Det verkar vara en trend att vi svenskar blir allt mer medvetna om säkerhets­frågor, såväl på arbetsplatsen som hemma. Om det beror på en allt osäkrare omvärld eller helt enkelt på att vettiga övervakningslösningar har blivit betydligt billigare på sistone låter vi vara osagt, men klart är att allt fler installerar någon form av säkerhetssystem hemma.

Högre säkerhetsmedvetande

Vi stämde träff med Dani Ada som arbetar på Topguard, ett företag som jobbar med lite mer speciella säkerhetslösningar för såväl privatpersoner som företag. Sedan starten för åtta år sedan har de sålt och installerat många övervakningssystem, men också olika typer av passersystem och larm. För ungefär ett år sedan bildades även systerföretaget Darada som fungerar uteslutande som grossist och säljer till återförsäljare och installatörer.

Enligt Dani stämmer våra tankar bra, genomsnittssvensken är i dag betydligt mer säkerhetsmedveten än för 5–10 år sedan.

– Det är definitivt mer vanligt med övervakningslösningar idag. Jag tror att man är mer mentalt beredd att acceptera säkerhetsläget nu jämfört med hur det såg ut för några år sedan. Kameror med inspelning är mer vardag nu, man känner inte automatiskt att ens integritet kränks så fort en kamera är inblandad. Dessutom har priset givetvis en del med saken att göra – i dag kan du få en hyfsad övervakningslösning för en tredjedel av vad det kostade för tio år sedan. Det verkar också som om övervakning för bostäder ökar. Andelen kunder som beställer lösningar för bostäder ökar hela tiden gentemot företagskunderna, säger Dani Ada.

Dolda kameran

Efter en stunds samtal tar Dani oss med till företagets produktutställning. Han plockar fram en stor väggklocka ur en monter och pekar på en minimal punkt vid en av siffrorna.

– Där sitter en kamera, och all elektronik finns på klockans baksida. Den skickar bilderna trådlöst till en telefon eller liknande via 3g, så du kan alltid se vad som händer i köket. Att kunna gömma kameran är ofta en stor fördel, eftersom dagens brottslingar vet att de kan vara övervakade. De letar därför ofta efter en kamera, och följer sedan kabeln till själva inspelningsutrustningen för att förstöra eller ta med sig denna.

Vi får se fler dolda kameralösningar, och det verkar inte finns några större begränsningar för var en kamera kan placeras. Dani visar bland annat upp en fullt fungerande Zippotändare med inbyggd kamera och mikrofon, ett par olika radioapparater med kamerorna inbyggda i högtalargallret samt en högtalare med inbyggd kamera och ir-sensor.

Den som så önskar kan få kameran inbyggd i en nallebjörn, datormus eller liknande, och sedan enkelt koppla upp sig mot den med telefonen för att se vad som händer i köket eller vardagsrummet.

Men produktutställningen rymmer inte bara produkter som är avsedda för övervakning i hemmet. Där trängs olika spionmikrofoner med mini­kameror, buggar och buggdetektorer, och det känns lite som att vara i Q:s labb i en Bond-film. En del av grejerna är rätt avancerade, och intrycket är att företaget nog kan hjälpa dig med vilken övervakningslösning du än behöver. För exempelvis butiker och andra företag går det också att köpa till tjänster som kryptering av hårddiskar med känsliga uppgifter som till exempel kundregister och liknande.

Eftersom Topguard arbetar mot många olika sorters kunder finns det också en mer fysisk avdelning. Här samsas olika sorters batonger med skyddsvästar och annan utrustning, men det är inget som bör ingå i medelsvenssons säkerhetslösning.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning