Nokias senaste lurar med Windows Phone 8 har varit helt okej. Riktigt bra faktiskt. Men i jämförelse med Android och IOS lämnas vi ständigt otillfredsställda när vi testat WP8-enheter. Trots att användandet av Microsofts mobila operativsystem ständigt ökar, runt 5,6 procent av alla smartphones som såldes förra året använder WP, så finns det fortfarande på tok för få appar till det mobila operativsystemet.

Detta är dock någonting som kan ändras i och med köpet av Nokia. Med mer pengar kan Nokiagänget, tillsammans med Microsofts utvecklare, skapa mjukvara till operativsystemet. Gör om, gör rätt, sa Google när Microsoft försökte släppa en officiell Youtube-app. Vi håller tummarna och hoppas att Microsoft tar hjälp av Nokias utvecklare och tar tag i utvecklingen av Youtube-appen och givetvis många, många fler appar.

Från Nokias håll kunde köpet inte komma mer lägligt. Det finska företaget har varit relativt döende de senaste åren. Men Nokia behövs på marknaden. Som ett slags wildcard för att få liv på IOS- och Androidmarknaden. Utan den utveckling av mobilfotografering som Nokia drivit med Lumia-lurarna så skulle vi inte troligtvis inte få se någon Ultrapixel-kamera hos HTC, eller kamerafunktionerna i Samsungs lurar.

Så. Vad kommer hända nu? Frågorna flyger omkring på nätet gällande Microsofts framtid. Kommer företaget bygga en egen Nexus-lur? Vad kommer hända med Nokias Lumia- och Asha-familj? Hur kommer Stephen Elop att driva utvecklingen av mobila enheter hos Microsoft? Är detta början på slutet?

I Steve Ballmers brev till Microsofts anställda skriver chefen att Stephen Elop, Jo Harlow, Chris Weber, Juha Putkiranta och Timo Toikkanen kommer att gå över till Microsoft för att sköta utvecklingen av mobila enheter, vilket lämnar Nokia med en större mängd relativt okända människor. Färskt blod behövs i Nokias ledning, frågan är bara om dessa nya nyckelpersoner klarar av att hålla Nokia på rätt köl när inte Elop kommer finnas kvar. Vilket kan vara bra, då jag inte tror att någon annan än Elop själv tycker att en 10,1-tumsplatta med Windows RT är en bra idé.

Nu är det bara vänta och se om detta är dödsstöten för Microsofts mobila satsning eller om detta kommer leda till att Nokia än en gång sätter sig på mobiltronen. Om köpet får tummen upp från Nokias styrelse kommer köpet gå igenom under första kvartalet 2014. Då börjar det riktiga äventyret.