Jag fick GTA 5 i måndags och spelade igenom de första tre timmarna på kvällen. Precis som vanligt med GTA-spelen var det en mycket grabbig kriminell värld som öppnade sig. Det haglade snopp- och sexskämt, inklusive en hanhund som sätter på en tik. I spelet kan man byta mellan tre huvudkaraktörer - och ibland även spelets hund. Det var med nöd och näppe jag lyckades ta mig ut ur hunden innan han hoppade upp på tiken.

Grabbigt som sagt. Detta var dessutom flera timmar innan jag började kunna gå på stripklubb och betala för privata danser.

Innan jag somnade på kvällen funderade jag på om GTA 5 över huvud taget skulle komma att recenseras av någon kvinnlig recensent - och vad som i så fall skulle hända om hon skrev något om spelets kvinnosyn. Jag menar, spelet är så uppenbart riktat till en manlig publik att det inte ens känns som kvinnor bjuds in till diskussionen om det. Det kändes också som att det borde vara svårt för en kvinnlig recensent att ignorera den här mycket grabbiga, kvinnononchalerande aspekten av spelet, som ju en man lättare kan göra.


Carolyn Petit som skrev recensionen

Jag undrar om Carolyn Petit, redaktör på den stora, CBS-ägda sajten Gamespot tänkte samma sak när hon publicerade sin recension? Hon hade säkert väntat sig en hel del uppståndelse och arga kommentarer; det är sedan länge känt att det finns en andel gamers som ser rött när ämnen som jämställdhet och objektifiering diskuteras.

Petit kunde dock knappast väntat sig vad som hände, att hennes recension skulle vara den berömda skiten som träffade fläkten.
Av någon orsak vaknade jag vid femsnåret på tisdagsmorgonen. Jag kollade Twitter och, precis som alla andra spelsajter, hade Gamespot lagt ut länken till sin recension. Jag läste och tyckte att den var riktigt smart och välskriven; Petit gav spelet 9 av 10 och lyckades sätta fingret både på vad som gör det så bra och vilka små saker som gör det lite dåligt.

9 av 10 är ett toppenbetyg som alla förstår. Men den kraftigaste invändningen Petit hade mot GTA 5 var dess misogyna drag. Hon påtalade att medan satiren ofta nådde fram i andra hänseenden - som i driften med Facebook, Apple eller finanskrisen i USA till exempel - blir det ingen satir alls när det gäller kvinnorna. De blir bara någon som det antingen ska skrattas åt eller som ska ge de manliga karaktärerna njutning.

Det känns svårt att argumentera emot, det är ju rätt uppenbara saker hon pekar ut. Det är inte så att Rockstar gör någon hemlighet av det heller. Men.
Under hennes recension väntade kommentarerna - över 11 000. Jag baxnade, sedan somnade jag om. Tre timmar senare vaknade jag och kollade igen: 13 000.

Just nu, på onsdag morgon, är det 18 000.

Där finns visserligen en hel del som försvarar och håller med Petit, men det är inte direkt de kärvänliga kommentarerna som dominerar. Bland de snällare är Joshmonus som skriver att "Actually I hope he/she loses her/his job, that way I can continue to read gamespot and actually enjoy it." Och WolfGrey med: "I would be incredibly happy if she was gone."

WolfGrey har åtminstone hyggligheten att kalla Petit för en "she", för att Petit dessutom är en transperson som identifierar sig som kvinna ger extra bränsle i en hel del av de anonyma kommentarerna, som Icrava som krasst konstaterar att "I don't listen to shemales." Han skriver också:
"You actually wrote as a negative that the story line/characters are extremely mysoginistic?!? How exactly do you think the real world is? Instead of writing reviews, you should apply for a job at Rockstar and teach them how to write storylines that are politically correct. Other option would be for you to throw a pity party, invite a bunch of like minded individuals and talk about how great it is to make a living as a professional victim. I am sorry I cannot give you more ideas, but I just vomited in my mouth thinking about the women that would attend your pity party."

Detta är tyvärr inget extremt stycke, det är bara ett av de senaste i skrivande stund. Det ska återigen påpekas att det rakt igenom kommentarerna finns de som argumenterar mot folk som Icrava, samt att det - trots den stora mängden kommentarer - är få av läsarna som skriver alls. Hälsan tiger still och så vidare. Man ska alltså inte förväxla de som kommenterar med alla som gillar spel, de är inte representativa. Det kan inte påpekas nog.

Men ändå, summan av kardemumman när man ögnar igenom det som skrivs ger en klar bild av väldigt många mycket upprörda läsare som tycker att:

  1. Ord som misogyn inte har i en spelrecension att göra.
  2. En kvinna, än mindre en transperson, alls ska skriva om spel.
  3. Nio av tio är ett pissbetyg för deras älsklingsspel. 

Kommentarerna har även spridit sig. På konkurrentsajten IGN finns exempelvis en diskussionstråd som heter "Gamespots recensent gav GTA 5 en 9:a för att det är misogynt". En rätt kul rubrik för övrigt, eftersom den antyder att spelet fick sitt fina betyg just på grund av misogynin.

Vad som ska komma av denna härdsmälta är svårt att säga. Kanske ingenting. Christofer Sundberg, studiochef på Avalanche skriver följande inte helt dumma råd på Twitter i en diskussion med mig om just det här fallet:
"Att ge sig in i den debatten med fegisar som gömmer sig bakom alias är som att brottas med en gris. Jag rekommenderar undvik. Låt dem kommentera men svara aldrig. Det sätter bara igång en skitstorm som aldrig bedarrar oavsett rätt eller fel."

En snabb blick på Gamespots kommentarer ger honom rätt i det avseendet; en stor del är långa dialoger mellan folk som Icrava och de som tålmodigt, till synes tröstlöst argumenterar mot. De 18 000 (hoppsan snart 19 000 nu) hade kanske bara varit en tredjedel annars.

Spelsajter världen över har byggt upp sin existens på att vara både nyhetsförmedlare och community, där läsarnas trofasthet bygger en hel del på att de kan kommentera och vara delaktiga. Då är det så klart svårt att hindra medlemmar att argumentera med varandra.

Å andra sidan inträffar detta Gamespotgate just när spelsajter på allvar börjat uppmärksamma näthat, mobbing, rasism, sexism och personliga påhopp i just kommentarsfälten, något som dessutom ofta drabbar kvinnor och minoritetsgrupper. En del har dragit upp riktlinjer och anställt fler moderatorer, andra står i begrepp att göra det. Men även under sådana omständigheter; hur modererar man 18 000 kommentarer?

Den trista lösningen anas kanske i det som spelutvecklaren, bloggaren och recensenten Åsa Roos twittrade: "Note to self: misogynistic is a word that triggers stupidity in gamers."

Det mest ironiska i den här soppan är ändå inte att Petit gav spelet nästan full pott och, faktiskt, uttrycker sin stora beundran för det. Nej, ironin ligger snarare i en av Rockstars satirer.


Jimmy i sitt esse.

För i GTA 5 finns nämligen loosern Jimmy, son till en av huvudkaraktärerna. Han är någon vi ska skratta åt, han misslyckas med allt och är allmänt patetisk. Förutom att sätta farsan i knipa sitter han hemma och spelar dataspel och näthatar för fulla muggar. Han skriker saker som "you're a waste of semen bitch" och "I don't care if you're 12, I'll rape you anyway." Det är en av Rockstars allra modigaste satirer eftersom den driver med en del av den egna konsumentgruppen; spelet beräknas sälja i minst 20 miljoner det närmaste halvåret så även om de näthatande spelarna bara är en högljudd minoritet, kommer självklart även många av dem köpa det.

För de som rycker ut till spelets försvar mot Petit med samma typ av vokabulär som Jimmy använder tycks dock piken från Rockstar gått helt förlorad.

Det är helt enkelt som så många gånger för med GTA: Verkligheten överträffar satiren i spelet med råge.

Fotnot: Vill bara tillägga att i skrivande stund har jag spelat sju timmar GTA 5 och tycker att det än så länge är det bästa spelet hittills i serien. Det är ingen motsats mot att jag instämmer i Petits analys av kvinnosynen.