Klassiker vi minns

Även om de riktigt seriösa datornördarna i början av 80-talet ville programmera i Basic var det spelen som lockade den stora skaran av Spectrum-köpare. En av klassiskerna vi minns är Skool Daze där du spelar en elev, Eric, som går runt i en skola och utför diverse uppdrag. Samtidigt gällde det att hålla sig vän med rektorn och lärarna.

En annan klassiker är Elite, ett spel med väldigt enkel 3d-grafik där du startar med 100 credits och rymdskeppet Cobra Mark III. Sedan går det ut på att vara smart och åka omkring i rymden och köpa och sälja prylar.

Missa inte: Här är de 10 bästa spelen till Commodore 64

I Sverige togs datorn in av företaget Beckman Innovation, och priset för en Sinclair ZX Spectrum med 16 kilobyte RAM låg på 2 395 kronor under 1983. Det blev stenhård konkurrens mellan ZX Spectrum och Commodore 64/Vic-64 och här i Sverige blev det C64:an som vann kriget. Störst succé hade Spectrum i hemlandet samt i Ryssland och Spanien. Under sin livstid såldes ZX Spectrum
i hela fem miljoner exemplar, och då är inte alla populära kloner inräknade.

Smart innovatör

Clive Marles Sinclair är en engelsk uppfinnare och entreprenör som först blev känd för att han konstruerade den första kompakta miniräknaren 1972, Sinclair Executive. Senare gav han sig in på datormarknaden och hans företag lanserade ZX80, den första massproducerade hemdatorn som såldes i England för under 100 pund. 1983 blev Clive Sinclair adlad och han var även ordförande i brittiska Mensa mellan 1980 och 1997.