Vad fan är Regn på rutan?
Integrerat i Tivo är också ett gäng playtjänster. Bra tänkt, men dåligt genomfört. Går jag in i Play & Filmbutik får jag upp först och främst ett gäng teman. Här får jag otroligt otydliga teman som ”Rea på brott”, ”Fikapaus”, ”Regn på rutan” och ”Cash is king!”. Går jag vidare in på temat ”Regn på rutan” finns det ett avsnitt av Äntligen hemma där Hanna ger råd om regntålig dukning, Jönssonligan på Mallorca och The Amazing Spider-Man. Bland annat. Några fler serier/filmer har ordet regn i titeln eller beskrivningen, så jag misstänker att det är det det handlar om, men vad Peter Parker har med regn att göra framgår inte så tydligt som jag önskar.

”Cash is king!”-temat är ungefär lika tydligt med filmer som Snabba Cash 2, Bingolotto och Lyxfällan. Samt No Country for Old Men som kostar 29 kronor om jag vill se. Konstigt, helt enkelt. Jag förstår att det här är något försök till ett redaktionellt urval, men väldigt otydligt.

Bläddrar jag bort från Teman och väljer Tv är det lite mer förståeligt. Kategorier som Barn, Fakta, Humor och Nöje är tydliga, men navigerar jag till Humor finns det bara serien Veep. Så mycket för humor.

Jag kan istället välja Serier där lite andra kategorier finns. Som Drama, Komedi, Action och några till. Där finns det fler serier under Komedi, men vad som skiljer Tv från Serier är inte helt jättetydligt.

Lättast är istället att gå till Kanaler där en del playtjänster finns. Inte alla förstås. TV4 Play finns och under Nöje hittar jag exempelvis två stycken ingångar till Körslaget där jag inte får information om skillnaden på avsnitten. Alla presenteras med en generisk beskrivning av programmet, några med olika bilder. Inget som identifierar vilket avsnitt som är vilket.

Jag tror säkert att Com Hem jobbar på att snygga till det här. Men det är så jävla dåligt utfört att jag blir ledsen. Hur kan man lansera en tjänst med buller och bång, pompa och ståt och sen inte ha den färdig och användbar? Som dessutom är den enda tjänst man kan skaffa från Com Hem nu. Det är så patetiskt dåligt att jag skäms när boxen står i min tv-bänk och jag har folk på besök. Jag vill inte ens prata om den. Jag säger att det är ett Playstation för att slippa få följdfrågor.

Och hur ska jag göra om jag har fler tv-apparater hemma som jag vill kunna använda med Com Hems utbud?

En förlängd meningslös fjärr
Kanske ska jag berätta lite om Tivo To Go också. Jag trodde när de anserade Tivo att du skulle kunna strömma dina inspelade grejer åtminstone till en surfplatta eller mobil när du är på flygande fot. Men det kan du inte. Du kan schemalägga inspelningar. Inget mer. Visst, rättighetsproblem och skit. Men varför ska jag betala för en produkt som är så vansinnigt dålig? Jag skiter i om jag kan använda min Ipad som fjärrkontroll när jag är hemma. Jag har en töntig fjärrkontroll jag har fått från er redan. Varför ska jag dra upp en Ipad och börja mecka? Eller varför ska jag betala för det här skräpet? Jag kan till exempel inte välja att komma åt mina inspelade program på Ipaden när jag åker tåg. Jag är helt i händerna på hur Com Hem och innehållsleverantörerna tycker att jag ska konsumera tv.

Jag är minst sagt besviken på Tivo. Det är ett så frånsprunget och förlegat system som brister i såväl användarvänlighet som funktioner. Visst kan du koppla ditt Netflixkonto till Tivo (så småningom), och visst kan du använda Youtube i din Tivo också. Men problemet är att det här kan jag redan, fast mycket smidigare, i min tv. Utan en extra box. Utan en extra fjärrkontroll. Utan en dålig användarupplevelse. Utan en töntig Ipad-app.

När man får ett lätt ångestpåslag varje gång man ska titta på tv, eftersom boxen är så dålig, då vet man att man har att göra med en dålig produkt. Och jag måste ställa en öppen fråga till er som styr Com Hem: varför hatar ni oss och er själva?

Fakta

Anslutningar: HDMI, Scart, RF-ingång, S/PDIF optisk, Ethernet, 2 USB-portar, Nätanslutning (12V)
Video­format: 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p25 (pass-through)
Hård­disk: 1 TB
Kostnad: Tivo Max: 279 kr i tre månader, därefter 439 kr/månad. 
Tivo Mellan: 279 kr/månad
Tivo Bas: 149 kr/månad
Mer info om abonnemang hittar ni här: Com Hem Tivo