Lajka.se är en premiumtjänst från pcforalla.se, macworld.se och m3.se.
Läs mer om Lajka på lajka.se/om, eller skaffa ett abonnemang här.


Uppdatering 2013-11-04: Microsoft Surface 2 är inte är med i testet på grund av att surfplattan inte hade släppts när detta test gjordes och därför inte kunde jämföras mot de andra surfplattorna. Mattias Inghe (som testat dessa plattor) har förstås även testat Surface 2 – läs separat test här.


Första tre månaderna i år såldes 40 000 fler surfplattor än bärbara datorer i Sverige, och trenden ser inte ut att avta. Vad beror plattornas succé på? Jo, det var helt enkelt dags. Intresset har kommit igång bland fler än entusiasterna och de stora massorna köper nu sin första platta. En pc har folk redan, och den räcker förmodligen några år till.

Samtidigt säljs fler plattor med tangentbordsdocka, och Office-appar och annat som hör traditionellt pc-användande till har blivit allt bättre på både IOS och Android. Microsofts eget surfplattesystem Windows RT har till och med fullfjädrat Office.

Plattan kan surfa (ofta med mobilt bredband direkt inbyggt), visa film, spela spel sköta bokföring och presentationer. Allt till ett riktigt bra pris. En annan sak som talar för surfplattan är att smarta tv-apparater, nätverksroutrar, elmätare och snart också din tvättmaskin och kaffebryggare kan styras från en IOS- eller Android-app.

Surfplattan har blivit lite av den nya tidens lilla bärbara dator, du kan få en högklassig platta i sjutumsformat för under 2 000 ­kronor. Tiotummarna vi testar här är lite dyrare, men trots allt billigare än en pc med motsvarande prestanda.

Spännande nyheter

Det har varit en intressant vår även ur teknisk synvinkel. Nya mobila plattformar som höjer prestandataket rejält för mobiler och plattor under de kommande månaderna har presenterats från Nvidia, Qualcomm, Samsung med flera. Du får högre prestanda, flerdubblad förbättring av spelgrafik, stöd för snabb wifi, ultra hd-video och mycket mer. Än är det tunt med verkliga plattor med tekniken i, den enda i denna nya generation som fanns klar till vårt test är Nvidia Tegra 4 i två av plattorna. Även Intel vill in i matchen och deras nya processorer finns numera i en och annan Android-platta.

Nya Android 4.2 har etablerats och erbjuds nu av de flesta tillverkare i plattor och mobiler. Det bjuder på nyheter som möjligheten att sätta olika profiler, som får egna startskärmar och lagringsplatser, precis som du kan göra i en Windows-dator. 
Kanske är årets julklapp ett både hårt och platt paket? Vi ville i vilket fall som helst se vad som är bästa plattköpet just nu, och bad tillverkarna skaka fram sin hetaste tiotums-modell. Åtta tillverkare nappade på inbjudan och vårt startfält bjuder på allt från prisvärda och nyskapande tunnisar till bulkiga prestandamonster med processor utöver det vanliga och ­slimmade eleganta lyxbyggen.
I bland allt på en gång.