppfattning om Edward Snowden?

Modermodemet ringde upp för att kolla.

– Dan Larsson uttalar sig som privatperson, inte som företrädare för FRA. Det är helt och hållet hans privata åsikter, säger Fredrik Wallin, pressansvarig på FRA.

Vad är FRAs officiella syn på Edward Snowden som person?
– Vi kommenterar inte andra länders signalspaning eller lagstiftning. Vi har ingen åsikt om honom.

Vad är FRAs policy vad gäller hur era anställda uttrycker sig i skrift?
– Det kan vi inte ha några synpunkter på. Vi är en myndighet så för oss gäller meddelarfrihet och sådana saker. Däremot kan vi naturligtvis bestämma vad man säger i FRA:s namn. Och vi kommenterar inte andra länders signalspaning eller lagstiftning.

...Så att underteckna en artikel med “informationssäkerhetsanalytiker hos FRA”, det betyder inte att man talar i FRA:s namn?
– Nej, det gör det inte. Anställda kan ju uttala sig och självfallet då tala om vad de arbetar med. Det kan naturligtvis skapa en osäkerhet hos läsaren, men vi kan inte styra hur folk härifrån presenterar sig.

Vad är FRAs officiella hållning vad gäller visselblåsare?
– Vi kommenterar inte andra länders signalspaning eller lagstiftning.

Raka svar, som en papegoja. Dan Larsson står med andra ord ensam, möjligen i sällskap av Mario Vargas Llosa, på barrikaderna.

/Daniel (@danielg0ldberg)