Sex dagar senare startade världens största konsumentmässa för spel, Gamescom i Köln. De 340 000 tyska besökarna kunde inte brytt sig mindre, de bor i ett av de 13 utvalda länderna. För sådana som mig var det däremot mindre optimalt. Och för de Microsoftmänniskor som skulle handskas med oss som blev utan var det rätt och slätt obekvämt.

Det här är en liten historia om det.

Chris Lewis tar emot tio minuter efter utsatt tid i sitt lilla bås. Det är så det funkar på stora spelmässor, man möts i bås. Den här gången är det jag och en dansk journalist som ska dela på intervjutiden. Chris Lewis, som är så där lite torrt, brittiskt rolig trots att han inte riktigt ser sådan ut, är europeisk chef för Xbox One och han har dragit mässans korta strå; han ska ta hand om pressen från länderna som blev utan. Hans chef, den smått legendariske Phil Harrison, tar de 13 som fick. Det sägs inte rätt ut att det är så, men Harrison, som i normala fall är lätt att snacka med under just mässor som den här, är hal som en ål och nästan undviker kontakt.

Jag har intervjuat honom flera gånger genom åren, han har tidigare varit chef både på Sony och Atari. Då har det varit väldigt lätt. Den här gången var det dock en annan melodi. Det var Lewis som skulle ta hand om Sverige och Harrison ville bevara sin sköna air av en chef som gamers gillar. Att förklara för speltokiga svenskar varför de plötsligt inte ska få Xbox One passar liksom inte in i den imagen.


Chris Lewis

Så där satt alltså jag och dansken med stackars Lewis i en arton minuter lång, smått bisarr intervju. I normala fall "tvättar" jag en intervju som den här, tar bort mumbojumbu och försöker få citaten lite mer kärnfulla. Men här följer ett nästan ordagrant utdrag:

Varför väljer ni plötsligt att skjuta på lanseringen av Xbox One?
- För att helhetsupplevelsen ska bli den vi vill behöver allt innehåll vara översatt till svenska. Menyerna ska vara på svenska och man ska kunna prata med Kinect på svenska. Bara då blir det den totala, nextgenupplevelse som bara Xbox One kan ge.

Men varför har ni väntat ända till nu med att berätta att bara 13 länder får Xbox One?

- Vi förstår er besvikelse. Det är bra att ni skäller på mig, jag uppskattar det. Vi har väldigt duktiga tekniker som gör sitt allra bästa, men det är översättningen som tagit längre tid än vi kunde tro. Så för att ge alla konsumenter vad de verkligen vill ha, vill vi inte lansera i något land förrän hela upplevelsen finns på det lokala språket.

Så det beror inte på produktionsproblem?
- Nej, det är för att vi vill ha konsolen helt översatt till era lokala språk. Ni kan vara säkra på att vi gör allt för att för att komma till er marknad så snabbt det någonsin går.

Hur ska ni kunna hämta igen det försprång Sony, som lanserar i slutet av november, får nu?
- Vi är trygga med att när vi lanserar kommer konsumenterna få en fantastisk upplevelse rakt upp ur lådan med Xbox One, den bästa på marknaden. Våra egna studier visar att folk tycker att Xbox står för stora värden. Och kolla här, vi har fortfarande 360 som har ett fantastiskt utbud av spel i höst och som också har ett väldigt stort värde...

Ja, du får bilden.
Vad som händer nu? Spelkedjorna förbereder för fullt en grå import av Xbox One. Det ligger order från dem och väntar hos grossister och återförsäljare åtminstone i alla europeiska länder som får Xbox One från dag ett. Microsoft lämnar helt öppet för den typen av import.

Men trots intervjun med Lewis, och Harrisons allmänna halhet, inträffade ändå inte det mest bisarra Xboxögonblicket på Gamescom förrän jag träffade svenska produktchefen Mattias Rosenkvist mellan några bås. Det är ju nämligen han och hans kollegor som ska hålla stånd efter mässan. Det är en inte helt okomplicerad situation, som det här mötet visade. Jag frågade den självklara frågan, vad han tyckte om att Xbox One inte lanseras förrän flera månader efter Playstation 4?

Han såg på mig, frågade om jag ville ha citat att trycka? Jo, tack, sa jag och fick sedan nästan ordagrant samma ord Lewis hade sagt dagen innan, att allt behöver översättas för att bli den optimala upplevelsen, att allt ser jättebra ut för Xbox One och att förseningen visserligen är olycklig, men egentligen inte spelar någon roll eftersom Xbox Ones erbjudande är så bra. Och just det ja, alla som förbeställer en konsol får två spel gratis.

Bara det att varken Rosenkvist eller jag kunde hålla oss från att smågarva under intervjun. Vi visste ju nämligen båda att det där är en god portion skitsnack.

Trots två gratisspel.

Fotnot: Man kan ju också för ett ögonblick betänka majoriteten - det vill säga alla länder som inte ens hör till de 21 som ändå utolvats att få Xbox One till slut. Polen till exempel. Undrar vem Microsoft hade avsatt för att prata med dem under Minecom?Thomas i en lyxig Xbox One-mössa. Det närmsta en svensk kommer komma Xbox One i år. 

/Thomas (@arnroth)