”Tusentals spel, miljontals användare. Allt du älskar med Steam. Ett operativsystem snart tillgängligt gratis för tv:n och vardagsrummet”. Det verkar som att Valve vill konkurrera ut både Playstation och Xbox ur vardagsrummet.

Steam OS kommer du kunna ladda ner gratis och installera på din dator som du har kopplad till din tv. Enligt Valve kommer du inte behöva lämna dina spel på din dator, utan de spel som finns på Steam kommer vara spelbara på Steam OS. Samma sak gäller användargenererat innehåll, vilket betyder att spelare kommer få tillgång till Steam Greenlight.

Till skillnad från andra konsoloperativsystem så ligger det en stor satsning på öppenhet. Detta betyder att producenter kan lättare få ut sina spel till användaren, och om producenten vill så ska denna kunna få hjälp av spelare och andra entusiaster via Steam OS.

Steam OS tillåter också streamning av spel inom ditt hemnätverk. Det enda du behöver göra är att starta din dator, starta Steam på maskinen och sedan kan du streama spelen du har installerade på datorn till din Steam OS-dator. Streammöjligheterna slutar inte där. Valve satsar också på att se till att din Steam OS-låda blir det enda medietillbehör du behöver i vardagsrummet. Detta med hjälp av mediatjänster och streamning av filmer och musik inom hemnätet. Vi håller tummarna att det finns några planer att styra upp några filmtjänster, som Netflix eller dylikt.

Steam OS har ännu inget specifikt datum men operativsystemet kommer att släppas någon gång 2014. Vi hoppas på att lanseringen sker väldigt tidigt 2014.

Den första luckan som Valve öppnade var en trevlig och oväntad överraskning. Det blev ingen Steam Box den här gången, men detta visar ändå på att det finns någon ännu mer episkt i pipelinen. Den andra luckan kommer att öppnas 19.00 på onsdag. Vi återkommer då med ännu mer överraskningar.