Det första som möter tidningens utsände vid entrén till kulturhuset Växthuset i Västerås är en jättelik Space Marine som springer omkring i full mundering och siktar på folk. Redan vid ingången är det långa köer och inne i lokalerna är det trångt. Träffen är uppdelad i flera olika hallar. En av hallarna är föremål för en utställning där besökarna kan prova på att spela på allt ifrån Commodore 64 till Neo Geo. I den andra hallen, där luften är kvav av trängseln, står Nathalie Löfgren från Västerås och spanar efter fynd för sin Nintendo 64 bland alla tv-spel och prylar som är till salu.

– Nintendo 64:an är min favoritkonsol. Man har liksom växt upp med den och NESen, säger hon.

Det är annars främst yngre killar och medelålders män som hittat till Retrogathering. Vid ett annat bord med tv-spel, konsoler och gamla datorer står Henry Llerena från Stockholm. I en plastpåse har han två nyinskaffade piratkonsoler som mest liknar Super Nintendo-enheter, men som är kloner av Nintendos 8-bitarskonsol. Henry Llerena är en trogen besökare på Retrogathering och har varit på flera retroträffar tidigare.

– Jag var med i Pong-SM på Retrogathering för några år sedan också, men det gick inget vidare, säger han.

Det som främst lockar med träffen för honom är annars att hitta gamla spel, gärna till Atari 2600, och att lyssna på olika föreläsare.

En som har åkt till Retrogathering för att sälja spel, datorer och tillbehör är Mikael Holm från Linköping. Hans bord är precis fullproppat av spelkonsoler, gamla datorer och miniräknare i allehanda varianter. Det är trångt bland spekulanter och nyfikna som vill titta och klämma på prylarna. Mikael Holm började samla på sig gamla datorer och prylar för drygt tio år sedan.
Känns det inte lite trist att sälja delar av din samling?

– Nej, när jag väl har haft grejerna i min ägo så kan jag gott sälja dem.

Med tanke på det stora utbudet av prylar du har med dig hit idag - hur mycket gamla spel och datorer har du sammanlagt där hemma?

– Jag kan väl säga som så här att när min fru tyckte det började bli trångt i vardagsrummet så började jag hyra en extra etta med kokvrå för att få plats med alla sakerna, säger han.

Föreläsare från spelbranschen
Utöver möjligheten att fynda bland spelkonsoler och datorer så står även ett antal föreläsningar på schemat för dagen. En av föreläsarna på Retrogathering i år är Oskar Burman, som gjort en lång resa från att först ha skapat Atari ST-spel på UDS i mitten av 90-talet till att idag vara chef för Angry Birds-skaparna Rovios Stockholm-studio.

– Vi bodde sju personer i en lägenhet och klarade oss ekonomiskt genom att två av oss hade a-kassa, berättar han inför en ivigt lyssnande publik om när han var med och programmerade de första spelen för Atari.

Idag minns nog de flesta svenskar UDS främst för klassiska bilspelet Ignition och för GTA-inspirerande World's Scariest Police Chases. Att UDS satt på ett spel som skulle komma att bli väldigt framgångsrikt när de utvecklade Ignition började de förstå när programmerarna själva hade svårt att sluta spela demoversionerna av det.

– Vi fick lägga in en text där det stod att man skulle sluta spela efter tio minuter, säger Oskar Burman.

Fakta

Ordförande: Michael Berglund
Har funnits sedan: 2006
Antal medlemmar: Cirka 80-100
Antal besökare på årets träff: Cirka 700