Så vad kan egentligen gå fel? En hel del verkar det som. TF-X är än så länge bara ett koncept och Terrafugia räknar med att det det kommer ta mellan 8 till 12 år för tillverkningen och det förberedande arbetet. Utöver det finns det en rad olika saker som gör att jag tvekar både en och två gånger inför att faktiskt sätta mig i en TF-X, och alla räknas de upp på Terrafugias hemsida.

Exempelvis finns det en utläggning om hur du som förare, eller pilot, måste ange tre olika landningszoner som backup om en storm eller något annat oförutsett problem dyker upp med din tänkta destination. Sedan är det påminnelsen om att TF-X har inbyggda fallskärmar som kan aktiveras om du som sitter bakom ratten bedömer att farkosten inte kan landa på egen hand. Överlag är det en hel del att tänka på, och de flesta mardrömsscenarion låter bra mycket mer dramatiska än något som kan hända på en landsväg med en vanlig bil.

Men det är så klart bra att Terrafugia inte skyr sig för att rada upp de potentiellt livsfarliga situationer som kan uppstå, samt beskriva hur TF-X kan kringgå dem.

TF-X ska inte bara kunna flyga, utan när den landat kan vingarna fällas upp och farkostens mer traditionella bilegenskaper avslöjas. Allting ska drivas med en hybridmotor. Fördelen med att kunna flyga är att du kan tillryggalägga långa sträckor snabbt. Terrafugia räknar med att TF-X kan nå en maxhastighet på 200 miles i timmen (322 km/h) uppe i luften och att den kan ta sig 500 miles (805 km).

Navigationen sker helt automatiskt. En dator räknar ut flygrutten och det enda du behöver göra är att ange koordinaterna för din destination. TF-X kan landa och lyfta vertikalt tack vare propellrarna, så du behöver inte oroa dig för att bygga om din gräsmatta till en landningsbana. Om du inte nödvändigtvis vill. Navigationen via dator gör också att du inte behöver någon pilotutbildning för att köra TF-X.

Nu är som sagt TF-X inte mer än ett koncept som ligger ungefär 12 år in i framtiden. Men det är intressant att se de första stapplande stegen tas av den kanske första flygande bilen, tillgänglig för alla.