Windows 8 är tämligen annorlunda jämfört med Windows 7. Mycket bygger på att du använder den nya startskärmen i stället för den gamla startmenyn, och det för med sig en hel del nyheter när det gäller navigering och funktioner. Som nybörjare är det lätt att bli förvirrad.

För att använda Windows 8 så effektivt som möjligt är det en god idé att skanna igenom de 283 knep och tricks som vi har samlat ihop i den här guiden. Vi bjuder även på en lista över de 50 bästa apparna, så att du slipper sila fram guldkornen på egen hand bland de tiotusentals som finns att välja mellan i Windows Store. Totalt ger vi dig 333 fiffiga Windows 8-tips.

INLOGGNING

1. Gå vidare från låsskärmen
Det är inte helt lätt att förstå hur du tar dig vidare från låsskärmen.
Du har dock tre olika varianter att välja mellan: tryck på mellanslag, rulla med mushjulet eller dra fingret nerifrån och upp på skärmen.

2. Skippa låsskärmen
Det är en god idé att ta bort låsskärmen som visas när Windows 8 går igång. Då blir startprocessen en aning snabbare. Starta
gpedit.msc, gå till Datorkonfiguration, Administrativa mallar, Kontrollpanelen och klicka på listans första alternativ. Sedan aktiverar du Visa inte låsskärmen. (Obs! Det här fungerar
inte i den enklaste versionen av Windows 8.)

3 Logga in med bildlösenord
I stället för att använda ett lösenord bestående av bokstäver och siffror för inloggningen i Windows 8 kan du använda ett bildlösenord. Tryck Windowsknappen + I och gå till Ändra datorinställningar, Användare, Skapa ett bildlösenord.
Resten är självförklarande.

4 Logga in automatiskt
Du kan även välja att hoppa över inloggningen när du startar Windows 8. Tryck Windows-knappen + R, skriv netplwiz och kryssa ur alternativet Användarnamn och lösenord måste anges för användning av datorn. Avsluta med att trycka på OK.

5 Rätt lösenord?
Klicka på ögonsymbolen på inloggningsskärmen så ser du om du har skrivit in rätt lösenord.

6 Snabba upp starten
Du kan korta laddningstiden av Windows 8 genom att stänga av den Windows-bild som visas när operativsystemet laddas. Tryck på Windowsknappen + R, skriv msconfig och tryck Enter. Under Systemstart klickar du i Start utan grafiskt gränssnitt. Avsluta med att trycka på OK.

STARTSKÄRMEN

7 Enkelt att flytta appar
Apparna på Startskärmen är lätta att flytta. Ta bara tag i dem med muspekaren eller med fingret och dra runt dem.

8 Navigera på Startskärmen
Om du har en pekskärm drar du bara med fingret för att navigera på Startskärmen. Saknar du pekskärm kan du i stället rulla mushjulet fram och tillbaka, trycka på Home eller End på tangentbordet samt
använda piltangenterna för att bläddra bland specifika appar. Tryck på Retur för att välja en markerad app. Ett tryck på Windows-tangenten tar dig tillbaka till Startskärmen.

9 Start-meny i äldre stil
Saknar du den gamla Start-menyn som fanns i tidigare Windows-versioner? Det är tyvärr inte så mycket att göra åt, men du kan åtminstone trösta dig med att det finns en förenklad Startmeny
i Windows 8 som du plockar fram genom att högerklicka
längst ned i det vänstra hörnet på Skrivbordet eller Startskärmen.

10 Så fäster du en app på Startskärmen
Appar som du använder särskilt ofta fäster du med fördel på startskärmen. Sök efter en app genom att börja skriva dess namn.
När du har hittat rätt högerklickar du på appen och väljer Fäst på Start. Har du ingen mus trycker du bara på appen med fingret och drar den nedåt.

11 Samla appar i grupper
Apparna på Startskärmen kan sorteras i grupper. Dra dina favoritappar längst till vänster för att samla dem i en första grupp. Tryck på minustecknet längst ned till höger så zoomar du ut och
får en bättre överblick över de olika grupperna. Du kan också namnge dem genom att högerklicka på respektive grupp i utzoomat läge.

6 WINDOWS 8-APPAR FÖR MUSIK OCH FILM
E-POST

12. Youtube DJ
Varför betala för en tjänst som strömmar musik när du kan
använda kostnadsfria Youtube DJ i stället? Ange ditt användarnamn
på Youtube och appen visar dina spellistor, favoriter och prenumerationer. En av de största finesserna är att appen filtrerar bort Youtubes irriterande annonser.

13. Plex
Plex är en av de bästa apparna för att strömma film och musik i ett lokalt nätverk. Kravet för att det ska fungera är att innehållet delas ut med Plex Media Server. Om du väljer att skapa ett konto på
webbtjänsten Myplex kan du även ansluta mot servrar som dina
kompisar delar ut på nätet eller komma åt ditt eget innehåll när du är på resande fot. Appen kostar 23 kronor.

14. Tunein
60 000 radiostationer och 2 miljoner strömmande program. Det är vad radioappen Tunein erbjuder. Den ger dig tillgång till musik, sport
och nyheter från hela världen och det stora utbudet av stationer
kan filtreras efter kategori eller språk. Stöd finns även för poddsändningar. Appen är gratis.

15. Groove Smart
Music Player Groove Smart Music Player fungerar som en personlig discjockey. Appen håller koll på vad du lyssnar på och skapar sedan personliga spellistor bara för dig. Det går även att välja musik som passar en viss stämning, och stöd finns för uppspelning av mp3, m4a och wma. Priset är satt till 30 kronor.

16. Netflix
Som prenumerant på film- och tv-tjänsten Netflix måste du
givetvis ladda ned den tillhörande Windows 8- appen som är gratis. Du som inte redan är medlem kan registrera dig och få en kostnadsfri provmånad på själva tjänsten. Tusentals filmer, tv-program och tv-serier ligger och väntar på dig.

17. Music
Maker Jam Det ska vara enkelt och roligt att skapa musik. Just det har utvecklarna bakom Music Maker Jam tagit fasta på. Allt du behöver göra är att kombinera låtsnuttar och instrument, och vips har du förhoppningsvis skapar något välljudande. Resultatet sparas i mp3-formatet. Appen är kostnadsfri.