I fallet med Lavabit tycks det uppenbart att grundaren valde det bästa av två dåliga alternativ: Han stängde hellre ner verksamheten än tillät avlyssning av sina användare.

I dagarna kom det tredje exemplet: Groklaw lägger ner av rädsla för att e-posten ska bli avlyssnad. Då ska man komma ihåg att det är en betydligt mindre kontroversiell sajt än Lavabit och Silent Circle. Det är i allt väsentligt en nyhetssida om juridiska tvister inom öppen källkod. Inte för att det hindrade dess grundare från att ta i med den stora retoriksläggan: “ … for me, the Internet is over.”

Vi får väl se hur det blir med den saken, men dessa tre sajter är inte ensamma. Cryptocloud lovar att stänga ner i samma stund som NSA begär att få snoka i det användarna har lagt på deras servrar. Löftet har till och med ett lika snärtigt som dramatiskt namn: “the seppuku pledge”, efter det japanska ordet för hur samurajen väljer ett svärd i magen framför förnedring. Ett självmordslöfte, med andra ord:

“if a company is served with a secret order to become a real-time participant in ongoing, blanket, secret surveillance of its customers... it will say no. Just say no. And it will shut down its operations, rather than have then infiltrated by spies and used surreptitiously to spread the NSA's global spook malware further. You can't force a company to do something if there's no company there to do it.”

Det som gör löftet drastiskt är inte i första hand att lagringstjänsterna lovar att förgöra sig själva. Rimligtvis ska de också förstöra alla sina användares data när NSA knackar på dörren. Det passar förskräckligt dåligt för ställen där man lagrar säkerhetskopior av semesterbilderna, men visst kan man tänka sig information som man hellre ser förstörd än läckt.

Hittills är de få. På har bara Cryptocloud och Cryptocat (krypterad chatt – fråga inte om det där med katten...) skrivit under självmordslöftet, och ytterligare några har gjort uttalanden som tyder på att de delar inställningen till sin egen undergång.

Vi väntar med spänning på att se om fler följer efter.

/Linus (@LinusLarsson)