Nu är jag beredd att ta tillbaka alltihop. För jag har kört Street view med Oculus Rift-koppling.

Det ska sägas direkt: Detta är fruktansvärt häftigt. Och här kan du testa själv om du äger ett exemplar av Oculus Rift vill säga, för detta är inget annat än ett ganska enkelt webbhack.

Jag började utanför vårt källarkontor på Södermalm, på den regnvåta gatan jag just hade gått på. Knappade in adressen, drog på mig glasögonen. Enter. Sommar! Sol! Någon har kortbyxor och ett suddat ansikte! Jag lutade huvudet bakåt och såg en blå himmel bakom hustaken.

Om jag kunde så skulle jag simulera min promenad till tunnelbanan istället för att göra den på riktigt och bli blöt om fötterna.

Sedan testade jag New York och tog en tur i kvarteren kring Seven Stories Press, förlaget som ger ut min och Daniels bok om Minecraftengelska i höst. Vi ska dit i samband med lanseringen och kära hjärtanes vad läckert det är att lära känna ett kvarter i tre dimensioner i god tid från andra sidan jordklotet.

Men det var när jag började testa Googles mer spektakulära Street view-skapelser jag tappade andan. En sökning efter “Eiffel Tower, Paris” skickar en inte till gatan intill byggnaden, utan till den översta utsiktsplattformen. Där kan man promenera runt och njuta av vyn genom ett stålgaller.

Eller när jag hamnade under vatten vid Stora barriärrevet utanför Australien. Bredvid mig låg en havssköldpadda och guppade. (Nåja, det är ju stillbilder, men det kändes som att den guppade.) Jag svängde om i kontorsstolen, riktade huvudet mot stranden och klickade mig upp. Där kunde jag nästan känna sand mellan tårna. Medan jag promenerade längs med vattenbrynet letade Daniel upp en ljudfil av vågor som bryts mot stranden. Känslan av att hålla på med något idiotiskt lade sig på några sekunder. Sedan kändes det banne mig lite som att vara på en riktigt långväga solsemester. Nästan.

(Du hittar dit via exempel-länken under menyns hjälp-flik.)

Responsen på ens huvudrörelser är nära nog perfekt, vilket jag inte hade trott. När Wille på konkurrentsajten Feber gjorde mig uppmärksam på att sajten finns invände jag direkt att det här skulle bli en hackig kräkfest.

Men icke. Bilden panorerar exakt efter mina huvudrörelser, och även om jag inte kan vandra runt lika enkelt som på vanliga Street view är närvarokänslan svindlande.

Man förflyttar sig genom att klicka på platsen man vill till. Sajten laddar en stund och den nya omgivningen ritas upp. Faktum är att det är bekvämare än de flesta spel. Det är illusionen av att gå framåt som man blir illamående av, och här slipper man den.

Det kanske mest imponerande är att det uppstår en verklig 3d-känsla i bilderna, trots att sajtens skapare inte har haft mer än vanliga, tvådimensionella Street view att utgå från. Känslan av djup bygger helt enkelt på att de två bilderna ligger något olika i sidled. När de visas för varsitt öga genom Oculus Rifts linser funkar det nära nog perfekt.

Vi lägger oss platt för den här idén. Så enkel och genialisk, och med ett sådant makalöst utbud av miljöer att gå runt i. Hatten av. Det är så här Oculus Rift ska komma till nytta och det är så här Street view ska användas.

/Linus (@LinusLarsson)

Fakta

Att komma igång kan vara lite knepigt. Du måste ladda hem “websocket server” som du hittar i menyn under credits-fliken. Det är programmet som tar emot rörelserna från Oculus Rift och låter sajten använda dem. Tyvärr verkar servern bara finnas till Windows i dagsläget, men rätta mig om jag har fel.

Dessutom krånglar sökningen efter adresser och platser lite. Räkna inte med att få Googles vanliga autocomplete utan försök pricka adressen exakt. När du har hamnat rätt, dölj menyn genom att trycka på mellanslag två gånger.