I så fall – köp inte en ny blurayspelare. Den kommer inte att låta dig spela upp dina filmfiler. För tillhör du inte de två förstnämnda kategorierna så tillhör väl praktiskt taget vem som helst den tredje.

Från mars förra året måste alla nya certifierade blurayspelare acceptera piratkopieringsskyddet Cinavia. Detta går ut på att en hemlig kod i ljudspåret på en blurayfilm vid uppspelning måste korrespondera med en kod på den fysiska skivan. Matchar inte koderna avbryts uppspelningen. Spelar du upp den där videosnutten med ettåringens första steg så stoppas filen när Cinavia upptäcker den dolda koden från Hollywoodfilmen i bakgrundsljudet.

Under 2012 märktes knappt någonting alls av den nya ordningen. Men det senaste halvåret har systemet börjat slå igenom och ägare av berörda blurayspelare reagera.

I dagsläget gäller detta främst nya filmer från Sony, men övriga bolag har börjat trappa upp. Och därmed ställs även de bästa mediaspelarna – som Oppo och HDI Dune, som lever på filmnördiga konsumenter som rippar sina samlingar – inför ett svårt problem. De har ju sedan några år trappat upp till att bli marknadsledande som universalspelare och inkluderat även blurayspelare i sina toppmodeller, men kan inte få någon bluraycertifiering framöver om de inte också går med på att implementera Cinavia.

Detta skulle döda både huvudanvändningsområdet och förtroendet från en trogen kundbas.

Den senaste HDI Dune-spelaren med bluray har inte Cinavia men kan få det i en firmwareuppdatering. De senaste Oppo-spelarna har Cinavia, vilket lustigt nog gjort de två närmast föregående modellerna dyrare och mer eftertraktade på marknaden.

Men detta gör också att de rena mediaspelarna, utan bluraysläde, känns högst relevanta igen. Inte minst som detta sammanfaller med genombrottet för de app-baserade mediastreamarna – Roku, AppleTV – och i förlängningen Smart-TV-konceptet. Att bluraydisken är dömd till döden är de flesta överens om, men det är ironiskt att blurayindustrin ställer upp som bödel.

Samtidigt klarar nu pc-bluray-program som AnyDVD att kringgå Cinavia, så kanske är det mest en tidsfråga – i denna era av avlyssning och demokratisk moras – innan Cinavia-monstret börjar sälja sig till högstbjudanade diktaturregimer i stället. Där kommer det ju att funka perfekt. Regimen förbjuder allt som inte har Cinavia, och så vräker man på med Hollywood-soundtracks i högtalare överallt ute på gatorna så att folks telefonkameror med Cinavia slutar fungera.

Skämt åsido, den enda reella friheten finns i de mediaspelare som alltjämt är olåsta. Som behandlar dig som en vuxen människa kapabel att själv skilja mellan rätt och fel och styra hur du vill hantera och spela upp dina filmer.