Lite taskigt känns det nästan mot de som köpte Xperia Z, att Sony så snart efter den lanseringen släpper Z1 som nästa flaggskepp inte ens ett år senare. För Z1 är nämligen inte bara en liten sketen uppdatering utan en rejäl uppfräschning av Xperia Z som numera fortfarande är bra – men inte alls känns lika exklusiv.

Inte ensam längre
Det är som vanligt lite komplicerat med betyg. Xperia Z fick tio av tio i betyg när vi testade den för några månader sedan, och Z1 är betydligt bättre. Men när Xperia Z var först ut med 1080p-skärm på svenska marknaden och var en allmänt superbra telefon har konkurrenterna hunnit ikapp och i vissa fall även om Xperia Z. Men med Z1 tar Sony återigen täten, men inte ensamma eftersom bland annat LG med sin G2 har kommit ikapp.

Det som är absolut mest utstickande med Xperia Z1 är utan tvekan kameran, och då antalet megapixel. Hela 20 stycken skryter de med, men alla borde vid det här laget veta att antalet megapixel inte är avgörande för bra bilder. Men för att utnyttja alla pixlar måste du köra det manuella läget, i ”Superior Auto” får du nöja dig med futtiga 8 megapixel (3840x2160 mot manuella maxgränsen 5248x3936 pixlar). Det är alltså i stort sett onödigt med 20 megapixel. Du kan zooma in mer i bilderna utan att kvaliteten påverkas, men Superior Auto-läget tar hand om inställningarna tillräckligt bra för att föredras istället för manuellt läge för de flesta skulle vi gissa.

Däremot är bilderna inte så superbra som vi förväntade oss. På det stora hela är de okej, men ljusa partier kan frätas ut lite i Superior Auto-läget och till skillnad från Xperia Z Ultras överdrivna färger kan vi här skönja lite mer blaskiga färger. En del saker kan säkert fixas till i firmwareuppdateringar, men trots bristerna ger den fullkomligt godkända bilder och köp en systemkamera om det nu är så jävla viktigt med perfekta bilder utan möjligheten för optiken att ta plats.


Lägg märke till den vita blomman som är hyggligt utfrätt i Superior Auto-läget. Lägg också märke till att det är en hund i bilden. Det är alltså ingen kamerartefakt som vi misstänkte från början.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Sony Xperia Z1 C6903

Bästa pris just nu: 995 kr

Fakta

Namn: Sony Xperia Z1
Pris: 6000 kr
Skärm: 5 tum stor Triluminosskärm med 1080p-upplösning (441 ppt)
Minne: 16 GB inbyggt, 2 GB RAM, plats för mikrosdkort
Kamera: 20,7 megapixel och 2 megapixel
Processor: Snapdragon 800 MSM8974, 4x2,2 GHz Krait 400,
Grafik: Adreno 330
OS: Android 4.2 vid lansering, utlovad uppdatering till 4.3
Övrigt: Vattentät (IP58)