Missa inte de andra delarna i M3:s guide till det digitala hemmet!

Del 1. Så bygger du ditt digitala hem
Del 2. Kom åt dina filer – överallt
Del 3. Så styr du prylarna i ditt digitala hem – med mobilen
Del 4. Så strömmar du film och musik i ditt digitala hem
Del 5. Så trimmar och säkrar du ditt digitala hem


Säkerhet. Ett rätt trist begrepp. Oavsett om det handlar om bilbälten eller hemförsäkring är det inte så upphetsande, men desto mer nödvändigt. Ändå bryr sig inte speciellt många om säkerheten på sin dator, trots att det är trist att förlora digitalfoton, hemmavideor och annat som vi så ofta lagrar på datorn.

I andra delen av Digitala hemmet-guiden gick vi bland annat genom molntjänsten Dropbox som är ypperligt för att spara viktiga filer på flera ställen. Genom att göra en säkerhetskopia av dina filer och lagra dem på flera ställen (på exempelvis ett usb-minne hos svär­föräldrarna, i sommarstugan eller – om du har mycket fritid – i en egenhändigt grävd bunker) sprider du riskerna, och om du förlorar dina filer på hemdatorn finns det kopior av dem på andra ställen.

Mer än backup
Men it-säkerhet handlar inte bara om backup. Det förekommer mer eller mindre avancerade datorintrång dag­ligen. Det kan vara falska e-postutskick som uppmanar dig att lämna ut kreditkortsnummer eller säkerhetskoder för internetbanken eller sprider skadliga program som kan spela in dina tangenttryckningar och därigenom komma åt koder.

Som om inte det skulle räcka finns det också en risk för att obehöriga kan använda din internetuppkoppling om du inte har skyddat den ordentligt. Har du tur är det någon som bara vill få gratis internet, har du otur används uppkopplingen till olagliga saker som kan sätta dig i trångmål.

Som tur är finns det rätt bra skydd mot detta och med rätt program och sunt förnuft kommer du långt och kan vara säker.

Det är faktiskt lätt att ta ett grepp kring säkerheten på alla plan. Det behöver inte ens kosta något och tänker du bara igenom vad du är rädd om och vad du har för utrustning som skulle kunna vara utsatt kan du sova lugnt och slippa det mesta eländet.

Brandvägg i routern – och i Windows
Det är förstås helt omöjligt att skydda sig till hundra procent mot att råka ut för något så länge du har din dator uppkopplad mot internet. Dagligen upptäcks nya säkerhetshål i olika program, och även om stora aktörer som Microsoft snabbt släpper uppdateringar för att täppa till hålen finns det potentiella säkerhetsbrister i nästan alla program och tjänster. Men med enkla medel går det att minimera riskerna. Första steget är att ha en brandvägg.

I stort sett alla routrar har i dag en inbyggd brandvägg. Den är dessutom oftast fullt tillräcklig för att stoppa det mesta som inte ska komma in på ditt nätverk. Dessutom har Windows en inbyggd brandvägg som ser till att saker och ting stoppas som inte ska in i datorn.

Delas upp i paket
En brandvägg fungerar genom att – något förenklat – all inkommande trafik kontrolleras. Allt som skickas på internet delas upp i små paket och varje inkommande paket inspekteras för att se om det finns någon dator bakom brandväggen som faktiskt har bett att få paketet.

Surfar du in på www.m3.se kommer alltså brandväggen att bli överöst med paket som innehåller M3:s webbsida, och eftersom webbläsaren i din dator har efter­frågat dessa släpps de in. Skulle någon illvillig person försöka ta sig in på ditt nätverk och in i en dator ignorerar brandväggen dessa paket eftersom du inte har bett om dem.

Det här sker ju förstås i rasande fart och helt automatiskt. Mycket sker dessutom utan att du vet om det. Windows kollar till exempel kanske efter uppdateringar och trots att det inte är du personligen som har bett om paketen som kommer tillbaka släpps de in.

En brandvägg styrs av regler, och dessa regler är oftast ganska hårda från början; minimalt med trafik ska tillåtas för att skydda så mycket som möjligt. Skulle du ha en nas i nätverket hemma kanske du vill använda den inbyggda ftp-servern för att kunna komma åt filer när du inte är hemma. När du då försöker koppla upp dig mot ftp-servern kommer brandväggen inte att vilja släppa igenom trafiken. Då måste du öppna upp en port som låter trafiken passera.

Nu är dock sannolikheten att någon person sitter och försöker ta sig in på din dator väldigt låg, i stället består risken oftast av skadliga program som du råkar installera som i sin tur kan kommunicera hejvilt med omvärlden. Brandväggen får inkommande paket men ser att någon inne i nätverket har begärt dessa och släpper dem vidare. Det behövs alltså ytterligare ett lager säkerhet för att minimera riskerna: virusskydd.

Antivirus stoppar skadlig kod
Om vi ska vara petiga är virus någonting som nästan inte finns i dag. Virus är nämligen något som mest förekom under datorns barndom och som definieras av ett program som kan kopiera sig själv och sprida sig vidare genom att ”infektera” datorer. Termen har dock kommit att omfatta skadliga program i allmänhet, som oönskade annons- och spionprogram, trojanska hästar och allt annat som inte är önskvärt. Men eftersom många fortfarande pratar om antivirusprogram hänger termen kvar.

Ett antivirusprogram ska helt enkelt se till att din dator inte utsätts för sådana program. Antingen genom att ingripa om du laddar ned eller försöker köra igång ett program med skadlig kod, eller genom att stoppa skadlig kod som använder sig av säkerhetshål i exempelvis Java som kan ”infektera” din dator bara genom att du surfar.

Antivirusprogram finns inbyggt i ­Windows 8, men inte i Windows 7 eller tidigare versioner. Som tur är finns det gratisvarianter som är riktigt kompetenta. Det finns en hel del aktörer som erbjuder gratisalternativ, men som också har mer omfattande produkter som kostar pengar. Vilket program som är bäst är en ständigt återkommande fråga, men så länge du har en modern version och ser till att programmet uppdateras ofta bör en gratisversion räcka för att skyddad dig tillräckligt.

Säkrast med backup
Det är oftast först efter att olyckan har varit framme som folk inser vikten av backup. Har du bilder, filmer, musik eller vad som helst som du är rädd om ska du göra säkerhetskopior. Så enkelt är det.

Backup kan variera mellan allt från att kopiera filer till ett usb-minne eller investera i en nätverkshårddisk (nas, network-attached storage), eller att helt lagra din backup någonstans i det så kallade molnet.

Ett usb-minne med 64 gigabyte räcker förmodligen rätt långt och går att hitta från några hundralappar och uppåt. Har din dator stöd för usb 3 ska du skaffa ett kompatibelt usb-minne eftersom kopieringen då går vansinnigt mycket snabbare. Är det mycket data du behöver säkerhetskopiera är en usb-hårddisk i stället mer lämpligt. Det är även mer ekonomiskt eftersom du kan få en extern 2,5-tumshårddisk som rymmer 500 gigabyte för under 500 kronor och en som rymmer en terabyte för under tusenlappen. Just externa 2,5-tums-hårddiskar är speciellt praktiska eftersom de får ström via usb-sladden och inte behöver någon strömadapter.

Förvara på annan plats
Så länge du inte tar med dig usb-minnet eller hårddisken hjälper din backup föga om något så drastiskt händer som att din bostad brinner upp. Därför kan det vara bra att ta backup på det viktigaste då och då och förvara din säkerhetskopia någon annanstans. Det finns massor av backup-program, men det följer med ett alldeles ypperligt i både Windows 7 och Windows 8. Hur du konfigurerar en automatisk backup kan du läsa i guiden här.

Den digitala säkerheten är förstås viktig, men en annan risk är att någon bryter sig in i huset. Ett larm är en tänkbar lösning, men det kan också vara bra att fånga förövarna på film. Generellt sett gäller att du inte får ha kameraövervakning på platser dit allmänheten har tillträde, så vill du vara på den säkra sidan övervakar du inomhus. Läns­styrelsen kan ge tillstånd för annan övervakning, men de låter dig knappast montera upp kameror på ditt hus.

D-Link DCS-942L kostar runt 1 300 kronor och är utrustad med mikrofon och ir-dioder som gör det möjligt att filma i mörker. Mörkerfilmningen sträcker sig uppemot fem meter, och ger inte samma kvalitet som vanlig filmning. Den här kameran är trådlös, vilket gör att du slipper dra nätverkssladd till den och kan därför placera den lite som du vill, så länge den får ström.

Mer avancerat
Vill du göra det ännu mer avancerat kan kameran DCS-2310L från D-Link vara ett alternativ. Runt 2 500 kronor kostar den, och har stöd för hd-video (720p) och är dessutom väderbeständig och kan monteras utomhus.

Båda dessa, och i stort sett alla andra moderna webbkameror, kan antingen sända en videoström i realtid hela tiden utan att någonting spelas in, eller reagera på rörelser och då starta en inspelning eller ta en serie foton som sedan skickas till dig via e-post eller laddas upp på en server.

Just de här två modellerna kan också spara filmklipp på ett minneskort om det skulle vara problem med nätet. Många har också appar för smarta telefoner som låter dig titta på videoströmmen direkt i telefonen.

Bevismaterial – eller koll på vovven

Även om kameror inte nödvändigtvis skrämmer bort en inbrottstjuv får du förhoppningsvis filmer eller bilder som kan hjälpa vid en utredning om det skulle drabba dig. Men det finns andra användningsområden som är desto roligare. Du kan se om posten har kommit genom att montera webbkameran mot halldörren. Eller varför inte se om hunden äter upp tofflorna när du är borta? Var dock noga med att inte övervaka ställen du inte får.


Inköpslista för ett säkert digitalt hem

Det finns så många bra och kompetenta gratisversioner av program som är viktiga när det gäller säkerhet, så där kommer du undan helt utan kostnad om du vill. Men för backup och fysisk säkerhet är det lite dyrare:

Seagate Backup Plus Portable 500 GB
Pris: Cirka 500 kronor.
Backup-enhet. Den här produkten finns i olika stor­lekar och färger och modellen med dubbelt så mycket utrymme kostar några hundralappar till. Det som är smidigt med en 2,5-tumsshårddisk är att den drivs av strömmen från usb-porten och behöver inte ha någon extern strömförsörjning. Smidig, liten och enkel att flytta.

Sandisk USB 3.0 Extreme 64 GB.
Pris: Cirka 500 kronor.
Backup-enhet. Det här usb-minnet som rymmer betydligt mindre kostar ändå mer än hårddisken ovan. Det kan tyckas konstigt, men beror på att minnes­tekniken är annorlunda och dessutom tar mindre plats. Det finns egentligen ingen som helst anledning att välja det här alternativet för backup, såvida du inte vill kunna ha med dig dina filer överallt och tycker att en hårddisk är för jobbig att släpa runt på. Det finns billigare varianter, men om du vill få över informationen fort ska du se till att både usb-minnet och din dator stöder usb 3.

D-Link DCS-942L.
Pris: Cirka 1 300 kronor.
Trådlös webbkamera utrustad med mikrofon och ir-dioder
för mörkerfilmning.Gratis är gott – även när det gäller virusskydd

Microsoft erbjuder gratis antivirusprogram. Men det finns även andra tillverkare som har gratisversioner och de har ofta andra, mer omfattande, program som i stället kostar en slant. Följande är några av de mest populära.

Avast: www.avast.com
Avira: www.avira.com/en/avira-free-antivirus
AVG Antivirus Free: free.avg.com
Bitdefender Antivirus Free Edition: www.bitdefender.com/solutions/free.html

Flera av programmen ovan hittar du i PC för Allas programbank, laddaner.nu

Kom igång med antivirusprogrammet MSE

Microsofts antivirusprogram MSE (Microsoft Security Essentials) är gratis och kan laddas ned till Windows XP, Windows Vista och Windows 7 från windows.microsoft.com/sv-se/windows/security-essentials-download. Använder du Windows 8 ingår Windows Defender kostnadsfritt, som ger inbyggt skydd mot skadlig programvara. Följande instruktioner gäller alltså inte dig som använder Windows 8.

1. Ladda ned filen från sajten som anges till vänster
och starta installationsprogrammet. Den första rutan ger lite allmän information, men tryck på Nästa för att påbörja installationen.

2. Om du vill kan du låta programmet skicka information till Microsoft om hur du använder det. Det sker i så fall anonymt och utan att det stör, men du kan lika gärna välja att inte delta.

3. Optimera säkerheten. Se för säkerhets skull till att rutan om brandväggen är ibockad i det här steget, det är bäst att den är igång såvida du inte har någon annan brandvägg installerad i datorn.

4. I sista steget i installationsguiden får du välja om du vill söka igenom datorn efter att installationen är klar. Det vill du! Se därför till att rutan är ibockad innan du trycker på Slutför.

5. Nu uppdaterar MSE sina definitionsfiler, alltså de som innehåller information om skadlig kod. När det är klart kommer programmet automatiskt att söka igenom datorn. Här kan du dessutom stänga fönstret, MSE sköter sig själv i bakgrunden från och med nu.

6. Om du dubbelklickar på MSE-ikonen i systemfältet kommer fönstret här till höger fram. Där får du en översikt över hur läget är, och kan välja själv att göra en total genomsökning av datorn eller ändra när du vill att datorn ska göra det auto­matiskt. Men nu kollar också MSE igenom alla filer som du laddar ned. Hittar den något dåligt blir du varnad.


Så säkerhetskopierar du på enklaste sätt med Windows 8

Att säkerhetskopiera, eller ”backa upp”, sina filer kan göras på många olika sätt. Att kopiera till exempel bilder manuellt till ett usb-minne fungerar förstås, men det bästa är att låta säkerhetskopieringen ske automatiskt utan att du behöver tänka på det.

I det här exemplet använder vi oss av Windows 8:s inbyggda program för säkerhetskopiering. Det duger alldeles utmärkt och du slipper installera något annat program. Vi kopierar till en extern usb-hårddisk eftersom vi inte vill ha säkerhets­kopian på samma hårddisk som vi säkerhetskopierar ifall den skulle gå sönder. Så här enkelt är det:

1. När vi sätter i hårddisken i för första gången kommer Windows troligen fråga om vi vill anpassa hårddisken för Filhistorik. Om den gör det så klickar vi på den rutan. Om vi inte får frågan ställer vi muspekaren längst upp i högre hörnet på skrämen och söker därefter på Inställningar för filhistorik. Därefter väljer vi alternativet Filhistorik.

Säk

2. Windows kommer nu att söka efter tillgängliga hårddiskar. Det kan också finnas fler alternativ som dvd-brännare eller om du har flera hårddiskar eller partitioner i datorn. Se behöver vi först välja att fliken Filhistorik ska vara . Därefter väljer vi vår usb-hårddisk och klickar på Säkerhetskopiera nu.

Säk2

3. Nu tuffar säkerhetskopieringen på och vi väntar till dess att den är klar. När kopieringen är klar bör det dyka upp datum och klockslag för när den senaste säkerhetskopieringen var utförd i samma fönster.

Så säkerhetskopierar du på enklaste sätt med Windows 7

Att säkerhetskopiera, eller ”backa upp”, sina filer kan göras på många olika sätt. Att kopiera till exempel bilder manuellt till ett usb-minne fungerar förstås, men det bästa är att låta säkerhetskopieringen ske automatiskt utan att du behöver tänka på det.

I det här exemplet använder vi oss av Windows 7:s inbyggda program för säkerhetskopiering. Det duger alldeles utmärkt och du slipper installera något annat program. Vi kopierar till en extern usb-hårddisk eftersom vi inte vill ha säkerhets­kopian på samma hårddisk som vi säkerhetskopierar ifall den skulle gå sönder. Så här enkelt är det:

1. I Kontrollpanelen klickar du dig vidare till Datorinställningar och sedan Uppdatera/återställa. Här har ingenting ännu konfigurerats, så vi klickar på Filhistorik.

2. Om du har anslutit den externa usb-hårddisken dyker den upp här. Men det kan också finnas fler alternativ som dvd-brännare eller om du har flera hårddiskar eller partitioner i datorn. Här väljer vi vår usb-hårddisk och klickar på Nästa.

3. Nu föreslår Windows att det själv ska välja vad som ska säkerhetskopieras, men vi kryssar i Låt mig välja eftersom vi vill säkerhetskopiera rubbet! Tryck sedan på Nästa.

4. Vi väljer i det här fallet att säkerhetskopiera hela hårddisken genom att markera den. Det gör att filer som ligger i andra kataloger än Windows inbyggda ”bibliotek” också kommer med. Men använder du bara standardkatalogerna för bilder, musik, dokument och liknande behöver du inte göra som vi. Frågan om att inkludera en systemavbildning hoppar vi över eftersom vi i det här fallet bara är intresserade av att spara själva filerna på en extern hårddisk.

5. Vi kollar igenom inställningarna och Windows har själv föreslagit att säkerhets­kopieringen ska ske varje söndag vid 19.00. Tja, varför inte? Om du vill kan du förstås ställa in schemat att köra varje dag. Säkerhetskopieringen kopierar bara det som har ändrats sedan sist, så den behöver inte kopiera alla filer varje gång. Vi väljer Spara inställningarna och kör säkerhetskopiering.

6. Nu tuffar säkerhets­kopieringen på för första gången och så länge datorn är på kommer den säkerhetskopiera enligt ­schemat. Det är också här du väljer att återställa dina filer om någonting händer.

Secunia PSI hjälper dig uppdatera enkelt och automatiskt

Eftersom säkerhetshål kan upptäckas i vilket program som helst är det viktigt att försöka hålla sig till de senaste versionerna. Tillverkaren har förhoppningsvis i senaste versionen täppt till upptäckta hål och även om en del program påpekar själva att de behöver uppdateras gör långt ifrån alla det.

Ett enkelt sätt att se till att programmen är uppdaterade är att använda ett program vars enda uppgift är att hålla koll på dina övriga program. Ett sådant är Secunia PSI. Det håller ordning på vilka versioner av programmen du har installerade och kan i vissa fall även uppdatera programmen automatiskt om en ny version dyker upp. I andra fall måste du själv ladda ned och uppdatera programmen, men poängen är att du slipper hålla koll på nya versioner själv.

Secunia PSI är gratis och mycket lätt att installera. Du laddar ned det från Secunia.com.

Optimera ditt lättstörda trådlösa nätverk

Trådlösa nätverk är känsliga för störningar. Bor du inte i ett enskilt hus ute på landet har du säkerligen sett att det finns flera andra trådlösa nätverk runt dig, och är de många och nära kan de störa din egen uppkoppling.

Trådlösa nätverk använder två frekvensband på 2,4 och 5 gigahertz som i sin tur är upp­delade i ett visst antal kanaler. Bandet 2,4 gigahertz är det överlägset vanligaste och också det som oftast är överfullt. Har du en router som sänder på 2,4-gigahertzbandet är den inställd på en kanal mellan 1 och 13. De flesta moderna routrar kan själv välja en kanal som ger minst störning, men målet är att använda en kanal som är så långt borta som möjligt från andra kanaler som används.

Det absolut bästa sättet att undvika störningar och få ett snabbt trådlöst nätverk är att använda 5-gigahertzbandet. Det kräver förstås att såväl router som de anslutande prylarna stöder det, men ger i gengäld betydligt snabbare över­föring.

Vill du se hur det ser ut bland kanalerna i din närhet kan du installera programmet Inssider. Efter installationen väljer du fliken Networks och ser då vilka kanaler som används, vilken signalstyrkan är och även om andra nätverk överlappar och därigenom kan försämra ditt eget nätverks prestanda.

Installera en webbkamera för övervakning

Installationsprocessen för olika kameror skiljer sig i regel inte särskilt mycket. Vi visar hur du kommer igång med vår exempelmodell D-Link DCS-942L som kan anslutas trådlöst eller via kabel till nätverket.

1. Börja med att placera kameran där du vill ha den. Anslut sedan den tillhörande strömkabeln samt nätverks­kabeln som går till din router. Det går också att koppla in kameran via det trådlösa nätverket genom att hålla ned wps-knapparna på kameran och på routern, men den varianten har en tendens att krångla lite mer.

2. Stoppa in den medföljande skivan i datorns dvd-läsare. Installationsprogrammet startas nu. Följ instruktionerna för att göra alla nödvändiga grundkonfigurationer.

3. I slutet av installations­guiden klickar du på alternativet där du får möjlighet att gå direkt till kamerans webbgränssnitt. Skriv nu in det användarnamn och lösenord du angav under installationen.

4. Nu visas den bild som kameran fångar för tillfället. Om du inte ser något kan det tänkas att du måste uppdatera datorns Java-program. Det gör du genom att gå in på www.java.com och ladda ned den senaste versionen. Lägst ned på skärmen under fliken Live Video hittar du ett antal knappar. Tryck på mappsymbolen och ange var det inspelade materialet ska sparas. Om du trycker på knapparna som ser ut som en stillbildskamera respektive en videokamera kan du ta stillbilder och spela in video på direkten.

5. Vill du att kameran ska aktiveras när den upptäcker en rörelse? Gå in under fliken Setup och klicka på Motion Detection. Kryssa i Enable Video Motion för att aktivera den ordinarie rörelsedetektorn, och kryssa i Enable PIR om du även vill använda den infraröda sensorn som fungerar i mörker. Under rubriken Sensitivity ställer du in känsligheten. Avsluta med Save Settings.

6. Om du registrerade din kamera under installationen kan du även surfa in på www.mydlink.com och logga in på din kamera den vägen. På så sätt kommer du enkelt åt den även när du är ute på resande fot. Direkt när du loggar in ser du en skärmbild som påminner om den här.