I april 2012 drog bolaget Pebble Technology igång en Kickstarterkampanj för sin smarta klocka med samma namn. Knappt två månader senare hade 68 000 personer satsat dryga 10 miljoner dollar i projektet. Succén var ett faktum.

I förra veckan fick jag, sent omsider, mitt exemplar. Och efter en vecka med en Pebble på handleden känns det lägligt att dela med mig av de första intrycken.

En Pebble är en så kallad smartklocka. Den kopplas ihop med din telefon via bluetooth och kan sen ta emot och visa notifikationer på skärmen. Det går dessutom att styra telefonens musikuppspelning, exempelvis Spotify, med klockan.

Hårdvarumässigt finns väldigt lite att anmärka på. Skärmen är svartvit och lågupplöst men med schyssta betraktningsvinklar. Pebble beskriver tekniken som “e-papper”, vilket inte är helt korrekt, men den fungerar väldigt bra även i skarpt solljus. Själva klockan är liten, lätt och känns gediget byggd. Efter några timmar glömmer man bort att den sitter där, vilket på sätt och vis är hela poängen.

För det jag gillar bäst med min Pebble är, något paradoxalt, hur lite den faktiskt gör. I jämförelse med andra smartklockor, exempelvis Samsungs kommande Galaxy Gear, är listan på funktioner häpnadsväckande kort. Pebble har varken färg- eller pekskärm. Den har ingen inbyggd kamera, ingen inbyggd mikrofon och ingen högtalare. Även utbudet av appar är minst sagt skralt – en Pebble-variant av klassikern Snake samt en enkel Runkeeper-variant var de enda jag tyckte kändes någorlunda intressanta.

Men de funktioner som finns fungerar fantastiskt bra. Efter att du parat ihop din Pebble med din smartphone (klockan har bara stöd för Android och IOS i dagsläget) så skickas automatiskt inkommande e-post, textmeddelanden och samtal vidare till den. När någonting landar i din inkorg surrar Pebble-klockan till lite diskret och skärmen tänds i ett par sekunder. Samtal kan du trycka bort direkt via klockan. För att svara på ett mejl eller ett sms måste du ta mobilen till hjälp.

Det låter kanske inte så märkvärdigt, men det förändrar ens beteende på ett sätt som känns smått revolutionerande. Sedan jag fick min Pebble har jag nästan helt slutat plocka upp min telefon ur fickan i tid och otid, på luncher, möten och under arbetstid. Den där korta, nästan omedvetna rörelsen (ned med handen i fickan, ett snabbt tryck för att väcka skärmen och en kort titt under “notifications”) som jag tror de flesta av oss gör flera gånger om dagen – den behövs liksom inte längre. Samma sak gäller när jag får ett mejl, ett samtal eller ett textmeddelande – nu räcker det med en snabb titt på handleden för att läsa igenom ett sms eller bestämma om jag vill svara på eller trycka bort ett samtal. Det känns smidigt, modernt och, ja faktiskt, ganska så avslappnande.

De flesta är överens om att smarta klockor och andra former av “wearable computing” blir nästa stora grej i prylvärlden. Samsungs klocka Galaxy Gear når svenska butiker om några veckor och Apple ryktas vara på väg med en egen, liknande mojäng. Det lär med andra ord inte dröja länge innan Pebble är omsprungen både funktions- och prismässigt. Ändå kan jag inte göra annat än rekommendera den här lilla godbiten helhjärtat. Pebble är snygg, enkel och gör precis vad den ska. Sällan har ny teknik haft en så påtaglig effekt på mitt vardagliga beteende.

Beställ din egen på getpebble.com.

/Daniel (@danielg0ldberg)