Den som vill gräva ner sig i tekniken bakom kan titta närmare på patentet här.

Sedan dess har två huvudsakliga invändningar lyfts fram:

Dels det obehagliga i att Apple, ett av företagen som avslöjades för samarbete med NSA, får möjlighet att bygga upp en databas med fingeravtryck. Det bygger på ett antagande om att Apple ljuger om vad som sparas och hur. För det första ska fingeravtrycket inte sparas i form av en bild utan som en beräkning skapad utifrån det som har lästs av. Om det nu gör någon skillnad. För det andra ska denna beräkning lagras i krypterad form. För nej, det är inte självklart att NSA kan knäcka alla typer av krypteringar hur enkelt som helst. För det tredje ska den aldrig lämna telefonen, åtminstone inte genom att skickas med i en backup till Apples Icloud-servrar.

Men om det nu skulle hända att Apple langar över alla våra fingeravtryck till amerikanska myndigheter, ska man vara upprörd? Inte om man har åkt till USA någon gång de senaste åren. Då har man ändå skannat sina fingeravtryck vid inresan.

Den databasen kan man däremot få kalla kårar av.

Den andra invändningen rör möjligheten att hacka en fingeravtrycksläsare. En low tech-metod visades nyligen upp på Reddit, men det finns mer seriösa exempel på hur till synes avancerade biometriska inloggningssystem har överlistats.

För mer än tio år sedan testade en japansk forskare att skapa falska fingrar, byggda av samma material som man gör gummibjörnar av. Det ska ha fungerat förbluffande bra.

(Tips för den händige: Köp en sådan här och börja karva ut lagom bitar.)

Tidigare, enklare manicker, har överlistats med vanliga kopieringsmaskiner. Få bara tag på någons fingeravtryck, fånga upp det på klassiskt polismanér med sot på en pensel och en bit tejp, kopiera över det på ett papper och håll upp pappret mot fingeravtrycksläsaren.

Säkerhetsexperten Bruce Schneier tar upp dessa, och andra metoder i ett läsvärt blogginlägg. Men han betonar också att det är stor skillnad mellan hur sofistikerade olika fingeravtrycksläsare är. Vissa kollar bara avtryckets struktur, vissa läser av porer och vissa kontrollerar puls och kroppstemperatur. Det gör dem knappast omöjliga att hacka, men det kräver betydligt mer av den som vill försöka. Kanske för mycket för att det ska vara värt besväret.

Efter lanseringen har Apple klargjort att fingeravtrycksläsaren bara fungerar med fingrar som har en märkbar puls. Glöm alltså att hugga kroppsdelar av människor för att komma in i deras telefoner. Glöm också gummibjörnarna, om du inte har förmågan att väcka dem till liv.

Och dessutom – en fyrsiffrig pin-kod på telefonen är inte världens bästa säkerhetsfunktion det heller.

/Linus (@LinusLarsson)