Förutom att du kan doppa ner kameran i 15 meters djupt vatten utan att den slutar fungera går det också bra att slänga iväg den vid vredesubrott på land. Förutsatt att du inte tappar den från en höjd över 2 meter. Nikon har fått en IPX8-certifiering på 1 AW1, och i dagens läge finns det inte mycket att välja mellan för dig som vill fotografera under vatten med en spegellös systemkamera.

Att utsätta kameran för väta är dock inget Nikon rekommenderar så länge ditt objektiv inte klarar av samma behandling. Därför släpps två nya objektiv, 1 NIKKOR AW 10 mm med en fast brännvidd och zoomvarianten 1 NIKKOR AW 11-27,5 mm samtidigt med 1 AW1.

1 AW1 stoltserar med snabb bildtagning på 15 bilder per sekund utan låst fokus. Låser du fokus kan du avfyra inte mindre än 60 bilder per sekund, mer än nog för att få ett snyggt flyt mellan fotona.

Nackdelen med allt detta är att 1 AW1 bygger på i princip samma specifikationer som gamla Nikon 1 J1. Det innebär att vi återigen får se en CX-sensor som inte kan matcha andra spegellösa systemkameror när det gäller sensorstorlek och därmed ljusintag. Tur då att den inbyggda blixten fungerar även under vatten, där det tenderar att vara lite mörkare än på land.

Det amerikanska priset för 1 AW1 är 800 dollar. Därmed hamnar den långt över konkurrensen i samma segment. Men är du ute efter att föreviga havssköldpaddor eller korallrev är det än så länge ditt bästa alternativ om du vill slippa krångel med undervattenshus och tillbehör.