Tillsammans med Saucy Salamander kommer också Ubuntu Touch lanseras, vilket gör oss aningen glada och exalterade. I väntan på stormen som kommer att ske när Ubuntu 13.10 släpps så kan vi titta på vad du kommer kunna göra med Ubuntu Touch.

Som namnet avslöjar så är Ubuntu Touch ett pekskärmsbaserat operativsystem. Du ska välkomnas av en relativt ren skärm, men sveper du fingret från någon av plattans eller telefonens kanter kommer det dyka upp menyer med applikationer eller inställningar. Till exempel: Sitter du och tittar på film med plattan så är det bara att svepa från botten av skärmen för att få upp navigationsknapparna.

En smidig funktion som underlättar multitasking i Touchgränssnittet är Sidestage som funkar ungefär som skärmsplitfunktionen i Windows 8. Med Sidestage kan du titta på en film och använda applikationer som är avsedda för mindre skärmar.

Jag kommer att installera Ubuntu Touch på ett stycke Nexus-platta så fort 13.10 släpps. Håll ett öga på sajten för att se om det är värt att testa!

Orginalartikel:2013-09-20 13:01
Mobila Ubuntu får releasedatum – ute 17 oktober

Det är mycket som händer den 17 oktober. Microsoft släpper Windows 8.1 och Nokia lanserar Lumia 1020 i Sverige. Vid sidan av Microsoft kommer alltså Canonical släppa Ubuntu Touch.

17 oktober har redan börjat kallats för årets OS-dag här på redaktionen. I alla fall av mig. Ubuntu Touch släpps i samband med releasen av Ubuntu 13.10, som har kodnamnet Saucy Salamander, om drygt en månad.

Den mobila versionen av Ubuntu kommer dock bara fungera på en handfull enheter på marknaden, nämligen Googles Nexus-enheter. Du kommer alltså kunna installera Ubuntu på Samsung Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7 och Nexus 10. Vi får se om Canonical kommer fixa så att du kan installera Ubuntu på fler mobila enheter i framtiden.

Om du känner dig äventyrlig och vill testa Ubuntu på din Nexus-enhet redan nu så kan du göra det genom att ladda ner utvecklingsversionen av operativsystemet från Ubuntus hemsida. Som vanligt när det gäller installation av operativsystem på mobila enheter så kan det vara bra om du vet vad du håller på med, då det kan hända att du har sönder din platta eller telefon.

Känner du dig inte redo för att leka med utvecklarversionen så är det bara att vänta några dagar till fullversionen av det nya operativsystemet släpps. Jag kommer troligtvis vänta med att installera Ubuntu Touch på min platta tills 1.0-versionen dyker upp.

Är du inte alls sugen på att installera operativsystemet själv och väntar fortfarande på att en mobil enhet med Ubuntu Touch ska lanseras, så kommer du få vänta ett tag till. De första enheterna är ännu inte utannonserade, men planeras att dyka upp på marknadaden i slutet av året eller i början av nästa år.