Den 4 september packar M3 återigen resväskan och far ned till Berlin för närmare en veckas samkväm med världens största teknikföretag. Schnitzel, smarta hemmet och skavsår är bara några av programpunkterna på årets IFA-mässa, där prylhösten drar igång på allvar med allt vad det kan tänkas innebära.

IFA 2019 äger rum den 6-11 september, men redan på onsdagen den 4 september håller de mest otåliga aktörerna presskonferenser och avslöjar nya produkter. I vanlig ordning ska vi försöka hålla span efter de tydligaste tekniktrenderna och samtidigt göra nedslag på de mest intressanta produktnyheterna.

Ett par produktkategorier har det lite tungt just nu. Både smartphones och datorer kämpar mot en nedåtgående kurva – men å andra sidan går det bra för både kroppsnära teknik (wearables) och tv-segmentet. Just tv-apparater brukar få mycket plats i rampljuset nere i Berlin, och sedan har vi förstås de uppkopplade hemmaprylarna som enligt analytikerna står för en riktig försäljningsboom.


Nedan följer hålltider för de presskonferenser som kan vara av intresse:

4 september

10.30: Acer
13.00: Asus

5 september

10.00: LG
11.00: Samsung
12.00: Philips
13.00: Sony
14.00: Harman
15.00: HMD (Nokia)
19.30: Lenovo


Acer

Vi skulle inte bli förvånade om Acer lanserar ett helt gäng datorer under IFA-mässan. Tidigare år har man fokuserat på ultratunt- och lätt i Berlin, och vi lär inte bli besvikna 2019 heller. Nu är IFA ingen jättemässa för datorer, men företaget brukar i alla fall gå en hård fajt mot Asus och Lenovo i det bärbara segmentet.

Asus

Zenbook-zeptember är sedan gammalt. Här om dagen publicerade 30-årsjubilerande Asus en synnerligen intetsägande "save the date"-trailer på Youtube som pekar mot något tunt och kanske flippbart. Troligtvis en laptop. I den inbjudan vi fått i mejlkorgen kan vi i alla fall utröna att kreativitet står i fokus – vilket brukar innebära både flexibilitet och höga prestanda. 

LG

Stod för ett djärvt utspel på MWC i Barcelona i våras, där man lanserade den ganska märkliga, gestmodifierade mobilen G8 Thinq. Denna kom inte till Sverige, och det har ryktats om att företaget drar sig tillbaka från Norden när det gäller mobiler. Däremot har det läckt ut gott om uppgifter om att LG ska satsa hårt på mobiler med stöd för dubbla skärmar, och att vi får se det första redan på IFA.

Utöver detta väntar vi oss den sedvanliga mixen av nya tv-apparater och smarta hemmet-prylar som kör LG:s eget Thinq-ekosystem. Företaget brukar ha en av de största montrarna på IFA, så vi får garanterat se mer än de futtiga uppgifter som läckt ut på förhand.

Samsung

Efter att ha spelat ut sina mobilkort för 2019 ser IFA-mässan i stället ut att bli en uppvisning i tv-apparater (givetvis med 8k) och uppkopplade hemmaprylar för den koreanska giganten. Företaget har dessutom fått upp ångan ordentligt kring wearables och surfplattor, men att vi skulle få se något mer inom dessa kategorier redan på IFA är tveksamt.

Nej, tv blir förmodligen det hetaste från Samsung. På CES i januari imponerades vi av företagets halvnya satsning på modulära mikro led-paneler, och skulle inte bli besvikna om vi fick se mer på området.

Philips

Brukar satsa rätt hårt på IFA för att visa upp såväl nya tv-apparater som datorskärmar och intressanta hälsoprylar med tveksam Sverigelansering. På senare tid har företaget stärkt upp sina satsningar på ljudsidan, inte minst tack vare tv-samarbetet med anrika Bowers & Wilkins. Vi väntar oss därför ännu fler välljudande nyheter från tillverkaren i på årets mässa.

Sony

En annan aktör som traditionellt sett favoriserar IFA för produktlanseringar. Inte minst telefoner, varför det inte alls är omöjligt att vi får se Xperia 2 redan nu. Många undrar dessutom om Sony slutat satsa på lite mindre flaggskeppsmobiler, och på IFA kan vi kanske få svaret. Annars blir det i vanlig ordning nya tv-apparater och kanske en och annan ljudprodukt. Sony har dock två ramstarka hörlurar i 1000x-serien (dessa och dessa) ute på marknaden, så kanske är man mätta för stunden?

Harman (Kardon)

Förra året visade tillverkaren upp en lavin av högtalare i multiroom-serien Citation, som dessutom bestyckats med röststyrning via Google Assistent. Vi kan inte säga så mycket mer om Harman än att vi väntar oss ett försvarligt antal ljudpjäser också i år. Även mer prisvänliga nyheter från JBL lär dyka upp på mässgolvet.

HMD / Nokia

Lägger oftast mest fokus på MWC i Barcelona, men har kallat till presskonferens i Berlin för att visa upp nya mobiler. Mycket tyder på att vi får se Nokia 7.2, som ryktas få trippla baksideskameror, försvarliga prestanda i mellanklassen och en ovanligt läcker design för sin prislapp.

Lenovo

Håller i det egna evenemanget Lenovo Tech Life, där en mängd nya produkter ser ut att avtäckas. Företaget har en bred produktportfölj, men vi väntar oss särskilt nyheter inom Yoga-segmentet för ultraportabla laptops, och kanske en och annan smart enhet för hemmet. Vi blev väldigt förtjusta när vi testade den skärmförsedda högtalaren Lenovo Smart Display i somras och är sugna på mer här.

...och de andra?

Utöver de ovanstående aktörerna kommer många, många fler att vara i ropet på ett eller annat sätt under veckan i Berlin. Här är några av dem:

Huawei väntas exempelvis avtäcka sin nästa systemkrets för smartphones; Kirin 990. Företagets vd för konsumentdivisionen, Richard Yu, inleder faktiskt hela IFA-mässan med ett anförande som kan bli väldigt intressant givet företagets prekära situation gentemot USA.

Ikea-aktuella Sonos kommer att närvara på mässan. Exakt vad de har på agendan vet vi inte, men nya läckor pekar på att en portabel bluetooth-högtalare är i görningen.

Signify, tidigare Philips Lightning, brukar lansera nya uppkopplade Hue-lampor i samband med mässor. De är också på plats i Berlin, och håller ett evenemang en bit utanför själva mässområdet.

Gamingspecialisterna på Razer ryktas ha nyheter på gång kring sin 13-tummare Blade Stealth. Detta efter att Blade Pro-modellerna uppdaterats tidigare under året. Vi har dock fått indikationer på att mer än en speldator kommer visas upp på IFA, så gamingentusiaster får hålla korpgluggarna öppna.

Det är alltid intressant att svänga förbi Garmin på IFA för att se vad de kan tänkas lansera inom wearables. Nya klockor får vi nästan alltid, och nu ryktas det mest om fem nya lyxmodeller i Fenix 6-serien.