Ändringen kommer bara några dagar efter Modermodemets svidande vidräkning på temat. Den nya policyn är att vem som helst ska kunna publicera spel på konsolen. Inga krav på ett stort förlag i ryggen eller godkännande av Microsoft Studios, med andra ord. Regelverket ser, vid första anblick, jämförbart ut med det som gäller för Sonys Playstation 4.

Detta är den andra kovändningen från Microsoft på kort tid, efter att man slopade maskinens utskällda onlinekrav efter spelmässan E3 tidigare i somras.

Till den nya policyn hör att varje Xbox One även ska fungera som ett utvecklarkit. Det vill säga, spelutvecklare behöver inte köpa särskild hårdvara för att programmera utan kan testköra sina skapelser på vanliga bruksexemplar av Xbox One.

Exakt hur detta ska fungera är fortfarande oklart. Gissningsvis kommer någon form av mjukvaruuppdatering krävas för att öppna upp utvecklarläget. Funktionen kommer inte vara färdig till lansering utan rullas ska ut vid ett senare tillfälle, säger Xbox-chefen Marc Whitten.

Mer detaljer finns i denna intervju hos Game Informer.

Detta är, givetvis, goda nyheter för både spelare och utvecklare. Det är imponerande hur bra Microsoft är på att lyssna och anpassa sig till kritik, även om det förstås hade varit bättre att göra rätt från början.

TLDR: Xbox One är med i matchen igen.

/Daniel (danielg0ldberg)