År 2010 började Wikileaks läcka videoklipp och dokument från krigen i Afghanistan och Irak. Bradley Manning greps, sattes i isolering och fanns i veckan skyldig till att ha läckt en stor del av materialet. Straffet bestäms inom kort.

Bradley Manning riskerar ett över 130 år i fängelse. Daniel Ellsberg slapp undan helt. Hur han frikändes är en bisarr historia i sig, men det finns en annan, viktig skillnad mellan åtalet mot Daniel Ellsberg och åtalet mot Bradley Manning.

Orsaken: Bradley Manning använde en dator.

Här blir det komplicerat, så häng med. Åtalet mot Bradley Manning bygger på två amerikanska lagar. Dels den vanliga lagen mot spionage. Dels en lag mot datorbedrägerier (“Computer Fraud and Abuse Act, CFAA”). Det kluriga är att CFAA bygger på spionagelagen, men med ett tillägg: Den förbjuder specifikt datoranvändandet.

Faktum är att lagarna är så lika att det krävdes ett förtydligande från senatens justitieutskott om hur de skiljer sig åt. Där skriver de att “... it is the use of the computer which is being proscribed, not the unauthorized possession of, access to, or control over the classified information itself.

Med andra ord: När någon gör sig skyldig till spionage med hjälp av en kopieringsapparat så är det spionage. När det sker med en dator så är det spionage plus “datorspionage”, trots att det rör sig om samma handling. Två brott istället för ett, och därmed risk för ett hårdare straff, som Electronic Front Foundation noterar.

EFF har kallat åklagarens strategi för “hacker madness” och menar att den bygger på att skrämma upp rätten med bilden av en fruktansvärd hackare som kan utföra vad som helst med hjälp av en dator.

Åklagaren ska bland annat ha tagit upp användandet av wget, ett helt vanligt unix-program, som om det vore ett ondskefullt verktyg för dödshaxxare.

Med största sannolikhet kommer Bradley Manning att få tillbringa resten av sitt vuxna liv bakom galler. Men det finns de som arbetar för att skriva om CFAA. Nyligen lade politikerna Zoe Lofgren och Ron Wyden, båda från Demokraterna, fram sitt förslag till förändring av lagen. Deras version av den kallas för Aarons Law, uppkallad efter Aaron Swartz, aktivisten och programmeraren som begick självmord efter att ha anklagats för brott mot samma lag. Förslaget blev till efter en remissrunda på Reddit. 440 kommentarer följde. Den som hinner borde gå igenom dem och se hur den slutgiltiga versionen påverkades av diskussionen där.

/Linus (@LinusLarsson)