Rättegången kommer till största del bestå av videoinspelade förhör från tingsrätten, där Gottfrid Svartholm Warg dömdes till två års fängelse för dataintrång och grovt bedrägeri. Men försvaret har också kallat ett nytt vittne: Jacob Appelbaum, amerikansk säkerhetsforskare, hackare och aktivist som har varit inblandad i allt från Wikileaks till TOR-projektet och Edward Snowdens avslöjanden.

Svea hovrätt bekräftar att Jacob Appelbaum ska vittna och att en tolk har kallats in.

Med hans hjälp hoppas försvaret övertyga hovrätten om Gottfrid Svartholm Wargs version av händelserna: Att någon fjärrstyrde hans dator vid tiden för intrången mot Logica och Nordea. Denna någon – eller om det rör sig om flera personer – ska sedan ha sopat igen spåren efter sig.

Åklagaren hävdade att det inte fanns några tecken på fjärrstyrning, vilket fick tingsrätten att dra slutsatsen att det var Gottfrid Svartholm Warg själv som genomförde handlingarna.

Förhöret med Jacob Appelbaum hålls den fjärde september.

Det är svårt att hitta någon som håller högre profil än Jacob Appelbaum när det kommer till frågor om övervakning, anonymitet och kryptering.

Han är en av de drivande utvecklarna bakom anonymitetsnätverket TOR. Hans inblandning i Wikileaks fick Rolling Stone att kalla honom “The Most Dangerous Man in Cyberspace”. Han har gett ut en bok tillsammans med Julian Assange.

När NSA-läckan Edward Snowden trädde fram i tyska Der Spiegel var det dessutom Jacob Appelbaum som genomförde intervjun, tillsammans med dokumentärfilmaren Laura Poitras.

Sedan dess har han om och om igen argumenterat för det legitima i att läcka hemligstämplad information som avslöjar övervakning. Här syns han i en eldig BBC-debatt mot Louise Mensch, tidigare parlamentsledamot för Torypartiet.

Den som följer Jacob Appelbaum på Twitter vet att åtalet mot Gottfrid Svartholm Warg inte är helt obekant för honom. Av denna tweet att döma har han sin uppfattning klar för sig: