Lyxig känsla och stabilt bygge

Formen på plattan har förändrats på ett år. Borta är baksidan av gummi och i stället får vi en i hårdare plast. Den texturerade gummibaksidan gjorde att plattan inte gled runt i handen när den användes. Denna nya baksida av en hårdare plast ger Nexus 7 en lyxigare känsla. Att plattan har blivit smalare är också något som är väldigt bekvämt. Den är mycket skönt att hålla med en hand. Oavsett om du bara låter plattan ligga i handen eller om du greppar den så känns den stabil och inte allt för tung.

De nya måtten är 200 x 114 x 8,7 mm. Den har alltså blivit lite smalare, lite längre och rätt mycket tunnare. Vikten har också minskats med ungefär 50 gram med denna generation, från 340 gram till 290. 50 gram kanske inte låter som en extrem viktminskning, men tillsammans med den nya tjockleken på 8,7 mm så gör det väldigt stor skillnad. Plattan är mer kompakt och tack vare det mer stabil.

Trots den nya tjockleken har Asus klämt in ett batteri på 3 950 mAh och induktionsladdning. Induktionsladdningen, som jag för övrigt älskar, fungerar egentligen bättre i teorin än i praktiken. Det går fortfarande otroligt långsamt att ladda via induktion och behöver du ladda upp enheten snabbt så är det betydligt bättre om du sätter i en kabel.

Nexus 7 2013 kommer med den senaste versionen av Android, alltså 4.3. Det är inte så stor skillnad mellan 4.2.2 och 4.3. Det nya är praktiskt taget att du kan lägga in barnsäkra profiler, så att du slipper miljonhöga mobilräkningar när din unge har spelat Candy Crush. Andra nyheter är att du kan använda Bluetooth Smart för att koppla ihop enheter utan att det ska dra allt för mycket batteri, samt möjligheten att strömma bild till tv-apparater med Miracast-stöd.

Få mjukvarunyheter
På mjukvarufronten är det egentligen inte så mycket nytt. Den nya kameraapplikationen låter dig skapa fotosfärer. Google Now har fått några extra kort som dyker upp när du använder tjänsten. Men eftersom vi bor i Sverige och inte i USA får vi inte uppleva alla godsaker tjänsten har att visa upp.

Andra nyheter Googles egna applikationer som Google Play Spel, som låter dig samla bedrifter i spel i form av achievements och som gör det lättare att spela med andra över internet, och Google Play Böcker.

Mer om nyheterna i Android 4.3 kan ni läsa här:  
Android 4.3 - små men betydelsefulla nyheter

Kameran på plattans baksida är inte världens bästa kamera. Den tar kort med upplösningen fem megapixlar och bilderna blir sådär. Det blir inte några bilder som du vill hänga upp på väggen precis. Bilderna blir oftast gryniga om inte ljuset är perfekt. Men Nexus 7 är inte till för fotografering. Det är trevligt att ha möjligheten att fotografera med plattan, men bildernas kvalitet tillåter bara publicering på sociala medier. Troligtvis har du en bättre kamera på mobilen fickan, så detta är inget större problem.

Allting är dock inte toppen med denna platta. Beroende på vilken modell du köper så får du antingen 16 eller 32 GB att lagra filer på. Den storleken duger om du bara läser böcker eller använder Netflix. Men om du vill ladda över högupplösta serier eller filmer till enheten, vilket man vill göra för att skärmen är så sjukt bra, blir den väldigt snabbt full. Vi saknar alltså fortfarande en kortläsare för microsd-kort, helt enkelt.

Efter ett par dagars användning av plattan har vi märkt att pekskärmen har en tendens att sluta svara i tid och otid. Detta är något som Google är medvetna om och kommer inom kort att släppa en uppdatering som löser detta problem.

Fakta

Pris: 229 dollar för 16 GB, 269 för 32 GB
Storlek: 200 x 114 x 8.7mm
Vikt: 290 gram
Skärmstorlek: 7,02 tum
Upplösning: 1920 x 1200 (323 ppi)
Skärmtyp: IPS LCD
Batteri: 3 950 mAh
Lagringsmöjligheter: 16 eller 32 GB
Kamera: 5 mp på baksidan, 1,2 på framsidan.
Systemkrets: Snapdragon S4 Pro
Processor: Fyrkärnig Krait, 1,5 GHz
Grafikprocessor: Adreno 320
Arbetsminne: 2 GB
Uppkopplingsmöjligheter: Wi-fi a/b/g/n, version med 4g släpps senare
OS: Android Jelly Bean 4.3
Övrigt: Bluetooth 4.0, nfc, induktionsladdning,

Version med 4g släpps inom kort i staterna.

Få en extra prestandaboost:
Roota enheten och använd en tredjepartsversion av Android 4.3 som inte är så kallad stock. Cyanogenmod eller Paranoid Android fungerar utmärkt och ger en oförskämt hög boost till prestandan.

Att tänka på:
Nexus 7 (2013) har ännu inte fått något officiellt pris eller lanseringsdatum i Sverige. Troligtvis kommer priset på enheten ligga på runt 2 500 kronor för 16GB-versionen och 3 000 kronor för 32-gigaren. Lansering av enheten kommer att ske senare i höst.
Om du vill importera plattan från USA så kan du få ner priset rejält då 16-gigaren kostar 229 dollar, vilket översätter till 1 500 kronor med dagens valutakurs.