Någonting, någonstans går sönder. Hundratusentals svenskars mobiltelefoner och/eller internetuppkopplingar slutar fungera som resultat. Sällan blir it-journalistik så påtagligt som vid sådana händelser, och sällan lyckas tidningar som CS få till lika braskande rubriker. Dessutom gömmer sig nästan alltid fina små historier bakom de brutna fiberkablarna och nedsläckta webbhotellen.

Den som hängt med genom åren blir därför inte förvånad av nyheten om Telias senaste fadäs. Namn, adress, telefonnummer och fullständiga samtalsspecifikationer för ett okänt antal kunder lades av misstag ut helt öppet på nätet. Uppgifterna indexerades av Google och kunde därmed sökas fram. Det tog flera månader innan missen upptäcktes och rätades till.

Pinsamt? Javisst. Men långt ifrån första gången. Faktum är att de anställda på Telia vid det här laget borde vara specialister på att be om ursäkt för it-haverier av alla de slag.

Jag rotade runt lite i arkiven och plockade fram ett par andra godbitar. Nedan följer fyra klassiska Teliakraschar vi minns.

Skottlossning på Telia i USA (2007)
Tidigt en måndagsmorgon i augusti 2007 stängdes plötsligt Teliasoneras nät i norra USA.

Undersökningen pekade mot en ovanligt dramatisk orsak för avbrottet: Någon hade skjutit sönder en fiberkabel i Clevelandtrakten med någon form av eldvapen.

– En pistol eller ett hagelgevär, förtydligade Teliasoneras presstalesman Anders Olausson senare, i ett samtal med nyhetsbyrån IDG News.

Telia offrar södra Sverige för att rädda 112 (2008)
En stilla vårdag i maj 2008 slog ett mjukvarufel till i en av Telias Ericsson-växlar. Som resultat fick miljoner mobilkunder runt om i Sverige problem med sina mobiltelefoner. Även larmnumret 112 visade sig svårt att nå fram till.

Det fick Telia att agera. I en sällsynt ädel – ja, nästan Jesuslikt självuppoffrande gest – så valde operatörsjätten att manuellt slå av sitt gsm-nät i södra Sverige. Kundernas telefoner slog då om till att enbart kunna ringa nödsamtal via andra operatörers nät. Därmed kunde svenskar i nöd ändå, trots den pågående Teliakraschen, nå fram till polis, brandkår och ambulans vid behov.

E-postkrascharnas e-postkrasch ( 2008)
Strax efter nyår 2008 havererade en av Teliasoneras sex centrala mejlservrar och 300 000 e-postkonton drabbades. Det visade sig att även filerna på backupen var korrumperade. Miljontals mejl var borta för alltid.

Haveriet var ett av de värsta i sitt slag någonsin i Sverige. PTS tillsatte en utredning, och Teliasonera tvingades punga ut flera miljoner kronor i ersättning till drabbade kunder.

Avlyssningsskandal i Malmö (2007)
Långt innan Dan Egerstad blev känd som “ambassadhackaren” och började gästspela i program som Uppdrag Granskning så stod han för detta lustiga lilla avslöjande. Av oklar anledning lyckades han tjuvlyssna på internettrafiken till och från flera tusen hushåll med Telia som bredbandsleverantör i Malmöområdet.

– Jag såg alla webbtrafik från alla abonnenter på nätet. Jag kan se MSN-konversationer, vem som är på sin bank, vilka som besöker porrsidor. Jag ser allt, var den unge Egerstads beskrivning av problemet.

Mest gillar jag hans pedagogiska beskrivning av problemets tekniska natur:

– Antagligen en är det en switch som är felkonfigurerad eller som har flippat ur helt hårdvarumässigt.

/Daniel (danielg0ldberg)